Egy jó repülőrészvény és egy jó osztalékpapír

Elemzések2019. júl. 27.F. T.

Hasít a Wizz Air és olcsó a Telekom is Cinkotai Norbert, a KBC vezető elemzője szerint, de monetáris politikáról és állampapírról is szó volt a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Cégeredmények

Javában zajlik a tőzsdei cégeknél a gyorsjelentési szezon, a nagy amerikai cégek fele jelentett eddig, és úgy tűnik, hogy általában növekedés van mind árbevételben, mind az egy részvényre jutó eredményben, de már messze nem a korábbi kétszámjegyű százalékos mértékben. Az elemzők inkább csökkenést vártak, így most ez kellemes meglepetés, csúcsokon is vannak a nagy indexek.

Monetáris és fiskális lazítás

Kétségtelen, hogy az emelkedést segíti a Fed monetáris politikájának teljes fordulata: míg tavaly még lehetséges kamatemeléseket vártak az idei évre, most már a vágás van napirenden, az elemző szerint már a Fed soron következő ülésén dönthetnek is erről, 25 bázispontos mértékben, majd az év hátralévő részében még 1-2 ilyen lépés jöhet. Európában, ahol már nincs hová csökkenteni a kamatot, fiskálisan lehetne lazítani, persze csak a nem erősen eladósodott országokban.

Wizz Air

Igen jó eredményről számolt be a Wizz Air: a légitársaság Cinkotai Norbert szerint kifejezetten ügyes, sikeres, még ha vannak is olyan problémák, mint az otthagyott utasok. Rekord bevétele és rekord profitja lett a társaságnak, jó a növekedési ütem, a londoni tőzsdén forgó, most 37 font körüli részvény fair értéke az elemző szerint 50 font.

Külön előny a Wizz Air esetében, hogy kicsi az üzemanyagfogyasztás, a széndioxid kibocsátás pedig a legalacsonyabb utaskilométerenként Európában, ami még nagy előny lehet, hisz ez egyre fontosabb szempont lesz mind megítélésben, mind a későbbi, esetleg kibocsátáshoz kötött adózásban.

Telekom

A BÉT-en forgó papírok közül elsősorban a Magyar Telekomról volt szó, melynek árfolyama jelentősen emelkedett a T-Systems eladásának hírére. Az elemző szerint eleve 500 forint körül kellene lennie az árnak, így őt az emelkedés nem lepi meg a hírtől függetlenül. Ilyenkor persze az extra osztalék lehetősége is felmerül, pláne, ha esetleg az 5G frekvenciaaukció költsége nem lesz magas, a T-Systems eladási ára viszont annál inkább.

Állampapír vs. részvénybefektetés

Felmerült a kérdés, hogy amikor közel 5 százalékos hozamú állampapírba is lehet fektetni, megéri-e osztalékrészvényeket venni, mint akár a Telekom, akár például a Duna House? Az elemző szerint feltétlenül, hozzátéve, hogy nem kell összekeverni a kötvény-, és a részvénybefektetést. A részvényeknek is helye van a portfólióban, és véleménye szerint most nem túl kockázatosak, nem lát érdemi esélyt a közeljövőben nagyobb esésre a BÉT nagyobb papírjai esetében.