Nagy fordulat előtt a forint?

Elemzések2020. ápr. 17.Harsányi Péter

Milyen szinteken mozoghat az euró/forint árfolyam a nyári hónapokban és egy éves időtávon? Erről kérdeztük a K&H és az Erste Bank vezető elemzőit.

A megkérdezett elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank sikeresen megállította a forint gyors ütemű leértékelődését. Rövidtávon inkább 350-360 forint közötti árfolyammozgások valószínűsíthetők, míg jövő év elejére 345 forintig visszasüllyedhet az euró/forint kurzus.

Az MNB kamatemelésének és a rövid hozamok emelkedésének köszönhetően a régióban már nem Magyarországon a legalacsonyabbak a reálkamatlábak. Lengyelország megelőz minket e tekintetben. Emiatt csökken az eladói nyomás a forinton, mely így szorosabban együtt mozoghat a régiós devizákkal a következő időszakban.

Tartósan 345 forint alatti értékekkel azonban nem számolnak az elemzők, mivel a gazdasági visszaesés az idei évben elkerülhetetlennek látszik, ami nem segíti a forintot. Az MNB jó eséllyel ismét lazíthatna a monetáris kondíciókon, amennyiben 345 alá süllyedne a kurzus. Egy lassan és fokozatosan gyengülő forint ugyanis támogatja a gazdasági növekedést és segíti az exportszektort.

Ha viszont újabb hangulatromlás következne be a nemzetközi piacokon és újra gyengülni kezdene a hazai fizetőeszköz, akkor a többletlikviditás kiszívásával, illetve a rövidtávú kamatok további emelésével ismét szigoríthat az MNB. Azaz a jegybank nem hagyná túlságosan sokáig gyengülni a forintot.

K&H Bank

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az elkövetkezendő hónapokban hevesebb árfolyammozgások várhatók a forintpiacon a nagymértékű bizonytalanság miatt. A Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor sikeresen megállította a forint gyors ütemű gyengülését, így alapvetően a 350-360 forintos sávban mozoghat rövidtávon az árfolyam.

Németh várakozásai alapján 2021 elejére az euró/forint árfolyam visszasüllyedhet 345 forint környezetébe, miután a hazai fizetőeszköz túl sokat gyengült az elmúlt hetekben. Magyarország fundamentumai nem indokolnak ennyire alulértékelt forintot.

Ezenfelül a Magyar Nemzeti Bank kamatemelésének köszönhetően a régióban már nem Magyarországon a legalacsonyabbak a reálkamatlábak. Lengyelország megelőz minket e tekintetben. Emiatt csökken az eladói nyomás a forinton, mely így szorosabban együtt mozoghat a régiós devizákkal a következő időszakban.

Tartósan 345 forint alatti szinteket viszont már nem vár a K&H Bank vezető elemzője. Egy lassan és fokozatosan gyengülő forint támogatja a gazdasági növekedést, segíti az exportszektort. Emiatt az MNB jó eséllyel újra lazítana, amennyiben az árfolyam huzamosabb ideig 345 forint alá esne – tette hozzá Németh Dávid.

Az összességében laza monetáris politika eredményeképpen hosszabb távon enyhén a jegybanki cél felett alakulhat az infláció, ami nem sejtet jelentős forinterősödést. Másrészről az eurózóna inflációjához képest jóval magasabb lehet a hazai fogyasztói árindex.

A folyó fizetési mérleg stabilan kisebb mértékű deficitet mutathat idén és jövőre, ami szintén enyhén forint gyengítő hatású.

Németh Dávid szerint sok múlik majd azon, hogy a jegybank meddig tartja fenn az elmúlt évekhez képest szigorúbb monetáris kondíciókat.

Erste Bank

A válság során a forint euróval szembeni árfolyama igen rövid idő alatt igen jelentős mértékben gyengült, és az euró/forint kurzus megközelítette a 370-es szintet – fejtette ki Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője. A forint megállíthatatlannak és kontrollálhatatlannak tűnő gyengülése a Magyar Nemzeti Bankot is válaszlépésekre késztette.

Április eleji ülésén így a Monetáris Tanács a monetáris politikai eszköztár jelentős átalakításáról döntött. Az egynapos hitelkamat 1,85 százalékra való emelésével a kamatfolyosó 1,9 százalékra szélesedett.

A bankközi piacon mutatkozó többletlikviditás befogadására az MNB által megnyitott egyhetes betéti eszköz kamata pedig a kamatfolyosón belül, egy meglehetősen széles sávban ingadozhat ezentúl.

Az új eszköztárat tehát láthatóan úgy alakította ki az MNB, hogy nem a rövid oldali effektív kamatok alacsony szinten történő stabilizálódását, hanem sokkal inkább az árfolyam extrém mértékű kilengésének csökkentését, illetve további leértékelődésének megakadályozását tartotta szem előtt.

A lépés gyorsan eredményt hozott, hiszen a forint árfolyamának zuhanása megállt, a piac megnyugodott, s az euróval szembeni kurzus 350 környékére erősödött vissza. Ugyanakkor a bankközi kamatok emelkedtek, azaz a hozamgörbe rövid oldalán monetáris szigorítás következett be.

Nyeste Orsolya meglátása szerint, ha újabb hangulatromlásra kerülne sor, és ismét gyengülne az árfolyam, a többletlikviditás kiszívásával, illetve a rövidtávú kamatok további emelésével ismét lépne az MNB, azaz nem hagyná túlságosan sokáig gyengülni a forintot.

További jelentős forinterősödést viszont szintén nem tart valószínűnek az Erste Bank vezető elemzője. Egyrészt a koronavírus válság miatt a gazdaság idei évi recessziója elkerülhetetlennek látszik, ami nem segíti a forintot.

Másrészt, ha a nemzetközi hangulat érdemben javulna és a forint erősödésnek indulna, akkor a rövidtávú kamatok ismét csökkenhetnek, hiszen az MNB az új eszköztárban fenntartotta ennek lehetőségét.

A fentiek alapján rövidtávon 350 forint körül ingadozó árfolyamot vár Nyeste Orsolya, s az év végi előrejelzése az euró/forint kurzusra 345 forint. Azaz jelenleg egy nagyon mérsékelt forinterősödést tart Nyeste a legvalószínűbb forgatókönyvnek az év hátralévő részében.