Magyarországon nem lesz élelmiszerhiány - kétszer annyi búzát termelünk, mint amennyi az önellátáshoz szükséges 

Elemzések2022. ápr. 4.Dajkó Ferenc Dániel

Az orosz - ukrán háború akár 8 - 20 százalékos dráguláshoz vezethet a világ élelmiszerpiacán, és komoly ellátási gondokat okozhat egyes régiókban. Európában komolyabb zavarokra nem kell számítani, Magyarországon pedig egyáltalán nem lesz élelmiszerhiány. Alapvető élelmiszerekből Magyarország képes az önellátásra és jelenleg minden adott, hogy zökkenőmentesen elindulhassanak a tavaszi mezőgazdasági munkálatok. A globális negatív hatások miatt azonban hazánkban is drágulni fognak az élelmiszerek - megtudtuk mennyivel.

Az Ukrajnában kirobbant háború jelentős zavarokat idézett elő a világ élelmiszerpiacán. A konfliktus számos termék esetében áremelkedéshez vezetett és felerősödtek az élelmiszerhiánytól, sőt a világ alacsonyabb jövedelmű országainak esetében az éhínségtől való félelmek. A hazai helyzetről és a magyar ellátás biztonságról megkérdeztük Zöldréti Attilát, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztályának elnökét, hogy Magyarországon kell-e élelmiszerhiánytól tartani.

Zöldréti Attila, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztályának elnöke

Lesznek globális nehézségek

A szakértő kiemelte, hogy a világ gabonaexport piacának közel egyharmadát valóban az ukrán és az orosz gabonaexport adta, ám mindkét ország gabona kivitele elsősorban Észak-Afrikába és a Közel-Keletre irányult. A most dúló háború nyilvánvalóan komoly logisztikai problémákat eredményezett mindkét ország gabona exportjának tekintetében, tehát globálisan biztosan lesznek nehézségek, sőt adott esetben ellátási problémák is felmerülhetnek, de az Európai Unió tekintetében ez már kevésbé lesz érzékelhető - mondta

 

Magyarország önellátó

Magyarországon egyáltalán nem lesz semmilyen ellátási probléma – húzta alá. Ennek oka, hogy Magyarország mind búzából, mind kukoricából nagyságrendileg kétszer annyit termel, mint amennyi az önellátáshoz szükséges, de a többi alapvető élelmiszerből is képesek vagyunk önellátóak, vagy megközelítőleg önellátóak lenni - ismertette.

Zavarok voltak a műtrágya piacon

Magyarországon egyébként se a vetőmag, se az üzemanyag, se az energia ellátás terén nincs probléma. Kizárólag a műtrágyával kapcsolatban voltak kisebb fennakadások – hangsúlyozta.

Ennek az az oka, hogy Oroszország a világ legnagyobb műtrágya exportőre, viszont most akadozik illetve leállt az orosz export. Ezt súlyosbítja, hogy a földgáz árának drasztikus növekedése miatt több európai gyár leállította a műtrágya termelését, így szűkül a kínálat, ez pedig radikális árnövekedést jelent a nemzetközi piacon és több országban nehezíti a tavaszi munkák elkezdését – fogalmazott. Hazánkban azonban úgy tűnik egyenlőre megoldódtak a műtrágyákkal kapcsolatos nehézségek, mivel az idei évre biztosított a szükséges mennyiség. A műtrágya piac változásának egyfajta mellékhatása, hogy emelkedett kicsit az istálló trágya költsége és a részesedése is a piacon, ám így legalább javul, a műtrágyához viszonyítva, a szerves trágya felhasználási aránya, így ennek egy pozitív vonzata is van.

Jókor jött a tavaszi eső

Az elmúlt időszakban a műtrágya ellátás biztosítása mellett a szokatlan kora tavaszi jelentős aszály adott némi okot az aggodalomra, mivel a szárazság mind a hazai őszi gabonaállományok fejlődését, mind a tavaszi vetések sikerét veszélyeztetheti – mondta. Most azonban nagyon jó hír, hogy végre eleredt az eső, hiszen épp most vagyunk a tavaszi munkálatok nyitányán, tehát az eső az említett szárazság után a lehető legjobbkor jött. Így, ha ez a csapadékos időjárás most kicsit kitart, akkor Magyarországon rendben el fognak indulni a tavaszi munkálatok, ami biztosítani foglya az ország gabonaellátását – tette hozzá.

A magyar gazdák emellett minden körülmények között igyekeznek ellátni a feladatukat, összességében tehát a mezőgazdasági termelés zavartalan működéséhez adottak a körülmények. Termelési oldalon én itthon nem látok problémát

– fogalmazott.

Nőni fognak az élelmiszerárak

Az árak tekintetében természetesen más helyzet – ismertette. Visszautalva a Magyar Közgazdasági Társaság, ’’Mi várható az agráriumban 2022-ben?” címmel idén januárban tartott konferenciáján elhangzottakra, elmondta, hogy már akkor is azt vizsgálták hogy a Covid-19 okozta járvány negatív gazdasági hatásai mellett milyen módon befolyásolhatják az esetleges nemzetközi konfliktusok az élelmiszerpiacot.

Habár jövőbe nem láthattunk, és nem gondoltuk, hogy ilyen szörnyű esemény fogja megzavarni a piac működését, de arra már akkor is számítottunk, hogy lehetnek nemzetközi konfliktusokból adódó zavarok az élelmiszerárak terén

- hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a kínai sertéságazat sertés pestis utáni újjáépítése már tavaly is komoly túlkínálatot generált az európai sertés piacon is, ami komoly piaci zavarokhoz vezetett, emellett pedig már önmagában a koronavírus járvány miatti lezárások okozta logisztikai problémák miatt is nehéz helyzetben volt a mezőgazdasági ágazat. A mezőgazdasági termelők beszerzési árai elég hektikusan alakultak, jelentős anyagár emelkedések indultak be. Mindezek már az Ukrajnában kitört háború előtt hatással voltak a kibocsátási oldalra és árfelhajtó erővel bírtak – ismertette.  

Ezen a helyzeten rontott most az orosz-ukrán háború – tette hozzá. Ukrajnában és Oroszországban az említett tavaszi munkák ugyanis nem tudtak elindulni. Emellett logisztikai problémák, is adódnak, például a vetőmag helybe szállítása is problémás. Ez globális ellátási nehézségekhez és dráguláshoz vezethet, de ez főképp a szegényebb észak-afrikai  alacsonyabb jövedelmű országokat fogja érinteni, akik az ukrán gabonaexport túlnyomó részének a célpontjai – húzta alá.

A FAO legfrissebb elemzése szerint az így kialakult gabonaellátási problémák önmagukban a világpiaci élelmiszerárak 8-20%-os emelkedését okozhatják.

Magyarország is érintett

Habár Magyarországon az említett kétszeres termelői kapacitás miatt ellátási nehézségek nem lesznek, áremelkedést sajnos hazánkban is fogunk tapasztalni a globális negatív hatások következtében. Az elmúlt időszakban leginkább a burgonya (+28 százalék), a kenyér (+25 százalék), a száraztészta (+22 százalék), a baromfihús (+19 százalék), a sajt (+18 százalék) és a liszt (+18 százalék) drágult. A következő hónapokban további növekedés várhat – ismertette.

Fontos azonban kiemelni, hogy 15 éves horizontot tekintve a kiemelt termékek vonatkozásában a 2008-as nagy pénzügyi válság során az élelmiszer-árindex tekintetében hasonlóan nagy ingadozásokat tapasztalhattunk, így a mostani árváltozások nem példanélküliek. Az mindenképpen sajnálatos, hogy ezek a folyamatok a háború hatására felerősödtek, de még egyszer mondom termelési és logisztikai oldalról nem látok semmiféle problémát

-fogalmazott.

Hatékony lépéseket tett a kormány

A kormány egyébként nyomon követi az eseményeket. Már amikor ukrán háború következtében megmozdultak a piacok, a kormány bejelentette az export bejelentési kötelezettséget. Ez a rendszer jelenleg is hatékonyan és jól működik. Ez azt jelenti, hogy szabályozási oldalról hatékony lépéseket tett a kormányzat annak érdekében hogy biztosítsa a belpiaci ellátását. Persze a beszerzési árak változása óhatatlanul kihat a fogyasztói árakra is. De pont ezért a kormány lépéseket tett egyes termékek árának az átmeneti szabályozására is.Cselekvőképes tehát a kormányzat, és szükség esetén meg fogja tenni azokat a lépéseket, amelyeket az élelmiszer ellátás stratégiai feladata megkövetel - hangsúlyozta.

Stratégiai ágazat

Kiemelte, hogy a mostani helyzet egyébként ismét rámutatott, hogy a mezőgazdaság, az élelmiszer ipar egy stratégiai ágazat minden nemzetgazdaságban, hiszen biztosítani kell azoknak a termékeknek az ellátását, amik az alapszükségletek kielégítéséhez nélkülözhetetlenek.

Tudja kezelni a magyar mezőgazdaság

Mindent összevetve lehet látni, hogy az árak megugrottak és a piaci hullámok csendesülését nehezíti a háborús helyzet. Ez egy globális problémát jelez, aminek van egy általános nemzetközi szintű árfelhajtó hatása, de minden adottságunk és tetterőnk meg van ahhoz, hogy ezt a magyar mezőgazdaság képes legyen kezelni kezelni. 

Nem kell tehát pánik hangulatot kelteni! Magyar mezőgazdaság van, volt és lesz is és a hazai igényeket termelési oldalról biztosítani tudja – húzta alá.