Pesten imádnak lövöldözni a külföldiek

Elemzések2024. jún. 6.D.J.

A hazai viszonylag laza fegyvertörvény miatt a turisták körében roppant népszerűek lettek a magyar lőterek. A franciák különösen szeretnek hozzánk járni.

A popkultúra tele van puskát és gépkarabélyt szorongató hősökkel. Nem véletlen, hogy sokak fejében felmerül a kérdés: milyen lehet vajon egy igazi fegyverrel lőni?

Viszont a hagyományos sportlövészet - amelynél egy kiskaliberű pisztollyal kell lőni egy messzi céltáblára - megfelelő előképzettség nélkül nem sok izgalmat nyújt.

Nem véletlen, hogy a nagyobb tömegeket inkább az élménylövészet vonzza, amely az Egyesült Államokban különösen népszerű. Van egy Las Vegas-i hely, ahol a puskák mellett páncélozott járműveket is ki lehet próbálni, ráadásul a lőtérnél gyorsétterem is működik, így két lövöldözés között még hamburgert is lehet fogyasztani. Máshol katonai dzsippel viszik ki a helyszínre az érdeklődőket, de akad olyan hely is, ahol még kardokat is kézbe lehet venni.

Egyre jobban divatba jönnek a luxust kínáló lőterek is, amelyeknél "gurmé" ételekkel várják a vendégeket, akiknek akár partikat is tartanak.

Hogy minél több nőt bevonzzanak, a tengerentúlon több lőtér női napokat is tart, amikor a férfiakat legalább részben vagy teljesen kitiltják.

A nagykaliber is zöld utat kapott

Itthon is vannak lőterek, amelyek kifejezetten az amatőrökhöz szólnak. A kínálatuk tele van olyan fegyverekkel, amelyek ismerősek lehetnek a játékokból, a filmekből vagy épp a történelemkönyvekből. A használatukhoz a hazai törvények miatt engedély se kell.

Szakértő felügyelete mellett a felnőttek ugyanis Magyarországon kipróbálhatják az éles lőfegyvereket. Az sem akadály, ha valaki nagykaliberű mesterlövészpuskával akar tüzelni, vagy kipróbálná az oroszok legendás fegyverét a Kalasnyikovot,

esetleg a shotgunt, amelyet minden lövés előtt fel kell húzni.

A TripAdvisor összeállítása alapján a fővárosunkban a legnépszerűbb lőterek közt ott találjuk a Budapest Shooting-ot, a Celeritas Shooting Club-ot és a Churchill Shootingot is. Nem véletlen, hogy az elnevezéseik angolosak: elvégre az ügyfélkörük igen jelentős részét a külföldiek teszik ki.

Nagyon ideges voltam, mivel az Egyesült Királyságból származom és még soha nem láttam pisztolyt, nemhogy lőttem volna eggyel! Az összes oktató nagyon barátságos volt és megnyugtatott. Mindvégig biztonságban éreztem magam. Nagyon jól szervezett volt.

- írja egy elégedett ügyfél. „Még második világháborús fegyverekkel is lőhettem” – lelkendezik egy másik kuncsaft.

A pandémia után gyorsan erőre kaptak

„Vendégeink 75-80 százaléka külföldi és közülük is kiemelkedő létszámmal jelennek meg a franciák. A szigorú francia törvényeknek köszönhetően az átlag állampolgár jobbhíján csak ilyen és hozzánk hasonló lőtereken tudja kipróbálni/átélni a fegyverek és lövészet adta adrenalin élményt” – árulták el a növekedés.hu-nak a belvárosban működő Budapest Shootingnál. Mint elmondták: a COVID, mint mindenkit őket is egy olyan kényszerhelyzetbe állított, melyből kétséges volt a talpra állás.

A „nagy nyitás” után mindenki kiszabadult és megindult a turizmus, özönlött a sok külföldi vendég.

A járvány utáni időszakban látogatottsági rekordok dőltek meg a lőtér fennállása óta.

Globális léptékben Amerika verhetetlen

Világszinten a lőterek üzemeltetésével foglalkozó vállalkozások több mint 1 milliárd dolláros forgalmat termelnek. A piac mérete a következő évtized elejére pedig több mint a duplájára nőhet. Nagy meglepetést nem okoz, hogy az ágazatban a bevételek több mint három-ötöde Észak-Amerikában keletkezik. Elvégre egyes becslések szerint az USA-ban több fegyver van, mint ember.