Nagyon utálják az elnöküket az amerikaiak

Elemzések2022. jún. 18.D.J.

Mélypontra került Joe Biden népszerűsége, már csak a választók 39 százaléka áll ki mellette. A saját pártjában is egyre többen bíznak benne, hogy két év múlva már nem akar újraindulni az elnöki posztért.

Donald Trump roppant megosztó elnökként vonult be a köztudatba, aki rengeteg ellenséget szerzett magának. Mégis azután, hogy annyi időt töltött a Fehér Házban mint eddig Joe Biden, a különc milliomos népszerűsége egyáltalán nem állt olyan rosszul, mint a regnáló elnöké.

Biden támogatottsága a napokban új mélységekbe süllyedt: a Morning Consult/Politico felmérése alapján már csak a választók 39 százaléka áll ki mellette.

A népszerűsége olyan léptékben zuhan, hogy ehhez hasonlót utoljára a 70-es évek végén Jimmy Carternél lehetett látni.

Persze a demokraták nincsenek könnyű helyzetben: az ukrán háborút, az ellátási láncok zavarait vagy az elszálló benzinárakat nem ők okozták. Bidennek aligha segít, hogy épp akkor került az elnöki székbe, amikor a világ az egyik válságból a másikba esik.

Ám pusztán a világgazdasági problémákkal nem lehet megmagyarázni, hogy miért utasítja el Bident ennyi amerikai.

Eredetileg a demokraták mint nagy reformerek kezdték a mostani ciklusukat. Ígéretekből nem volt hiány: a rendőrség, a bevándorlás politika, a fegyvertartási szabályok és az egészségügy reformját is belengették, a terveik között pedig az is szerepelt hogy a globális felmelegedés miatt átalakítják a gazdaságot.

De másfél évvel a beiktatása után Biden igazán komoly eredményeket nem tud felmutatni. A rendőrség reformja például hiába vette kezdetét most májusban még maga az elnök is belátta, hogy a várt radikális változások még váratnak magukra. Ahogy ő mondta:

A haladás lassú és frusztráló lehet.

Biden ellen dolgozik, hogy a demokrata szavazók nem annyira összetartóak, mint a republikánusok. Trump támogatottsága ugyanis hiába volt alacsony, a bázisa stabil maradt. Teljesen mindegy volt mit mond, mekkora botrányt okoz, a hívei kitartottak. Még akkoris amikor felmerült a vád, hogy összejátszott az oroszokkal a választási győzelemhez.

Biden viszont nem igazán tudja belelkesíteni a szavazókat. Az se segít, hogy a beszédeibe gyakran belezavarodik.

A stábjának utólag rendszeresen helyre kell igazítani a megszólalásait. A közszereplésektől emiatt a csapata próbálja is óvni. A választók jó részét pedig a kora is zavarja. Biden a maga 79 évével már most is Amerika történetének legidősebb elnökének számít. Bár vannak, akik még ennyi idősen is energikusak maradnak, Biden nem tartozik ebbe a körbe.

Egy idei YouGov kimutatás alapján az USA-ban az embereknek elege van a korosodó vezetőkből: a többség felső korhatárt vezetne be az elnöki pozíciónál.

Szerintem fáradt – és nem hibáztatom. Én is fáradt lennék az ő korában, egy ekkora karrier után

mondta az AP amerikai hírügynökségnek egy demokrata szavazó. Jellemző, hogy hiába állítja Biden hogy 2024-ben újra indul majd az elnökségért, az állampolgároknak kevesebb mint a harmada hisz ezt el neki. A New York Times riportja szerint a demokraták köreiben egyre többen szeretnék, ha Biden inkább a visszavonulását tervezgetné.

Steve Simeonidis, a Demokrata Nemzeti Bizottság egyik tagja szerint az idei félidős választások után Biden be kéne jelentse, hogy 2024-ben nem fog újraindulni.

Az amerikaiak borúlátását mindenesetre jól türközi, hogy mindössze 18 százalékuk gondolja azt, hogy Biden politikája többet segített, mint ártott a gazdaságnak.