Megválasztották az Európai Bizottság első női elnökét

Hírek2019. júl. 16.Sz.A.

Ursula von der Leyen néppárti jelöltet kis többséggel, 383 szavazattal választották meg az Európai Bizottság élére az Európai Parlament Strasbourgban. Ő az első nő, akit erre a posztra megválasztottak. Hivatalosan is véget ért a csúcsjelölti rendszer.

Megkapta az Európai Parlamentben a többséget Ursula von der Leyen néppárti jelölt, aki 383 támogató szavazattal 327 ellenzővel és 22 tartózkodással az Európai Bizottság történetének első női vezetője lett.

A néppárti, szocialista és liberális párt voksaival támogatott eddigi védelmi miniszter 1967 óta az első német, aki betölti ezt a tisztséget. Angela Merkel fő bizalmasának számít, bár a német szociáldemokraták ellenállása miatt maga Merkel kénytelen volt tartózkodni, amikor jelölték. Von der Leyen eddig az összes Merkel-kabinetben tisztséget töltött be, hét gyermek édesanyja, orvos végzettségű, angolul és franciául is jól beszél.

Hivatalba október 31-én lép, ekkor váltja az eddigi elnököt, Jean-Claude Junckert, mandátuma öt évre szól.

A 60 éves Von der Leyen megválasztása pontot tett az eddigi úgynevezett csúcsjelölti rendszer végére.

Amennyiben Christine Lagarde-ot is megválasztják az Európai Központi Bank (EKB) élére, úgy a négy legfontosabb uniós pozíció közül (Európai Bizottság elnöke, Európai Parlament elnöke, Európai Tanács elnöke, és az EKB vezetője) kettőt nő tölt be. Lagarde szeptember 12-n távozik a Nemzetközi Valutaalap éléről. 2007 és 2011 között francia pénzügyminiszter volt, majd kétszer is megválasztották az IMF vezérigazgatói posztjára.

Von der Leyen a biztosok jelölésénél is igyekszik az 50 százalékos női arányt tartani - eddigi ígérete szerint.

Megkezdődik a munka egy erős és egységes Európai Unió megteremtése érdekében, a belső harcok helyett a közös kihívások leküzdésére kell összepontosítani - jelentette ki Ursula von der Leyen, miután megválasztották az Európai Bizottság következő elnökének.

Rövid köszönőbeszédében hangsúlyozta: a belé vetett bizalommal az Európai Parlament (EP) képviselői hitet tettek egy "egységes, kelettől-nyugatig, déltől-északig terjedő Európa" mellett.
"Nagy a felelősség, most megkezdődik a munka" - szögezte le von der Leyen, azon véleményének adva hangot, hogy sikerülni fog legyőzni a kontinens előtt álló nagy kihívásokat.

Végezetül pedig közös, konstruktív alapokon álló munkára szólította fel az uniós képviselőtestület tagjait.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfői július elején tartott, háromnapos csúcsértekezletükön döntöttek arról, hogy Ursula von der Leyent javasolják az Európai Bizottság elnöki posztjára. Az EP szociáldemokrata és liberális frakciói is egységesen támogatták a jelölt megválasztását - legalábbis a szavazás előtt kiszivárgott hírek szerint.

Az EP eljárási szabályai szerint a képviselők titkosan, urnás szavazással döntöttek a jelölt személyéről.