Ők a legjobban kereső vezérigazgatók

Elemzések2019. júl. 17.Növekedés.hu

A legnagyobb amerikai cégek vezéreinek medián fizetése tavaly elérte a 12,4 millió dollárt, a legjobban kereső vezérigazgatók elsősorban a média, egészségügyi és pénzügyi szektorból kerültek ki.

A legjobban fizetett cégvezérek listáját az S&P 500-as, az amerikai tőzsdén jegyzett legnagyobb vállalatok által szolgáltatott információk alapján összesítette a The Wall Street Journal.

A legtöbbet a Discovery Inc. vezetője, David Zaslav vihette haza: 2018-as bére 129 millió dollár volt. A Discovery Communications alá tartozik például az Animal Planet, Discovery HD, Discovery World és a TLC csatorna is.

A lista alapján a második legjobban kereső a Linde csoport éléről Stephen F. Angel lett 66 millió dollárral.

A harmadik helyezett Robert A. Iger a Disneytől, 65,6 millió dollárral. Többek között neki köszönhető, hogy a cég a Disney+ elnevezésű streaming szolgáltatásával tör a Netflix babérjaira. Az előfizetők a felületen Disney-filmeket, Disney-tévéműsorokat, a Marvel-univerzum és a Star Wars-galaxis produkcióit, a Pixar animációit és a National Geographic műsorát nézhetik majd.

Érdekesség, hogy Larry Page az Alphabet és Jack Dorsey, a Twitter CEO-jának 1 dollár volt a fizetése tavaly, így ők számítanak a legrosszabban fizetett vezérigazgatóknak.

Valószínűleg nem bánkódnak annyira, mivel résztulajdonosai az általuk vezetett cégeknek.

Az elemzésből az is kiderült, hogy a legjobban kereső vezérigazgatók tavaly elsősorban az egészségügyi, média és pénzügyi szektorból kerültek ki és a legnagyobb amerikai cégek vezéreinek medián fizetése elérte a 12,4 millió dollárt.

A top 5-ös férfi rangsor így néz ki:

Vezérigazgató

Cég

Fizetés (2018)

David Zaslav

Discovery, Inc.

129.4 millió dollár

Stephen Angel

Linde

66.1 millió dollár

Bob Iger

Disney

65.6 millió dollár

Richard Handler

Jefferies

44.7 millió dollár

Stephen MacMillan

Hologic

42.0 millió dollár

A top 5-ös női rangsor pedig így:

Vezérigazgató

Cég

Fizetés (2018)

Mary T. Barra

General Motors

21.9 millió dollár

Marillyn A. Hewson

Lockheed Martin

21.5 millió dollár

Phebe Novakovic

General Dynamics

20.7 millió dollár

Virginia M. Rometty

IBM

17.6 millió dollár

Adena T. Friedman

Nasdaq

14.4 millió dollár