Nem lesz többé magas gázár egy kis országnak köszönhetően

Elemzések2024. márc. 4.F. P.

Katar megduuplázza gázkitermelését, és el is juttatja bárhová a világon. Az európai árak már most is békebeliek, de jót fog tenni, stabilan alacsony árakat hozhat a fokozódó kínálat okozta árverseny.

Katar energiaügyi minisztere bejelentette, hogy az ország LNG (cseppfolyósított gáz) termelő kapacitását 2030-ig megduplázza, a jelenlegi évi 77-ről 142 millió metrikus tonnára, mivel úgy látják, hogy tartós a kereslet a világban, pláne, amióta Európa nagy része levált az orosz gázról.

Bármeddig bővítenek

A miniszter hozzátette: ha találnak még lehetőséget, akár tovább is bővítik a termelést és az exportot, mivel a kereslettel nem lesz gond. Ha csökken az ár, egyre több ázsiai ország lép be vevőként, akik áramtermelésre használják az olcsó gázt, kiváltva vele a sokkal szennyezőbb szénerőműveket.

A döntés természetesen Európának is igen fontos, mivel

a kiesett orosz olaj pótlásában így nagyobb lesz a biztonság, több nagy eladó fog versengeni a vevőkért, nem alakul ki egyoldalú függés.

Ráadásul Katar rendkívüli gonddal ügyel a a vevők elégedettségére a Bloomberg szerint: igényeikhez rugalmasan alkalmazkodik. 2020-ban például, amikor a járványügyi lezárások miatt India felhasználása lecsökkent, gondot okozott a szállítmányok fogadása és tárolása, Katar beleegyezett, hogy később szállítja le az aktuális mennyiséget, amikor helyreáll a fogyasztás.

A miniszter elismerte, hogy a gázexport a kis ország fő bevétele egyelőre, de ezt szeretnék más közel-keleti országok mintájára módosítani úgy, hogy az óriási gázbevételeket más gazdasági ágak fejlesztérére fordítják. 

Immár bárhová elvihető a gáz

Amíg nem volt LNG szállítási lehetőség a tengeren, nem sokat tudott tenni a gázzal a majdnem minden oldalról tenger által körülvett ország, hisz nem tudta csővezetéken szállítani a gázt. A világ legnagyobb gázmezőjét 1971-ben fedezték fel Katarban, de csak 1996-tól tudták hasznosítani, amikor az első LNG exportállomást üzembe állították.

A meredek felfutás pár évvel később kezdődött és első csúcsát 2015-ben érte el az export, majd kissé visszaesett, 2020-ban pedig erősebben vissza kellett fogni: ez volt az az időszak, amikor orosz gáz is szinte ingyen volt a túlkínálat miatt. A piac azonban hamar fordult: az ipar mindenhol újraindult, a kereslet helyreállt, majd 2021 nyarán Oroszország már korlátozta az európai szállításokat az ár felverése érdekében a háborúra készülve.

Innen a katari export szakadatlanul növekedett, különösen 2022-ben, amikor az Európában hirtelen kieső orosz gázt pótolni kellett. A világ minden LNG exportőre boldogan szállított Európa, így az USA mellett Katar is belépett az óriási piacra kisebb afrikai exportőrök mellett, mint Algéria vagy Nigéria. Ausztrália leginkább Ázsia távol-keleti részére szállít.

Nem gond az árveseny

Európában mostanra visszatért az ár a 10 évvel korábbi szintre, de még lényegesen magasabb, mint az amerikai belföldi piacon. Ez azt jelenti, hogy

van még tere az árversenynek, az európai áraknak jót tesz a túlkínálat,

ráadásul Katar kitermelési költsége igen alacsony, így számára az ár nem is tud gondot okozni, pláne, ha részesedését jelentősen tudja növelni a világpiacon. Becslések szerint a duplázás után a világ LNG gázkínálatának negyedét fogja biztosítani az ország, így az USA mögött a második legnagyobb exportőr lesz.

Katart nem aggasztják különösebben a klímavédelmi kérdések, míg az USA esetében olyan döntés született kormányzati szinten, ami egyelőre megakasztja 2026-tól a további LNG exportterminálok fejlesztését, jóllehet addig sok fejlesztés fog elkészülni. Katar azonban boldogan betölti az így keletkező piaci lehetőséget, és úgy gondolja, nem is alaptalanul, hogy amíg az általa szállított gáz nagyrészt szénerőműveket váét ki, addig hozzájárult a klímavédelemhez.

A leggazdagabbak közé értek

Katar lakossága mindössze 2,7 millió fő, és jórészt a gázexportnak köszönhetően idén várhatóan 250 milliárd dolláros GDP várható. Ez azt jelenti, hogy bő 90 ezer dollár lesz az egy főre jutó GDP, és
ezt csak Luxemburg, Írország és Svájc adata haladja meg. A hatalmas bevétel jórészt az állami szuverén jóléti alapba kerül, amely befektetéseket eszközöl ebből kölünféle iparágakban, jórészt külföldön.
 
A legtöbb befektetést az USA-ban és Indiában eszközölték eddig, és a cél az, hogy mire a gáz kifogy vagy a gázhasználat visszaesik, a világszerte kiépített ipari és szolgáltatóipari vállalatok megtermeljék azt a jövedelmet, ami az ország jólétének fenntartásához szükséges.