További határozott kamatemelések jöhetnek

Elemzések2021. júl. 27.Harsányi Péter

Az inflációs pálya mérséklése érdekében az MNB 0,30 százalékponttal megemelte az alapkamatot, illetve a kamatfolyosó széleit. Emellett a Monetáris Tanács a mai naptól megszünteti a hosszú lejáratú fedezett hiteleszközt – világított rá Virág Barnabás alelnök a jegybank online háttér-beszélgetésén. Hozzátette, az infláció 2022 elején újból a jegybanki toleranciasávba süllyed és a monetáris politikai szigorító ciklus következtében 2022 közepétől 3 százalék körül stabilizálódik. 2021 novemberében ugyanakkor még újabb lokális csúcsra törhet a fogyasztói árindex.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke rámutatott, a Monetáris Tanács egységesen azon az állásponton van, hogy a júniusban megkezdett monetáris szigorítási ciklus folytatására van szükség.

Ezzel összhangban júliusban proaktív módon 0,30 százalékponttal 1,20 százalékra emelte az MNB az alapkamatot. A kamatfolyosó szélei is 0,30 százalékponttal emelkednek.

Ennek hatására az egynapos betéti kamatláb több mint 5 év után a negatív tartományból ismét pozitívba fordul. Ezzel Magyarország lezárta a negatív kamatok korát – fejtette ki Virág Barnabás.

Harmadrészben a Monetáris Tanács szintén egyhangúan arról határozott, hogy folytatja a hosszú futamidőn ható programok fokozatos kivezetését.

Az MNB következésképpen a mai naptól megszünteti a hosszú lejáratú fedezett hiteleszközt.

Infláció

Ahol gyorsabban helyreállt a gazdaság, ott az infláció is korábban megjelent – mondta el az MNB alelnöke.

A jegybank szerint az infláció emelkedése globális jelenség, amely összefügg a gazdaságok újranyitásának időzítésével és sebességével. Ezenfelül a világpiacon a nyersanyagok ára és a szállítási költségek is számottevően emelkedtek az idén.

A magyar gazdaság az európai átlagnál korábban nyitott, így az inflációs hatások is korábban jelentkeztek.

Május óta a piaci szolgáltatások és az iparcikkek áremelkedése tovább gyorsult – tette hozzá Virág Barnabás.

Az üzemanyagok drágulása és a dohánytermékek jövedéki adójának idei kétlépcsős emelése összesen 2,1 százalékpontot tett ki a júniusi, 5,3 százalékos hazai árindexből.

A korai nyitás által érintett szolgáltatásoknál a kereslet gyors megjelenésének hatása 0,4 százalékpont volt az MNB számításai alapján.

Reálgazdaság

A magyar gazdaság a második negyedévben újraindult és a helyreállás dinamikája jelentősen gyorsult. Májusban éves és havi összevetésben is nőtt az ipar és az építőipar teljesítménye.

A valós idejű adatok a második negyedévre kétszámjegyű gazdasági növekedést jeleznek – mutatott rá Virág Barnabás.

A hazai gazdaság gyors újraindulásával egyes ágazatokban várhatóan újból munkaerőhiány léphet fel.

A lakossági fogyasztást leginkább meghatározó reálkeresetek tovább növekedtek, a bérek dinamikája gyorsult az előző hónapokhoz viszonyítva.

A munkaerőpiacon is látható az újraindulás hatása: emelkedik azon vállalatok aránya, akik számára potenciális termelési korlátot jelent az elérhető munkaerő hiánya.

Kilátások

Az elmúlt időszakban erősödtek az inflációs kockázatok. Az inflációs adat a jegybanki prognózist és a piaci várakozásokat is meghaladta.

Virág Barnabás rámutatott, az inflációs a következő hónapokban már fokozatosan csökken, ugyanakkor várhatóan az év végéig a jegybanki toleranciasáv, azaz 4 százalék fölött alakul. Az MNB becslései szerint novemberben újabb lokális csúcsra törhet a fogyasztói árindex.

Az infláció 2022 elején viszont újból a jegybanki toleranciasávba süllyed és a monetáris politikai szigorító ciklus következtében 2022 közepétől 3 körül stabilizálódik.

Amennyiben a negyedik hullám nem jár súlyos gazdasági hatással, az idei évben a magyar gazdaság megközelítőleg 6 százalékkal, 2022-ben 5,5, míg 2023-ban 3,5 százalékkal bővül – fejtette ki a jegybank alelnöke.

Virág Barnabás kihangsúlyozta továbbá, az egyhetes betéti kamatláb az alapkamatot fogja követni, azaz szintén 1,20 százalékra emelkedik már e héten.

Előretekintő iránymutatás

Az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében az MNB indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását – mondta el Virág Barnabás.

A Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak és az inflációs kockázatok újra kiegyensúlyozottá válnak.

A Magyar Nemzeti Bank a kamatemelési ciklus hatásait a szeptemberi inflációs előrejelzés alapján fogja értékelni. Ezzel párhuzamosan az MNB továbbra is aktív piaci jelenléttel fenntartja a pénzpiacok stabilitását.

Állampapír-vásárlások

A jegybank az állampapír-vásárlási program következő felülvizsgálatát a 3000 milliárd forintos állomány elérésénél, az augusztusi kamatdöntéssel egy időben hajtja végre.

Az MNB-nek kiemelten fontos a pénzügyi piacok stabilitása, ezért a heti vásárlásokat rugalmasan alakítva a szükséges mértékben és a szükséges ideig folytatja.

A fejlemények hatására erősödött napon belül a forint. Az euró/forint árfolyam 359,3 forintra süllyedt.