Nagyot ment az NHP Hajrá, indul a Zöld Otthon Program!

Elemzések2021. okt. 5.Harsányi Péter

Az elmúlt közel egy évtizedben a Növekedési Hitelprogram elemei megközelítőleg 5 százalékkal járultak hozzá a GDP növekedéséhez. Az NHP Hajrá keretében 3000 milliárd forint összegű kedvezményes hitel jutott a hazai kkv szektorhoz a járvány időszaka alatt. Az MNB sajtótájékoztató keretében ismertette az NHP Hajrá eredményeit, illetve a frissen induló zöld hitelek fontosabb részleteit.

Patai Mihály, az MNB alelnöke rámutatott, az elmúlt 18 hónapban 62 ezer szerződést kötöttek az NHP Hajrá keretében az ügyfelek és a kereskedelmi bankok. Összesen 40 ezer kis és középvállalkozásnak nyújtott segítséget a program az elmúlt meglehetősen nehéz másfél évben.

3000 milliárd forint összegű pénzmennyiség került olcsó hitel formájában a hazai kkv szegmenshez – fejtette ki Patai Mihály.

Az elmúlt nyolc és fél évben a Növekedési Hitelprogramok keretében pedig 6400 milliárd forintnyi nagyon olcsó hitel jutott el mintegy 70 ezer kis és középvállalkozáshoz.

Az elmúlt közel egy évtizedben ez a többlet likviditás megközelítőleg 5 százalékkal járult hozzá a GDP növekedéséhez.

Az MNB alelnöke rávilágított, a hitelösszegen felül rendkívül fontos volt az időzítés és a célzott kivitelezés.

A másfél évvel ezelőtt elindult Növekedési Hitelprogram Hajrá a pandémia által okozott gazdasági visszaesésre reagált. Kulcsfontosságú volt, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozások forgóeszközhitelhez jutottak, illetve béreket fizethettek a hitelből – tette hozzá Patai Mihály.

Zöld Otthon Program

A Zöld Otthon Program a következő szakasza lesz a Növekedési Hitelprogramoknak. Az MNB az új, zöld mandátumának megfelelően támogatja a fenntartható gazdasági működést – mondta el Patai Mihály.

NHP Hajrá sarokszámai

Pulai György, az MNB igazgatója rámutatott, az NHP Hajrá mind a 3000 milliárd forintos keretösszege elfogyott. A források 53 százaléka rövidlejáratú, forgóeszközhiteleket szolgált. Ezek az összegek még 2-3 évig segíteni fogják a vállalkozásokat.

A források 38 százaléka pedig beruházási célokat támogatott. Az NHP Hajrá esetében 20 évre lett megemelve a beruházási hitelek futamideje annak érdekében, hogy a lassabban megtérülő beruházásokat is meg tudják valósítani a vállalkozások.

A források 9 százaléka szolgálta a korábbi beruházási hitelek kiváltását.

Szektorok

Az egyes szektorok közül kiemelkedik a kereskedelem ágazat, ahova a források negyede került. Emellett a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipar is aktívan részt vett a programban. Összességében a fenti 5 ágazatba került a kihelyezett hitelek háromnegyede.

A maximális hitelméret meg lett emelve 20 milliárd forintra, annak érdekében, hogy a középvállalkozásokat is segítse a jegybank és nagyobb beruházások se maradjanak el emiatt.

Ezenfelül továbbra is meghatározó a kisebb vállalkozások részesedése: a hitelügyletek fele 10 millió forint alatti – mutatott rá az MNB igazgatója.

Régiók

A források 47 százaléka a közép-magyarországi régióhoz került volumen szerint. Ez azzal magyarázható, hogy az ingatlanügyletek részesedése meghatározó volt, mely e régióhoz kötődik elsősorban. Darabszám szerint ugyanakkor kiegyenlítettebb volt az eloszlás. Utóbbi esetében 37 százalék került a közép-magyarországi régióhoz.  

Zöld Otthon Program

Pulai György elmondása alapján az új Zöld Otthon Program a lakosság zöld, energiahatékony otthonteremtését támogatja. A hitel megfelelő energiabesorolású új ingatlanok építésére és megvásárlására használható fel. Az ingatlanvásárlásnak lakhatási célt kell szolgálnia, azaz a befektetési célú lakásvásárlók nem igényelhetik a kedvezményes zöld hitelt.

A zöld hitel keretében az MNB nulla százalékon ad refinanszírozási forrást a bankrendszernek, melyet ők legfeljebb 2,5 százalékon hitelezhetnek tovább. A hitel maximális összege 70 millió forint.

A hitelkamat ugyan 2,5 százalék lehet maximálisan, azonban a THM ezt a szintet minimálisan meghaladhatja – fejtette ki Pulai György.

A folyósítási díj a hitelösszeg 0,0075 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint lehet, ami alacsonynak számít a jelenlegi díjakhoz képest.

Az MNB limitálta továbbá az előtörlesztési díjat, mely legfeljebb egy százalék, de maximum 30 ezer forint lehet alkalmanként.

A bírálati határidő korlátozva van. Az értékbecslést követően, ha minden dokumentum rendelkezésre áll, akkor vásárlás esetén 15 munkanap, míg építés esetén 25 munkanap a hitelek elbírálási ideje.

Az MNB továbbá védjeggyel látta el a terméket: NHP Zöld Otthon Hitel az újfajta hitelek elnevezése. Emellett a jegybank tájékoztató honlapot hozott létre, melyen az igénylők megismerhetik a zöld hitelek felvételének lehetőségeit.