Mit csináljunk, ha sokáig szeretnénk élni?

Elemzések2018. dec 18.Növekedés.hu

Az OECD Health at a Glance: Europe 2018 tanulmánya egyértelmű választ ad a fenti kérdésre, ami különösen igaz Magyarországra: tanulni kell, lehetőleg minél tovább.
 
Az OECD egy elemzés során azt vizsgálta, hogy miként alakul Európában a 30 éves lakosság várható élettartama, a legalacsonyabb és a legmagasabb iskolai végzettségűek vonatkozásában. A 2016-os adatok alapján dolgozó elemzés külön vizsgálta a nők és a férfiak várható élettartamát. Az eredmények a lenti ábrán olvashatók - bővebben a tanulmány 84-85. oldalán. Az egyes országoknál bal oldalon láthatóak a férfiak, jobb oldalon a nők. Narancssárga vonal jelzi a legalacsonyabb, kék vonal a legmagasabb iskolai végzettségűek várható élettartamát 30 éves korban.
Jól látható, hogy minden egyes európai országra igaz, hogy a magasan képzettek tovább élnek, mint az alacsonyan képzettek, és a különbség jóval kisebb a nők, mint a férfiak körében.
Az is látszik, hogy a kelet-európai régióban nagyobbak a különbségek, mint nyugaton, különösen nagyok az eltérések a kelet-európai, köztük a magyar férfiak körében. Szlovákiában például a legmagasabban képzett férfiak átlagosan 14,4 évvel hosszabb életre számíthatnak 30 éves korukban, mint a legalacsonyabban képzettek. Magyarországon ugyancsak jelentős ez a különbség, 12,6 év. Az EU-s átlag a férfiak körében 7,7 éves, a nők körében 4,1 éves különbséget mutat. A tanulmány hangsúlyozza, hogy a várható élettartamot befolyásoló tényezők között jelentős összefüggések figyelhetők meg.
Az általános egészségi állapot nagy mértékben függ a jövedelmi helyzettől, amit pedig ugyancsak jelentős mértékben befolyásol az egyén humántőkéjének értéke, azaz elsősorban az iskolai végzettsége.
Vagyis különösen a régiónkban, de kiváltképp Magyarországon nagyon igaz, hogy aki sokáig szeretne élni, annak érdemes minél jelentősebb humántőkét felhalmoznia, azaz tanulnia. Várható élettartam tekintetében a különbség képzettek és kevésbé képzettek között években, sőt Magyarországon évtizedben mérhető. A cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.