MNB: az elmúlt 100 év leggyorsabb gazdasági helyreállása zajlik Magyarországon

Elemzések2021. jún. 24.Harsányi Péter

Az MNB friss inflációs jelentése alapján a magyar gazdaság idén 6,2, jövőre 5,5 százalékkal bővülhet. A munkanélküliségi ráta ismét 3,5 százalékra süllyed. Hamarosan visszatérhet a munkaerőpiac a 2019 év végi állapotához. Ezzel párhuzamosan a bérek 7,4 százalékkal emelkedhetnek 2021 során. A folyó fizetési mérleg egyenlege folyamatosan pozitív marad, illetve emelkedik. Az ország nettó külső adóssága 2023-ra megszűnik. A gyors gazdasági növekedésnek köszönhetően az államadósság 2023 végére 74 százalékra süllyed.

Balatoni András, az MNB igazgatója elmondta, az elmúlt időszakban az inflációs pálya feljebb tolódott és az inflációs kockázatok is felfelé mutatnak. Április óta gyorsult a piaci szolgáltatások és az iparcikkek áremelkedése.

A munkaerőpiac feszes, a bérköltségek emelkednek. Igen éles a verseny az idegen nyelvet beszélő képzett munkaerőért.

Hamarosan visszatérhet a munkaerőpiac a 2019 év végi állapotához – mondta el Balatoni András.

A gazdasági újranyitás után kereslet-kínálati súrlódások tapasztalhatók a szolgáltatói szektorban, miközben fennakadások vannak a globális termelési láncokban.

Ezen folyamatokra válaszol, az MNB proaktív módon reagált és szigorított a monetáris politikán.

Reálgazdaság

Az MNB igazgatója kifejtette, az elmúlt 100 év leggyorsabb gazdasági helyreállása zajlik Magyarországon. Az idei évben 6,2 százalékos, 2022-ben 5,5 százalékos GDP növekedés várható. A gazdasági teljesítmény a harmadik negyedévben eléri a válság előtti szintjét.

Balatoni András szerint a válság után ismét gyorsan megközelítjük a teljes foglalkoztatást. A munkanélküliség várhatóan 3,5 százalékra süllyed.

A folyó fizetési mérleg egyenlege folyamatosan pozitív marad, sőt emelkedik. A gazdaság külső finanszírozási képessége tovább javul. Az ország nettó külső adóssága 2023-ra megszűnik.

A 2022-es költségvetési törvény a korábbiaknál magasabb, 5,9 százalékos hiánnyal számol.

A bruttó államadósság 80,4 százalékról 2021 végére 76,8 százalékra, 2023 végére 74,1 százalékra mérséklődhet, főként a nominális GDP jelentős növekedése miatt.

Előrejelzések

Balatoni András hozzátette, a hazai gazdaság már 3 negyedéve növekszik. A gazdasági nyitás bizonytalansága megszűnt. Így a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az MNB visszaáll a pontelőrejelzésre.

2008 és 2020

2008/2009 tájékán 6,5 évbe telt a válság utáni kilábalás. Ezzel szemben a koronavírus válság után mindössze 1,5 évig tartott a helyreállás. A fogyasztás szintje 2008 után 8 év alatt, 2020 után 1,75 év alatt áll helyre.

Hasonlóan nagy a különbség a beruházások, illetve a vállalati és lakossági hitelezés helyreállása terén. Az MNB igazgatója hozzátette, a hitelezés esetében gyakorlatilag nem is volt a koronavírus idején visszaesés. A hitelpiac folyamatosan támogatta a gazdaságot.

Helyreállás sebessége 2008 és 2020 után

Forrás: MNB

Nemzetközi kitekintő

Nemzetközi összevetésben is nagyon erőteljes kilábalás várható Magyarországon. Hazánk Európához képest gyorsabb ütemben kerülhet ki a válságból - tette hozzá Balatoni András.

A GDP várható alakulása az EU országaiban

Forrás: MNB

Vakcina-hatás

Az MNB számításai szerint az európai átlagnál lényegesen gyorsabban haladó oltási folyamat és ezáltal a korábbi újranyitás akár 1-2 százalékponttal is megemelheti az idei magyar GDP-t. Az EU legalább 1,0 - 1,5, de akár 2,5 hónappal is le lemaradhat az oldások terén hazánkhoz képest.

Második negyedév

Az MNB magas frekvenciájú becslései alapján a második negyedévben 16,2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság éves alapon.

Ez ráadásul csak részben fakad az alacsonyabb egy évvel ezelőtti bázisból.

Munkaerőpiac

A munkaerőpiac helyreállása a vártnál gyorsabban mehet végbe – mutatott rá Balatoni András. Erre utal az összes szektor kérdőíves felmérése. Az összes ágazatban azt mondják a szereplők, hogy élénk keresletet támasztanak a munkaerő iránt.

Ennek hatására a munkanélküliségi ráta 2022-re ismét leeshet 3,5 százalékra.

Bérek

Az MNB felfelé módosította a bérprognózisait. Az idei évben 7,4 százalékkal emelkedhetnek a bérek szemben a korábban várt 5,2-6,2 százalékkal.

A munkaerőpiac tehát sokkal hamarabb helyreáll, mint a korábbi válságok idején.

A bruttó átlagkereset változásának előrejelzése a versenyszférában

Forrás: MNB, KSH

A fentiek hatására jelentős reálbéremelkedés valósulhat meg idén, jövőre és 2023-ban egyaránt, ami támaszt nyújt a fogyasztás felpörgéséhez. Ezt segíti a háztartások megtakarításainak emelkedése is, ami a járványhelyzetre és a sok otthon töltött időre vezethető vissza.

SZJA visszatérítés

A gyermekesek jövő év elejei személyi jövedelemadó-visszatérítésének mintegy felét fordíthatják fogyasztásra a családok. A fennmaradó részt pedig megtakaríthatják az MNB várakozásai alapján. Az SZJA visszatérítés értéke megközelítőleg 560 milliárd forintot tehet ki.

Beruházások

A vállalati szektor beruházási motivációi egyre erősebbek, emelkedik a beruházást tervező vállalatok aránya mind az iparban és építőiparban, mind a mezőgazdaság, illetve a szolgáltatás és kereskedelem esetében.

A vállalati hitelezés Balatoni András elmondása alapján nagyon fontos támaszt fog nyújtani a beruházásoknak. Mindennek következtében a nemzetgazdasági beruházási ráta az idén 27,9 százalékra emelkedik. Jövőre és 2023-ban pedig 28,9 és 29,1 százalékra nőhet a mutató.

Infláció

Az euróban kifejezett világpiaci olajárak meghaladták az MNB március feltevéseit. Ezenfelül számos más nyersanyag ára is emelkedett. A szállítási költségek is jelentősen megugrottak az elmúlt negyedévekben. A konténerárak másfél év alatt több mint négyszeresére drágultak.

Balatoni András rávilágított, ez a fajta áremelkedés a nemzetközi szinten is megfigyelhető.

Az adószűrt maginfláció pályája megemelkedett Magyarországon. Annak érdekében, hogy az MNB visszaterelje 3 százalékhoz a mutatót, szigorító lépésekre van szükség – fejtette ki a jegybank igazgatója.

Az adószűrt maginflációra vonatkozó jegybanki előrejelzés alakulása

Forrás: MNB

Az infláció az év második felében lassan süllyed és a toleranciasáv felső széle felett marad – tette hozzá. Ezt követően 2022 közepétől a proaktív monetáris politikai lépéseknek köszönhetően a 3 százalékos jegybanki cél körül stabilizálódik.

Infláció várható alakulása

Forrás: MNB

Alternatív forgatókönyvek

Balatoni András szerint jelenleg a felfelé mutató inflációs kockázatok vannak túlsúlyban. Ezt mutatja az MNB kockázati térképe is.

Alternatív pályák hatása a GDP-növekedésre és az inflációra

Forrás: MNB