Most mindent megtudhat a lakásfelújítási támogatásról

Elemzések2021. feb. 10.Növekedés.hu

Legyen magyar állampolgár, neveljen minimum egy gyereket, éljen legalább egy éve a felújítandó lakásban, mindenről szerződjön és kérjen számlát! Nagyjából ezeknek a feltételeknek kell megfelelni a 6 milliós felújítási hitel és a 3 milliós támogatás igénybevételéhez.

A koronavírus miatt kitalált gazdasági csomagok a kilábalás fontos elemei. Ezek egy része a fiatalokat, a családokat célozza meg, és részben a lakáspiacon csapódik le. Novák Katalin családokért felelős miniszter tavaly októberben jelentette be, hogy 2021. januártól lakásfelújítási támogatással bővül az otthonteremtési program. Azóta kiderültek a legfontosabb részletek is.

Azóta azt is tudjuk, hogy február elsejétől elérhető a bankokon keresztül a lakásfelújítási támogatást igénylők számára egy legfeljebb 3 százalékos kamatú, tízéves futamidejű, hatmillió forintos kölcsön is.

Ez a konstrukció azokon segít, akiknek nincs hatmillió forint megtakarításuk, de szeretnék igénybe venni a teljes  állami támogatást.

A költségeket az állam utólag téríti meg, azokat tudni kell saját forrásból vagy kölcsönből előfinanszírozni, de pozitívum, hogy a hatmilliós (legfeljebb 3 százalékos kamatozású) hitel akár lakástakarékkal együtt is felhasználható. 

A konstrukció 2021. február 1-től már igényelhető, a program - mai ismeretink szerint - 2022. december 31-ig tart.

Utólag azonban nem érvényes, vagyis most nem pakolhatjuk össze egy kis dossziéba a tavaly novemberi felújítási számláinkat. Pontosítunk, összepakolhatjuk, pénzt nem fogunk utánuk kapni. A struktúra, vagyis a potenciális jogosultak köre egyébként egyáltalán nem szűk, de azért nem hiábavaló megnézni, hogy milyen lépéseket érdemes ellenőrizni.

Emeljük ki a legfontosabbakat, majd nézzük meg egy tucat lépésben a folyamatot! Nézzük a támogatás pontos feltételrendszerét!

A legfontosabbak

  • A lakásunk felújítási költségeit mi fizetjük, akár saját erőből, akár hitelből van a forrás.
  • Az utólagos állami támogatásként a felújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot térít vissza az állam, a támogatási résznek 50-50 százalékban kell tartalmaznia anyagköltséget és munkaköltséget.
  • Tehát, ha 6 millió forintért szeretnénk felújítást végezni, akkor maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatunk, amit a  felújítási munkálatok végeztével lehet igényelni, és a benyújtott számlák közül fele-fele arányban anyag- és munkaszámlákat kell tartalmaznia.
  • Ha 8 millió forintért újítjuk fel a lakásunkat, az állami támogatás maximum 3 millió forint lehet (mert a 3 millió forint a plafon), ha 2 millió forintért újítunk fel, akkor 1 millió forint lehet az állami támogatás maximuma (mert az 50 százalék is plafon).
  • Csak 2021. január 1-jét követően kiállított, felújításhoz kapcsolódó számlákat fogad el a Mgayar Államkincstár, melyeket az utolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb a program végéig kell benyújtani.

És a részletek

Ellenőrizzük, hogy van-e- legalább egy, 25 évnél fiatalabb gyermekünk! Ha esetleg nincs, vár-e a családunk gyermeket?

Ha bármelyik kérdésre a válasz pozitív, bingó, máris továbbléphetünk. A legtöbben vélhetően tudjuk, hogy nevelünk-e gyereket, de azért az ellenőrzés nem teljesen életszerűtlen fogalom, mert definíciók azért vannak.

A „gyermek” például lehet 25 évnél idősebb is, ha fogyatékossággal él, és a szülő otthongondozási díjra jogosult utána.

A magzat pedig csak akkortól számít, ha már a népi bölcsesség szerint is merhetjük mondani a rokonoknak, vagyis 12 hétnél idősebb.

Fontos tudni, a program nemcsak a házasságban élőkre vonatkozik, hanem az elváltak, illetve gyermeküket nem házasságban nevelők is részesei lehetnek.

Magyar állampolgárok vagyunk-e?

Házaspár esetén elég az egyik félnek magyarnak lennie, ez is elég könnyen eldönthető.

Rendben van-e a lakcímkártyánk?

Hogyan ellenőrizheti az állam, hogy a saját lakásunkat szeretnénk-e felújítani, vagyis azt, ahol életvitelszerűen lakunk? Hát a lakcímkártyával.

Az igénylők közül valakinek minimum egy éve, a legalább felerészt tulajdonolt lakásában kell laknia.

Ezt a feltételt is gyorsan le lehet ellenőrizni, adott esetben még reparálni is lehet (lakcímbejelentés). A szabályok csak a trükközést szeretnék kiszűrni, az egy év emiatt fontos. tehát, ha például igazolhatóan még nincs egy éve, hogy aláírtuk az adásvételi szerződést, de azóta ott lakunk, az is érvényes lehet a szabályok szerint.

Vettünk-e már igénybe ilyen támogatást?

Egyszer van erre csak lehetőségünk, igaz, fontos, hogy ez személyenként és nem ingatlanonként jár.

Vagyis, ha valaki egy ilyen támogatott hitelből felújította a lakását, majd elköltözik, akkor a következő lakását már nem újíthatja meg újabb 6 millió forintból.

Ám az, aki megvette az eladótól tőle az ingatlant, ő újra dolgozhat állami támogatásból, vagyis az adott lakásra több hitelkérelem is érkezhet, csak az igénylő nem lehet ismétlődő.

Van-e tb-jogviszonyunk?

Azt is meg kell nézni, hogy az igénylő rendelkezik-e legalább 1 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal. Itt sajnos az nem segít, ha mi magunk havi rendszerességek fizetünk azért, hogy legyen egészségügyi ellátásunk.

Az ilyen magunk után fizetett tb ugyan azonos módon elégséges az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére, de kizáró ok a felújítási hitel és támogatás igénylésénél. 

Van-e köztartozásunk?

A KHR (korábban BAR) lista, vagy a személyes hitelek, adósságok nem kizáró okok, de a köztartozás viszont igen.

Magyarul a bankoknak és a szomszédnak tartozhatunk, de az államnak nem, mert akkor nem vagyunk jogosultak a programra.

Volt-e a munkadíjakra vállalkozói szerződés, számla?

Legyen, különben nem jár. Sablonokat lehet letölteni, megtalálhatjuk, hogy mi az elfogadható séma, de az biztos, hogy nincsen „fusi”.

A felújításhoz kapcsolódó munkálatokat nem végezhetjük okosban és az sem jó, ha számla ugyan van, de a mázoló egy hozzátartozó.

A Magyar Államkincstár végzi a bíráatot és utólag is ellenőrzést folytathat.

A számlákra vannak speciális szabályok is?

Igen, nem elég, hogy minden anyagbeszerzést és munkadíjat számlával kell igazolni, de fontos szabály, hogy az elszámolható munkadíj nem haladhatja meg az anyagköltséget.

Ha például kihasználjuk a teljes keretet, akkor 1,5 millió forint munkadíjhoz legalább 1,5 millió forintnyi anyagszámlát kell csatolni.

Be kell menni egy bankfiókba, vagy a kincstárhoz?

Nem feltétlenül, az igénylés lehet elektronikus vagy személyes is (kormányablaknál). A számlákat pedig majd a Magyar Államkincstárnak kell benyújtani a munkák befejezését követő 60 napon belül. 

Mennyi ideje van a kormánynak elbírálnia a kérelmünket?

Mindössze 30 napja, vagyis kifejezetten cél a gyors és rugalmas ügyintézés.

És a folyósításra mennyit kell várni?

A pozitív döntés után 5 napon belül már utal is a kincstár.

Végül a legfontosabb, mire használható a támogatás?

Ezt mindenkinek érdemes tételesen is ellenőriznie, nehogy ezen csússzon meg később a támogatás.

A K&H Bank oldalán fel van sorolva részletesen is a szabályrendszer.

A rövid válasz szerint mindenre, amit a józan ész a felújításokhoz sorol, de akinek kétségei vannak, ennek inkább tényleg járjon utána. 

Azért egy rövid, és biztosan nem teljes körű felsorolás szerint a támogatás felhasználható fürdőszoba- és wc- felújításra, víz-, áram-, gáz-, csatorna-szerelésre, vagy bevezetésre.

Engedélyezett a fűtéskorszerűsítés, a tetőcsere, a hő-, hang-, illetve vízszigetelés, a napkollektor és más megújuló projektek. Ezen kívül tételesen is megismerhető egy csomó kisebb munka, a nyílászáró-, a kémény-, a légkondi-, a redőny-, a spaletta, vagy a biztonsági rács felszerelése. Mindenféle festés, a parkettázás, a csempe lerakása, még bizonyos beépített bútorok, vagy a galéria kialakítása. A kültéri tételeket érdemes különös gondossággal ellenőrizni, de például a garázs, vagy terasz, kialakítása is felújításnak minősül.