Pocakos menyasszonyok – A babaváró hitel miatt csúcson a várandós esküvők

Elemzések2021. aug. 17.Haiman Éva

Extrém helyzetet hozott 2019 a házasságkötésekben: rengeteg már babát váró pár járult az anyakönyvvezető elé, sokan alig 2 hónappal a szülést megelőzően keltek egybe. Úgy tűnik, sokkal többen házasodtak meg a teherbeesést követő 9 hónapban, mint ahányan teherbe estek a házasságkötést követő 9 hónapban – derül ki egy friss tanulmányból.

A várandósság tudatában kötött házasságok alakulásáról közöl tanulmányt „Ha jön a baba” címmel a Népességtudományi Hírlevél legfrissebb száma. Ebben Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa elemzi, vajon hogyan változott azoknak a terhességeknek az aránya, amelyek házasságon kívül indult kezdődtek ugyan, de a gyermek már frigyben jött a világra.

Várandós házasságnak a szakemberek azokat nevezik, ahol az esküvőre a szülés hónapjában vagy az azt megelőző fél évben került sor.

A „pocakos esküvők” Magyarországon a 70-es évek közepén meghozott népesedéspolitikai csomag hatására váltak látható jelenséggé.

Az összes házasságon belüli arányuk ezekben az években 11%-ról 19%-ra növekedett.

1975-ben több mint tizennyolcezer ilyen esküvő volt Magyarországon. A nyolcvanas években csökkent a házasságkötések száma, de a várandós házasságok relatív jelentősége továbbra is megmaradt 18-19% körül.

A legtöbb pocakos esküvőt a rendszerváltást követő években tartották: arányuk elérte az összes házasság egynegyedét, vagyis minden negyedik házasság esetén a párok már tudták, hogy úton van a baba.  Az ezt követő másfél évtizedben ez az arány lassan ismét 20% alá csökkent. 

Mivel a házasságkötések száma inkább csökkenő trendet mutatott, így a várandósházasságok száma is erőteljesen visszaesett: míg 1990-ben több mint 15 ezer, addig 2009-ben kevesebb, mint 7000 várandós házasságot kötöttek Magyarországon.

A 2010-es kormányváltást követően bevezetett családi adókedvezmény a magzatok után is igénybe vehetővé vált, de csak házas partnerek között volt megosztható. Ez akár indokolhatja a várandósan kötött házasságok arányának egyszeri megugrását.

Ezt követően viszont olyan családtámogatási intézkedéseket vezettek be, amelyek általában a házasokat preferálták és nem a várandósan házasságot kötőket. Így általában kezdett növekedni a házasságkötések száma, de jellemzően a hosszabb idő óta együtt élő, akár közös  gyermeket/gyermekeket nevelő  élettársak jelentették a házassági többlet forrását, ez pedig a várandós házasságok arányának csökkenését eredményezte.

Ezen változtatott a Babaváró támogatás, amely ebből a szempontból kifejezetten ellentétes logikát követ: a már házas szülések kapcsán nyújt támogatást, tehát alapvetően várandósok számára éri meg felvenni, és nem éri meg a szülés után megházasodni,  mert akkor már „odaveszik” az adott gyerekre járó támogatás.

A házasságok megkötésére adott 6 hónap várakozási idő miatt 2019-ből még csak az első félév adatai állnak rendelkezésre, de ezek már arra utalnak, hogy feltehetően csúcsra fog emelkedni a várandósan kötött házasságok szerepe a házassági mozgalomban

A 2019-es év extrémnek számított: ekkor már egyenesen a 3.  várandóssági  trimeszterben  kötött  házasságok  váltak  a  jellemzővé,  a legjellemzőbb házasságkötési hónap a szülést megelőző 2. naptári hónap volt.