Óriási világgazdasági átrendeződés jöhet

Elemzések2017. okt 5.Növekedés.hu

Míg 2014-ben még három európai ország is képviseltette magát a tíz legnagyobb globális gazdaság között, addig 2050-re már csak Németország maradhat benne a top 10-ben, ott is csak az utolsó helyre futhatja. Jönnek fel ugyanakkor a dél- és kelet-ázsiai államok: Kína és India mellett Dél-Korea, Indonézia, Malajzia, Vietnam és Thaiföld is új erőközpontokká válhatnak.

Egyre nagyobb globális szerepet tölt majd be a világgazdaságban a dél- és kelet-ázsiai régió a hosszú távú gazdasági előrejelzések szerint. A Pricewaterhouse Coopers által kiadott 'A világ 2050-ben' című jelentése szerint Kína és India mellett a Dél-kelet-ázsiai Szerződés Szervezetének (ASEAN) tagállamai adhatnak majd óriási húzóerőt a világgazdaságnak, mert teljesítményük a leggyorsabban javul majd.

A pont fél évszázaddal ezelőtt alapított szervezethez tartozó Indonézia, Malajzia, Vietnam, a Fülöp-szigetek és Thaiföld is olyan erős gazdasági növekedés előtt áll, hogy az évszázad közepére már a 25 legnagyobb gazdaság között szerepelnek az előrejelzés szerint, sőt, közülük Indonézia a negyedik helyre kerülhet a rangsorban Kína, az USA és India után. A szintén a szervezethez tartozó Szingapúr pedig az előrejelzés szerint a leggazdagabb állam lehet 2050-re az egy főre eső GDP tekintetében, olyannyira, hogy még Luxemburgot is lehagyja. Mindez a dél- és kelet-ázsiai felzárkózó térség felértékelődését vetíti előre, melynek különleges jelentőséget ad a legnagyobb gazdaságok között szereplő Japán, Dél-Korea és Ausztrália közelsége. Éppen ezért az egyik legfontosabb kérdés a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás (TPP) sorsa lehet, amelybe az ASEAN-országokon kívül Japánt, Dél-Koreát, Ausztráliát és Új-Zélandot is bevették. Az Egyesült Államok vezetésével 2015-ben sikerült tető alá hozni a szabadkereskedelmi övezetet, idén azonban az amerikai fél kihátrált a megállapodás mögül. A szabadkereskedelmi térséghez csatlakozott államok szövetségére – vagy annak egy részére - ezért könnyen lecsaphat Kína a közeljövőben, az ASEAN országok gazdasági integrációja ezért is kulcsfontosságú. A 2050-re jósolt világgazdasági rangsor másik érdekessége az európai nagyhatalmak fokozatos térvesztése: míg a 2014-ben a tíz legnagyobb gazdaság között még ott találjuk Németországot, Nagy-Britanniát és Franciaországot, és az olaszok is a 12. helyre kerültek, addig az évszázad közepén már csak a németeknek marad hely a top tízben, és ott is csak az utolsó helyet csíphetik el. http://www.geopolitika.hu/hu/2017/09/29/delkelet-azsia-2050-ben-felemelkedo-orszagok-a-globalis-fejlodes-elvonalaban/#_edn2 http://www.pwc.com/gx/en/issues/the-economy/assets/world-in-2050-february-2015.pdf)     

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.