Háború: félnek az amerikaiak - pusztító fegyverek kerülhetnek az oroszokhoz

Hírek2023. nov. 22.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 636-dik napján:

- A Fehér Ház azt állítja, hogy aggódik amiatt, hogy Irán ballisztikus rakétákat fog szállítani Oroszországnak, amelyeket Ukrajna ellen használhat.

Cserébe ezért a támogatásért Oroszország példátlan védelmi együttműködést ajánlott Teheránnak, többek között rakéták, elektronika és a légvédelem terén

- mondta John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

- Több mint 10 000 civil halt meg Ukrajnában Oroszország 2022. februári teljes körű inváziója óta, és a halálesetek mintegy fele messze a frontvonalak mögött történt - közölte az ENSZ emberi jogi hivatala.

- Dániában már gyakorolnak F-16-os vadászgépeken az ukrán pilóták, igaz, még csak oktatókkal - közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

A szóvivő közlése szerint ezt megelőzően az ukrán pilóták a NATO-ban rendszeresített könnyűmotoros repülőgépeken gyakoroltak, ami megkönnyíti számukra az F-16-osra való átállást.

- Oroszország közel két hónapja nem használta a nehézbombázóiról indított "levegőből indítható cirkálórakétáit", ami valószínűleg lehetővé tette, hogy jelentős készletet halmozzon fel, amelyet akár csak tavaly lehet, hogy Ukrajna kritikus nemzeti infrastruktúrájának megsemmisítésére használ majd - közölte a brit védelmi minisztérium egy friss hírszerzési jelentésében.

- Joe Biden elnök kérése, hogy az Egyesült Államok több mint 61 milliárd dolláros sürgősségi finanszírozást nyújtson Ukrajna védelmének támogatására, továbbra is elakadt a kongresszusban.

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin bejelentette, hogy a Pentagon mindenesetre további 100 millió dollár értékben küld fegyvereket Ukrajnának a meglévő amerikai készletekből, köztük egy újabb Himars mobil tüzérségi rendszert.

- Németország újabb, 1,3 milliárd euró értékű katonai segélycsomaggal fogja támogatni Ukrajnát,

amely egy további IRIS-T légvédelmi egységet is tartalmazni fog - közölte Boris Pistorius német védelmi miniszter.

- A biztonsági együttműködés folytatásáról és a Tádzsikisztánban működő 201. orosz katonai bázis fenntartásának meghosszabbításáról állapodott meg kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz és Emomali Rahmon tádzsik elnök.

- Az orosz erők kedd este csapást mértek a kikötői infrastruktúrára Ukrajna déli részén fekvő Odessza városában - közölte a regionális kormányzó, hozzátéve, hogy senki sem sérült meg.

- Elutasította egy moszkvai bíróság kedden Dmitrij Muratov Nobel-békedíjas újságíró keresetét az ellen, hogy a hatóságok külföldi ügynöknek minősítették.

- Külföldről finanszírozott, erőszakos államcsíny volt a kijevi Euromajdan - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak kedden, az ukrajnai hatalomátvételhez vezető tüntetések kezdetének tizedik évfordulóján.