Most eldől, hogy sarokba szoríthatja-e Trump Kínát

Elemzések2018. okt 10.Növekedés.hu

Azzal, hogy Donald Trump további büntetővámok kiszabásáról hozott döntést, még mindig maradt 267 milliárd dollárnyi kínai áru, amire új vámot vethet ki, miközben kínai részről lassan "elfogy" az áru, amire ellenvámot vethetnének ki. Infografikán mutatjuk a legfontosabb számokat. Elkövetkezett az a szakasz a kínai-amerikai kereskedelmi háborúskodásban, amiben az amerikai fél kihasználhatja és saját javára fordíthatja Kína kereskedelmi többletét, és az összes, 506 milliárd dollár értékű kínai importot büntetővámmal sújthatja, miközben Peking kezében már alig marad visszavágási lehetőség. Ennek alapja, hogy az eddig nagyjából egyforma lépésekben kiszabott vámok és ellenvámok eljutottak ugyanis arra a pontra, hogy

Kína kezében már csak 60 milliárd értékű amerikai importcikk maradt, amit büntetővámmal sújthatnának.
Donald Trump amerikai elnök legutóbb 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre vetett ki 10 százalékos védővámot, melyek ezernél is több árucikkre, köztük hűtőkre, légkondicionálókra, telefonokra és tévékre. Az elnök leszögezte, hogy amennyiben Peking megtorló intézkedésekkel válaszol, Washington azonnal továbblép a harmadik szakaszba, amelyben körülbelül 267 milliárd dollár értékű termékekre vetnek ki további védővámot. A bejelentett vámtarifák szeptember 24-én léptek életbe.
Ezekkel a tarifákkal tulajdonképpen az Egyesült Államokba importált kínai árucikkek mintegy felét sújtják védővámok.
Ahogy a grafikon is mutatja, tavaly Peking 506 milliárd dollár értékben szállított különféle árucikkeket az Egyesült Államokba.
Kína állítja, hogy nem tart az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háborútól - a tettek nem ezt mutatják
A kínai jegybank (PBOC) 100 bázisponttal csökkentette a legtöbb kereskedelmi bank tartalékrátáját, 110 milliárd dollárnak megfelelő likviditást pumpálva ezzel a kínai pénzügyi rendszerbe. Szakértők szerint ez a lépés egyértelműen arra mutat, hogy a kínai hatóságok nyugtalankodnak az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború miatt.

Kikényszeríthető egy új megállapodás Kínával is?

Elemzők szerint Peking sarokba szorításával olyan új megállapodást szeretne Washington tető alá hozni, amely több elemében is hasonlíthat a mexikói és kanadai partnerekkel kialkudott új feltételekhez. Elvileg több százezer új munkahelyet biztosíthat ugyanis az Egyesült Államokban az új egyezmény, amely felváltja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), a megállapodás új neve Egyesült Államok-Mexikó-Kanada Megállapodás (USMCA) lesz. Az új megállapodás szerint az amerikai tejtermékek előtt végre megnyílik az eddig zárt kanadai piac, és a farmerek a korábbinál nagyobb mértékben exportálhatnak gabonát és szárnyast is.
Csak bizonyos iparágakban maradnak a vámok, például: alumínium, acél, whisky, narancs és csokoládé.

Büntetővámokkal kampányol Trump

Az Ipsos/Reuters által végzett friss közvélemény-kutatás szerint a büntetővámok nem szerepeltek jól az úgynevezett Rozsdaövezetben, a közép-nyugati régióban, mely legjobban az autóiparról ismert. Ez azért fontos, mert Trump a Rozsdaövezet államaiban nyert, és ezzel megfordította az elnökválasztás kimenetelét, mivel azt ígérte, a büntetővámok megvédik az ipart és visszakapják a munkahelyüket az autóiparban dolgozó munkások. Ezért is fontos a kínai import csökkentése az itt élők számára, annak ellenére, hogy
nem garantálható, hogy a kínai termékek helyébe nem lépne a jövőben más ázsiai országokból érkező olcsó import.
A közvéleménykutatás eredménye szerint azokban az államokban (Indiana, Michigan, Ohio, Pennsylvania, Wisconsin), ahol Trump csak kevéssel verte meg ellenfelét,
a büntetővámokat inkább károsnak tartják a szavazók, 
a Pennsylvania államban például csak 33 százalék szerint kedvező hatású a pótvám, míg 46 százalék kifejezetten károsnak tartja a vámemelést.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.