A nyugdíjat könnyebben meg lehet növelni, mint gondolná – csak erre kéne figyelni

Elemzések2024. feb. 19.D.J.

Jóval olcsóbban is ki lehet egészíteni a nyugdíjakat, mint ahogy azt sejtjük.

Az öngondoskodás körül rengeteg a félreértés. A huszonévesek például azt hiszik, hogy viszonylag nagy összeget, vagyis havi 25-30 ezer forintot kell félretegyenek ahhoz, hogy szert tegyenek idős korukra egy havi 50 ezres kiegészítésre.

Pedig ha mondjuk egy férfi időben hozzálát a takarékoskodáshoz akkor ezt az eredményt már havi bő ötezer forintból is elérheti - mutatott rá az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ).

A nők a jelenlegi rendszerben többnyire kevesebbet dolgoznak, hisz 40 év jogosultsági idő után már megkaphatják az öregségi ellátást, emiatt a nyugdíjra sincs annyi idejük felkészülni.

Ezért egy 50 ezres kiegészítés biztosításához többet, egész pontosan havi 8300 forintot kell félretenniük. De ezaz összeg még így is jóval kevesebb a vélt adatnál.

Ma már az aktív dolgozók jelentős része tisztában van vele, hogy önmagában az állami nyugdíjból idős korában aligha fog kényelmesen megélni. Hisz egyre kevesebb aktív dolgozó kell kitermelje a nyugdíjakat, úgy hogy a társadalom elöregedése miatt az idősek aránya folyamatosan nő.

Nálunk a rendszer minden bizonnyal akkor fog igazán megreccsenni, amikor a „ratkó unokák”, vagyis az a népes tömeg, amely 1973 és 1977 között született, elkezd nyugdíjba vonulni.

Bár a kép elég baljós, az idős éveikre csak kevesen raknak félre. Egy tavalyi kutatásból, amely az Erste Csoportnak készült, az derült ki, hogy a válaszadók 15 százaléka rendelkezik nyugdíjpénztári megtakarítással. Ez pedig még egy viszonylag magas adat a négy évvel korábbi 7 százalékhoz képest.

Nem aggódnak eléggé

Hogy mekkora pénzből fogjuk majd életünk alkonyán ellátni magunkat az érthető módon szinte mindenkit foglalkoztat.

Mégis rengeteg a félreértés és a téves elképzelés a nyugdíjak körül. Mindez nem magyar sajátosság.  

A Boston College Nyugdíjkutató Központja például kiderítette, hogy az amerikai háztartások több mint negyede álomvilágban él: azt hiszik, hogy nyugállományba vonulás után fent tudják majd tartani a jelenlegi életszínvonalukat, pedig erre valószínűleg nem lesznek képesek.

Jellemzően a tehetősebb réteg az, amelyik elszámolja magát. Az USA-ban a magas jövedelmű háztartások 32 százaléka "nem aggódik eléggé" a nyugdíj miatt.

Hallatlan magabiztosság jellemzi a Z generációt is. Egy kutatás szerint a világ túlfelén a 18 és 24 év közöttiek 81 százaléka meg van róla győződve, hogy elég pénzt tud felhalmozni a kényelmes nyugdíjas élethez.

Mindezzel önmagában talán nem is lenne baj, csak hogy közben ugyanez a korosztály alul becsüli a szükséges nyugdíjcélú megtakarítások nagyságát.

Az emberek általában azt is rosszul tippelik meg, hogy statisztikai alapon sejthetően meddig fognak tartani a nyugállományban töltött éveik.

Amikor tavaly készült a témában egy amerikai kutatás a szakértők meglepődtek, hogy az emberek mennyire nem ismerik a kilátásaikat. Sokan 8-10 évet tévedtek.

"Eléggé megdöbbentett bennünket, amikor megkaptuk az adatokat" - mondta Surya Kolluri, a jelentést készítő TIAA Intézet vezetője, aki szerint komoly veszélyt jelent, hogy az emberek öregkorukra leszegényednek, mivel eleve nem készülnek fel kellően rá, hogy milyen sokáig fognak élni.

"Nem tudjuk, hogy az emberek miért tévednek ennyire a várakozásaikban" - árulta el Gal Wettstein, a Boston College vezető kutató-közgazdásza.