Öt tényező, ami befolyásolja, ki hogyan reagálhat a Covid-vakcinára

Elemzések2021. márc. 6.H. É.

Bár az új típusú koronavírus elleni oltásokat széles körben még csak most kezdik alkalmazni, a klinikai vizsgálatok során beoltottak száma pedig minimális ahhoz képest, hogy a közeljövőben több tíz-, majd százmillió ember kapja meg valamelyik védőoltást, más vírusok elleni vakcinák alkalmazásából tudjuk, hogy az emberek immunválasza egy oltásra eltérhet. Így joggal feltételezhető, hogy ez a COVID-19 oltás esetében is így lesz. Az alábbiakban ennek okait vesszük sorra a Világgazdasági Fórum cikke nyomán.

Az oltás típusa

Számos COVID-19 vakcina-, illetve vakcinajelölt a SARS-CoV-2 tüskefehérje részeit tartalmazza. Ezeket sokféle módon a szervezetbe lehet juttatni.

Az oxfordi vakcina a tüskefehérjét egy másik vírussal kombinálja, hogy utánozza a SARS-CoV-2 hatását. A Queenslandi Egyetem által kifejlesztett oltóanyag egy másik vegyülettel (adjuvánssal) csomagolt tüskefehérjét tartalmaz.

Lesz néhány oltást orrspray formában is, ezek a tapasztalatok szerint hatékonyabb immunválaszt válthatnak ki a Covid-19 ellen a felső légutakban

Korábbi fertőzések

A korábbi fertőzések miatt az immunrendszer a várttól eltérően reagálhat az oltásra.

Például a SARS-CoV-2 vírus az emberi koronavírusok nagy családjába tartozik, amelyek közül négy felelős a megfázásért. Ha valaki ezekkel már találkozott, és a szervezete immun memóriasejteket fejlesztett ellenük, az erősebb vagy gyorsabb választ jelenthet a Covid-19 vakcinára.

Néhány embernél előfordulhat, hogy az oltás nem vált ki majd megfelelő immunválaszt, mert már meglévő védettek azokkal az adenovírusokkal szemben, amiket néhány vakcinában a tüskefehérje bejuttatására használnak.

Genetika

A gének nagy szerepet játszanak az immunrendszer szabályozásában. A kutatók már látták az influenza elleni oltásra adott immunválaszban a nemek közötti különbségeket , amelyeknek részben genetikai okai vannak. A nemek közötti különbség a Covid-19 elleni immunválasznál is tetten érhető. Örökölt immunhiányos emberek nem is képesek védő immunitást létrehozni az oltás hatására.

Életkor

Immunrendszerünk az életünk során változik, és ez befolyásolja a védő immunválasz kialakításának képességét.

A csecsemők és gyermekek immunrendszere még mindig fejlődésen van, ezért immunválaszuk eltérhet a felnőttektől. Néhány COVID-19 vakcina hatékonyabb lehet a gyermekek számára, vagy ajánlható számukra, amint azt már az influenza elleni oltásnál látjuk.

Az öregedéssel nem tudjuk hatékonyan fenntartani a tartós immunitást; kevésbé vagyunk képesek új antitesteket előállítani a fertőzésre reagálva. Már tudjuk, hogy az idősebb emberek kevésbé hajlamosak védő immunreakciót kialakítani például az influenza elleni oltás nyomán.

Életmódbeli tényezők

A diéta, a testmozgás, a stressz, a dohányzás mind befolyásolja az oltásra adott immunválaszunkat. Van olyan hipotézis is, hogy a bélmikrobáink befolyásolhatják az oltással szembeni immunválaszunkat. De további kutatásokra van szükség annak megerősítésére, hogy ez előfordulhat a Covid-19 oltás során.