Öt kiváló film, amely be volt tiltva

Elemzések2020. máj. 2.D.J.

Összegyűjtöttünk pár emlékezetes alkotást, amelyet néhány helyen tilos volt lejátszani. Vagy a brutális jelenetek, vagy a film témája miatt vagy pedig azért, mert túl sok volt benne a sárga szín.

Dr. Strangelove (1964)

Ki gondolná: a legjobb szatírát a Hideg-háborúról, a Hideg-háború kellős közepén készítették. Még alig lélegzett fel a világ a kubai rakétaválság után, amikor a mozikba érkezett Kubrick maróan gúnyos filmje. Igaz először egy atomháború körül játszódó thrillert akart rendezni - az alapul szolgáló regény a „Red Alert” pedig kellően komolyan is veszi magát- ám végül a forgatókönyvírás során Kubrick rájött, hogy sokkal jobb lenne a két szuperhatalmon egyszerüen egy jót röhögni. A Dr. Strangelove-ot Finnországban nem engedték mozikba. Féltek, hogy a szomszédjukat a Szovjetuniót túlságosan is feldühítené a bemutató.

Az algíri csata (1966)

Ennek a háborús filmnek a képsorai annyira valósnak tűnnek, hogy a marketing kampányában külön ki kellett emelni, hogy nincsenek benne se híradó felvételek se dokumentumfilm részletek. Vagyis megnyugodhat a néző: nem valódi haláleseteket lát a vásznon. Ez a film azonban így is roppant felkavaró. Azt mutatja be, hogy Algériában miként vívták a harcukat az 50-es években a Nemzeti Felszabadító Hadsereg katonái és a francia gyarmattartók. A rendező Gillo Pontecorvo mindkét fél túlkapásait bemutatja: az algír terrortámadásokat épp úgy mint azt, hogy a franciák hogyan kínozták meg a rabjaikat. Ez a megrázó, emlékezetes olasz mozi Franciaországban öt évig volt betiltva.

Az ördögűző (1973)

Ma már a legtöbb horrorfilmes meg van róla győződve, hogy az embereket csak „jump scare”-ekkel vagyis olyan jelenetekkel lehet igazán megijeszteni, ahol a váratlan, hangos effektek hozzák a frászt a nézőkre. Az ördögűző azonban még egészen más utakon járt. Ez a mozi inkább a fokozatosan kiépített baljós atmoszférával operált. A mára klasszikussá vált horrorfilmben egy 12 éves gyermeket megszáll az ördög. A bemutató után néhányan halálos fenyegetéseket küldtek a kislányt játszó Linda Blairnek ezért a stúdió még testőröket is kirendelt hozzá. Az ördögűzőt a Közel-Keleten Izraelt és Libanont leszámítva gyakorlatilag minden országban betiltották.

Kutyaszorítóban (1992)

Ma már a filmes világban piros betűs ünnepnapnak számít, ha Quentin Tarantino új mozival rukkol elő. A forgalmazók szinte mindenütt tárt karokkal várják a filmjeit. De ez nem mindig volt így. Első alkotását, amely egy rablás utóéletéről szól, még sok kritika érte az erőszakos jelenetek miatt. Az Egyesült Királyságban a video forgalmazását teljesen be is tiltották. Ezt a korlátozást csak a Ponyvaregény óriási sikere után egy évvel, vagyis 1995-ben oldották fel.

A Simpson család – A film (2007)

A lista kakukktojásában nincsenek felkavaró képek és a film üzenete egyetlen szuperhatalmat se bőszített fel. Csupán egy remek animációs filmről van szó, amely ügyesen idézi fel a Simpson család TV-sorozat legjobb, korai évadjainak humorát. Mianmarban mégis kicsapta a biztosítékot a helyi cenzori hivatalnál. A délkelet-ázsiai országban azért tiltották be, mert a filmben túlságosan is dominál a sárga szín, amelyet állítólag a lázadó csoportok is előszeretettel használnak.