Öt milliárdos, akik nem a gyerekeikre hagyják a vagyonukat

Elemzések2019. júl. 27.Növekedés.hu

„Nem kedvezünk azzal a gyerekeinknek, ha hatalmas vagyonokat hagyunk rájuk” – vallja a világ második leggazdagabb emberének számító Bill Gates. Sok vagyonos ember hasonlóan gondolkodik. A világ öt leggazdagabb olyan emberét mutatjuk be, akik vagyonuk túlnyomó részét nem gyerekeire hagyják.

A világ leggazdagabb emberei közül sokan nem gyerekeikre fogják örökíteni vagyonuk túlnyomó részét, hanem abból különböző jótékonysági szervezeteket, célokat fognak támogatni. Közülük sokan már csatlakoztak is a Giving Pledge nevű kezdeményezéshez, amelyben vagyonos emberek azt vállalják, hogy vagyonuk felét jótékony célokra adományozzák. A szervezet Warren Buffett befektetési guru, illetve a Microsoft-alapító Bill Gates kezdeményezésére jött létre 2010-ben.

A Business Insider összeállítása alapján a világ azon öt leggazdagabb emberét mutatjuk be (vagyonuk nagyságának növekvő sorrendjében), akik már jelezték, hogy örökségük túlnyomó részét nem gyerekeik, hanem különböző jótékonysági szervezetek fogják kapni.

  1. Larry Page – 51 milliárd dollár

A Google társalapítójának két gyereke van (2009-ben, illetve 2011-ben születettek), azonban Larry Page és felesége úgy döntöttek a Giving Pledge kezdeményezéshez csatlakozva, hogy vagyonuk többségét jótékonysági célokra adományozzák.

  1. Michael Bloomberg – 54 milliárd dollár

A Bloomberg médiavállalat társalapító-vezérigazgatója, illetve New York korábbi polgármestere a tervek szerint teljes vagyonát jótékony célokra fogja örökíteni. Ennek többsége pedig a nevét viselő Bloomberg Philanthropies filantróp szervezethez kerül majd. Mindkét lánya, Georgina és Emma is ezen a területen dolgozik.

  1. Mark Zuckerberg – 69,7 milliárd dollár

A Facebook társalapító-vezérigazgatója azután, hogy megszületett első lánya, Max 2015 decemberében, egy posztban jelentette be, hogy Max örökségének 99 százalékát fogja eladományozni. (Második lánya tavaly augusztusban született meg.) Feleségével Priscilla Chan-nal létre is hozták a jótékonysági célokat szolgáló Chan-Zuckerberg Initiative-t.

  1. Warren Buffett – 85,5 milliárd dollár

A Berkshire Hathaway befektetési társaság elnök-vezérigazgatója úgy tervezi, hogy szinte teljes vagyonát jótékony célokra, és nem három gyermekének fogja adományozni. Vagyona döntő részét a Bill and Melinda Gates Foundation fogja kapni.

    1. Bill Gates – 102,5 milliárd dollár

A Microsoft alapítója feleségével, Melindával együtt a világ legnagyobb magán jótékonysági szervezetét hozta létre (Bill and Melinda Gates Foundation). Három gyermekük – a 22 éves Jennifer, a 19 éves Rory és a 16 éves Phoebe – fejenként „csak” 10 millió dollárt fog örökölni. „Határozottan úgy vélem, hogy nem kedvezünk azzal a gyerekeinknek, ha hatalmas vagyonokat hagyunk rájuk” – magyarázta döntését.