Nyugat-Európában még mindig tíz évvel tovább élnek

Elemzések2018. szept 16.Növekedés.hu

Nyugat és Kelet-Európa között még mindig óriási az eltérés a várható élettartamnál, ez az adat a nyugat-európai, 2018-ban született férfiak esetében 79, míg a nőknél 84 év.  Európa-szerte a 2018-ban született nők várható élettartama jóval magasabb, mint a férfiak esetében, derül ki az elemzésből. Tavaly Magyarországon a születéskor várható élettartam a nők esetében 79 év, a férfiak esetében 72,4 év volt. Bár a jövedelem és az élettartam nem minden esetben van összefüggésben egymással, a magasabb jövedelemmel rendelkező emberek általában könnyebben férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz és a minőségi táplálékokhoz. Az Eurostat egy korábbi felméréséből kiderül, hogy a gazdagabb régiókban tovább élnek az emberek: 10 százalékos jövedelemnövekedés átlagosan 3 hónappal hosszabb várható élettartamot jelent. 1970 és 2013 között a várható élettartam világszerte folyamatosan nőtt, a jelenlegi tendenciák pedig arra engednek következtetni, hogy a gazdasági növekedés további emelkedést eredményezhet. 180 lépés a magyar gazdaság fenntartható felzárkózásáért Új alapokra helyezné a hazai egészségügyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 180 lépés a magyar gazdaság fenntartható felzárkózásáért című műhelymunkájában.

 • A tanulmány szerzői úgy látják, ezen a területen igen sok a tennivaló, amit a magyar lakosság gyenge egészségi állapota – amely elmarad a nyugat-európai szinttől – is igazol.
 • Ez versenyképességi hátrányt is jelent, a nem megfelelő egészségi állapot ugyanis csökkenti a munkaerő termelékenységét és a munkában töltött idő mennyiségét, a korai halálozással pedig mérséklődik a munkaképes, gazdaságilag aktív népesség létszáma.
 • Két példa a magyarok rossz egészségi állapotára: a 18- 64 éves korú magyar lakosság 45 százaléka szenved magas vérnyomás betegségben, és közel 14 százaléka pedig cukorbeteg.
 • Először a háztartások közvetlen egészségügyi kiadásainak arányát 28 százalékról 18 százalékra kell leszorítani, ami a visegrádi országokénál is jobb eredmény lenne.
 • Emellett az egészségesen várható élettartamot 60,1 évről 63,7 évre kellene növelni.
 • Minden állampolgárnak évente el kellene mennie legalább egyszer egy, számára megfelelő szűrővizsgálatra.
 • A valós költségekre épülő állami finanszírozási rendszerre, az eredményességhez kötött finanszírozási módszerek alkalmazásának bővítésére, a teljesítményvolumen korlátok felülvizsgálatára, átlátható bérezésre, a szakmai és a pénzügyi ellenőrzés erősítésére, valamint a felírt gyógyszerek szükségességének szakmai felülvizsgálatára van szükség.
 • Az állami ellátás javítása terén – többek között – a háziorvosi rendszer funkcióinak ellenőrzését, az egynapos aktív, valamint a rehabilitációs és hosszú távú ellátások kapacitásának növelését is javasolják.
 • A lakossági egészségügyi magánkiadásokat is megfelelő keretek közé kell terelni, át kell őket irányítani a magánbiztosítás szférájába.
 • Adókedvezménnyel ösztönöznék a vállalati egészségügyi csomagokat, a magán-egészségbiztosításokat, az egészségpénztári be- és kifizetéseket, valamint támogatnák a prevenciós és szolgáltatásfinanszírozási számlákat.
 • Miután az egészségügyi problémák megoldásának leghatékonyabb módszere a megelőzés, a rendszeres állapotfelmérések és szűrések támogatása mellett fejlesztenék a tömegsportot, a vállalati sportköröket és a stresszkezelési tréningeket.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.