Nyomozás Vuhanban: most fény derülhet a koronavírus titkaira

Elemzések2021. jan. 20.D.J.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői igyekeznek felderíteni a COVID-19 eredetét, de nincs könnyű dolguk. Kína nem örül a vizsgálatnak.

A koronavírus bő egy év leforgása alatt szinte a világ valamennyi országába eljutott, megölt két millió embert és 96 milliót megbetegített.

Viszont még mindig nem tudjuk, hogy pontosan honnan és hogyan indult el a pandémia.

A legnépszerűbb elmélet szerint a COVID-19 valamilyen vadállatról került át az emberre. De van olyan teória is, amely szerint egy vuhani laborból indult a betegség, ahol kifejezetten halálos vírusokkal foglalkoznak.

A találgatásoknak egy mostani nyomozás vethet véget.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínába küldött egy tízfős szakértői stábot, hogy kiderítsék a koronavírus eredetét. A munkájukat Vuhanban kezdik, ahol a járvány indulásakor az első megbetegedéseket jelentették. A csapatban van amerikai, ausztrál, japán, német, brit, orosz, katar, holland és vietnámi szakértő is.

De az már látszik, hogy nem lesz egyszerű dolguk. Kína láthatóan nem örül a mostani vizsgálatnak.

Már az is hetekig tartó egyeztetésbe került mire végre beengedték Vuhanba a WHO embereit, akik most épp a kéthetes karanténjukat töltik a városban.

A munkájuk roppant fontos, hisz ha fény derül rá, hogy a COVID-19 hogyan kezdett el terjedni, akkor az segíthet megelőzni a későbbi világjárványokat.

Ez nem a politikáról szól vagy arról, hogy kit érdemes hibáztatni, hanem arról hogy egy tudományos kérdés végére járjunk

magyarázta Dale Fisher, a WHO járványokkal kapcsolatos riasztásokért felelős elnöke.

Csakhogy Kína az utóbbi hónapokban már kialakította a maga narratíváját.

Jó ideje azt sejtetik, hogy a vírus nem tőlük ered, hanem valamelyik nyugati országból. Mondjuk az USA-ból, Spanyolországból vagy Olaszországból.

Közben a valódi kutatási eredményeiket féltve őrzik. Az AP hírügynökség egy korábbi nyomozásából kiderült: a kínai kormány szigorúan ellenőrzi a járvány kitörésével kapcsolatos összes tudományos kutatást, a tudósoknak pedig megtiltották, hogy beszéljenek a sajtóval.

A mostani vizsgálat mindenesetre rosszkor jön.

Kína ugyanis hiába jelentette be hónapokkal ezelőtt, hogy a vírus felett diadalt arattak, megint elkezdtek szaporodni az esetszámok az északkeleti régióban. Igaz az ország méreteihez képest roppant csekély mértékben: alig több mint napi száz új koronavírus esetük van. Viszont pont most lett egyértelmű, hogy korai volt győzelmet hirdetni.

Ahhoz, hogy a mostani WHO nyomozás sikeres legyen, a kiküldött szakértőknek beszélnie kéne a kínai egészségügyisekkel, bejárást kéne kapjanak a Vuhani Vírológiai Intézetbe és meg kéne kapják azokat a mintákat, amelyeket a kínai hatóságok gyűjtöttek össze Vuhanban a pandémia kipattanása idején.

Mivel komoly kétségek vannak afelől, hogy a helyi hatóságok megfelelően együtt fognak működni, ezért az Egyesült Államok most hétfőn külön jelezte, hogy roppant fontosnak tartják, hogy a szakértők beszélhessenek az érintettekkel, legyen szó akár labor munkásokról, ápolókról vagy volt betegekről.  Egy hasonló közleményt Ausztrália is kiadott.

Hosszú lehet az út addig amíg igazán megértjük, hogy pontosan mi történt

mondta el a nyomozás kapcsán Peter Ben Embarek a WHO állati fertőzésekkel foglalkozó, és élelmiszerbiztonsági szakértője.