Óriási világgazdasági átrendeződés jöhet

Elemzések2017. okt. 5.Növekedés.hu

Míg 2014-ben még három európai ország is képviseltette magát a tíz legnagyobb globális gazdaság között, addig 2050-re már csak Németország maradhat benne a top 10-ben, ott is csak az utolsó helyre futhatja. Jönnek fel ugyanakkor a dél- és kelet-ázsiai államok: Kína és India mellett Dél-Korea, Indonézia, Malajzia, Vietnam és Thaiföld is új erőközpontokká válhatnak.

Egyre nagyobb globális szerepet tölt majd be a világgazdaságban a dél- és kelet-ázsiai régió a hosszú távú gazdasági előrejelzések szerint. A Pricewaterhouse Coopers által kiadott 'A világ 2050-ben' című jelentése szerint Kína és India mellett a Dél-kelet-ázsiai Szerződés Szervezetének (ASEAN) tagállamai adhatnak majd óriási húzóerőt a világgazdaságnak, mert teljesítményük a leggyorsabban javul majd.

A pont fél évszázaddal ezelőtt alapított szervezethez tartozó Indonézia, Malajzia, Vietnam, a Fülöp-szigetek és Thaiföld is olyan erős gazdasági növekedés előtt áll, hogy az évszázad közepére már a 25 legnagyobb gazdaság között szerepelnek az előrejelzés szerint, sőt, közülük Indonézia a negyedik helyre kerülhet a rangsorban Kína, az USA és India után. A szintén a szervezethez tartozó Szingapúr pedig az előrejelzés szerint a leggazdagabb állam lehet 2050-re az egy főre eső GDP tekintetében, olyannyira, hogy még Luxemburgot is lehagyja. Mindez a dél- és kelet-ázsiai felzárkózó térség felértékelődését vetíti előre, melynek különleges jelentőséget ad a legnagyobb gazdaságok között szereplő Japán, Dél-Korea és Ausztrália közelsége. Éppen ezért az egyik legfontosabb kérdés a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás (TPP) sorsa lehet, amelybe az ASEAN-országokon kívül Japánt, Dél-Koreát, Ausztráliát és Új-Zélandot is bevették. Az Egyesült Államok vezetésével 2015-ben sikerült tető alá hozni a szabadkereskedelmi övezetet, idén azonban az amerikai fél kihátrált a megállapodás mögül. A szabadkereskedelmi térséghez csatlakozott államok szövetségére – vagy annak egy részére - ezért könnyen lecsaphat Kína a közeljövőben, az ASEAN országok gazdasági integrációja ezért is kulcsfontosságú. A 2050-re jósolt világgazdasági rangsor másik érdekessége az európai nagyhatalmak fokozatos térvesztése: míg a 2014-ben a tíz legnagyobb gazdaság között még ott találjuk Németországot, Nagy-Britanniát és Franciaországot, és az olaszok is a 12. helyre kerültek, addig az évszázad közepén már csak a németeknek marad hely a top tízben, és ott is csak az utolsó helyet csíphetik el. http://www.geopolitika.hu/hu/2017/09/29/delkelet-azsia-2050-ben-felemelkedo-orszagok-a-globalis-fejlodes-elvonalaban/#_edn2 http://www.pwc.com/gx/en/issues/the-economy/assets/world-in-2050-february-2015.pdf)