PM: Magyarországé a 3. legnagyobb válságkezelő csomag az EU-ban - Táblázat az intézkedésekről

Elemzések2020. júl. 22.Sz.A.

Az EU-s tagországok jelentős mértékű kárenyhítő csomagokat fogadtak el, Magyarország a harmadik legnagyobb intézkedéscsomagot állította össze - derül ki Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkárának előadásából.

A világszinten egyre terjedő COVID-19 járvány továbbra is bénítóan hat a világgazdaságra. A járvány törékeny állapotban érte a világgazdaságot, ami a valaha volt leghosszabb fellendülési időszaknak vetett véget – hangsúlyozta Banai Péter, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Államháztartási Szakosztályának alelnöke az MKT rendezvényén.

Hozzátette, Magyarország európai összevetésben jelentős 2,2 százalékos növekedést ért el az első negyedévben, ami 4,8 százalékponttal magasabb, mint az EU átlaga.

Az EU-s tagországok jelentős mértékű kárenyhítő csomagokat fogadtak el. Magyarország a 3. legnagyobb intézkedéscsomagot állította össze.

A bevezetett intézkedések gazdasági léptéke meghaladja a 9900 milliárd forintot, mely a GDP több mint 20 százalékának feleltethető meg. Banai Péter arra is kitért, hogy a Járvány Elleni Védekezési Alap kiadásai már most meghaladják a tervezett forrásokat.

A Gazdaságvédelmi Alap kiadásai öt programban és két dimenzióban kerülnek szétosztásra a gazdaság megsegítése érdekében.

 

Összesen

ebből: Gazdaságvédelem

ebből: Gazdaság újraindítása

Munkahely-megtartási programok

26,3

25,6

0,7

Munkahely-teremtési programok

159,2

5,7

153,5

Kiemelt ágazati programok

997,6

99,4

898,2

Vállalkozások finanszírozása

95,0

24,4

70,6

Család- és nyugdíjasvédelmi program

20,1

0,0

20,1

Összesen

1 298,2

155,1

1 143,1

A veszélyhelyzet kihirdetése után bevezetett adó- és családügyi intézkedések összege közel 409 milliárd forintot tesz ki – tette hozzá.

Kiért arra is, hogy élénkül a gazdasági aktivitás, de a kiemelten sújtott ágazatokban még igen jelentős a lemaradás. A tagországok kormányai jelentős visszaeséssel számolnak.

A 2021-es költségvetéssel kapcsolatban hangsúlyozta, a fő prioritás a gazdaság újraindítása:

  • A munkahelyek védelme, új munkahelyek teremtése, kiemelt ágazatok támogatása, a magyar vállalkozások finanszírozásának támogatása, likviditási helyzetük javítása.
  • Járványügyi készenlét fenntartása.
  • Kiemelt területek támogatása (családtámogatás, egészségügy, oktatás, rendvédelem- és honvédelem).
  • Önkormányzati finanszírozási rendszer módosítása.