Osztrák külügyminiszter kemény bírálata: "A Nyugat romokban hever, és ez kudarc"

Hírek2021. aug. 17.MTI - Kántor Yvett, Bécs

"A Nyugat romokban hever. Rosszul ítéltük meg a tálibok erejét, és ez egyértelmű kudarc" - jelentette ki Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter kedden, az uniós külügyminiszterek online találkozója előtt Bécsben az afgán konfliktus kapcsán.

Schallenberg sajnálatosnak tartja, hogy nem jött létre az uniós kül- és belügyminiszterek közös találkozója, mivel szerinte az Afganisztánban kialakult helyzet átfogó értékelésére lenne szükség. Mint mondta, "humanitárius, emberi jogi, migrációs és biztonságpolitikai válsággal állunk szemben."

A tárcavezető a kialakult helyzet kapcsán elsődleges feladatként az Afganisztánban rekedt osztrákok kimenekítését nevezte meg. Bejelentette, a külügyminisztérium válságstábot küld Kabulba, hogy elősegítsék a jelenleg még ott lévő osztrák állampolgárok evakuálását. Hangsúlyozta, hogy aki még nem tette meg, haladéktalanul jelentkezzen a minisztériumnál.

A kabuli körülményekről szólva hozzátette, nem a repülőgépek felszállása, hanem a reptérre való eljutás a nagyobb probléma. A válságstáb ezért a helyszínen segíti majd a hazatérni szándékozókat.

A miniszter három millió eurós azonnali segélyt jelentett be, melyet a katasztrófaalapokból bocsátanak Afganisztán és a régió rendelkezésre. Hozzátette, a helyben való gyors segítséggel talán megelőzhető, hogy megismétlődjön a 2015-ös migrációs válság.

Szólt az Afganisztán szomszédos országaival tartandó konferenciáról, amelyet a jövő héten online formában kívánnak megtartani, hogy megvitassák a küszöbön álló menekülthullám megelőzését célzó lehetőségeket.

Schallenberg hangsúlyozta, nem szabad engedni, hogy Afganisztán a nemzetközi terrorizmus melegágyává váljon, az új hatalommal való együttműködés feltételeként pedig a kisebbségek és a nők jogainak tiszteletben tartását nevezte meg.