Nyugdíj: itt 60 alatt vége a munkának – ők mennek a leghamarabb nyugállományba

Elemzések2024. márc. 4.D.J.

Van olyan ország, ahol már 55 évesen nyugdíjba lehet vonulni.

Sokáig élt a remény, hogy a robotok, ahogy egyre fejlettebbé válnak lassan átveszik tőlünk a munkát, mi pedig a napi 8 órás munka helyett mondjuk kirándulással vagy baráti beszélgetésekkel ütjük el a hétköznapjainkat.

A brit szakszervezeti szövetség (TUC) még pár éve is kiadott egy olyan jelentést, amely szerint a nyugdíjkorhatárnak pont a gépek miatt lassan csökkennie kéne.

Ami jól hangzik, de egyetlen ország sincs, amely ebbe az irányba mozdulna. Pedig a munka világa 60 körül már nem túl vonzó. Amikor a K&H tavaly készített a témában egy felmérést kiderült, hogy a 30 feletti válaszolók átlagosan úgy 57 évesen szeretnék „letenni a lantot”.

Sőt az emberek majdnem ötöde már 50 évesen szeretné abbahagyni a napi robotot.

Persze a magyarok sejtik, hogy mindez csupán vágyálom. Jelenleg az öregségi nyugdíjkorhatár a férfiaknak ugyan 65 év, de az átlag arra számít, hogy majd 69 évesen fog nyugállományba vonulni. Mi egyébként jelenleg nem is állunk olyan rosszul.

A 69 éves nyugdíjazás itthon még csak egy félelem, Dániában viszont már jóvá is hagyták azt a tervet, amely szerint 2035-től majdnem 70 éves korig kell majd dolgozni.

Ha valaki oda szeretne menni, ahol a legkorábban lehet nyugdíjba menni, az készüljön: sokat fog utazni.

Jelenleg ezen a téren az ázsiai szigetország Sri Lanka a rekorder 55 évvel. Őket a 270 milliós Indonézia követi.

A délkelet-ázsiai országban 58 évesen lehet abbahagyni a munkát, csak hogy láthatóan ez a rendszer nem áll túl stabil lábakon. Ugyanis nem is olyan rég született egy szabályozás, amelynek értelmében három évente megemelik egy esztendővel a nyugdíjkorhatárt, egész 2043-ig, amikor elérik a 65 évet.

Hasonló rendszer működik Nepálban, és abban az Indiában is, amely tavaly lett a világ legnépesebb országa. Ez utóbbiban 58-60 évesen lehet nyugdíjba vonulni.

A konkrét szám attól függ, hogy korábban ki milyen területen dolgozott.

A 60-as nyugdíjkorhatár Európán kívül viszonylag elterjedt: egyebek mellett Szaúd-Arábiában, Kínában és Dél-Afrikában is ilyen szisztémát használnak. Fontos kiemelni, hogy ezek az adatok a férfiakra vonatkoznak.

A nők például Kínában, ha korábban gyárban dolgoztak már 50 évesen nyugállományba mehetnek.

Ami első hallásra lehet, hogy irigylésre méltóan hangzik, csak hogy a felsorolt nyugdíj-rendszerek alapjai egyre látványosabban kezdenek megremegni.

Beszédes, hogy a Kínai Tudományos Akadémia úgy látja, hogy az állami nyugdíjrendszer náluk 2035-re ki fog fogyni a pénzből. Az átlagéletkor roppant gyorsan nő errefelé: az 1960-as években egy átlagos kínai 44 évet élt, ma már 78 évet. Amerikát is előzik ezen a téren.

Eljutottunk oda, hogy Kína 1,4 milliárdnyi lakosának több mint a 20 százaléka 60 év feletti. Emiatt egyre többet kell nyugdíjakra költeni, viszont a politikai vezetés vagy nem tudja vagy nem akarja gyorsan kiigazítani a rendszert. Többször be lettek lengetve nagy reformok, amelyekből viszont egyelőre nem lett semmi.

Egy friss kutatás alapján sokáig még a dúsgazdag olajország, Szaúd-Arábia sem engedheti meg magának az alacsony nyugdíjkorhatárt.