Pofon Brexit után: elvesztett egy országot a brit monarchia 

Elemzések2021. dec. 2.Fellegi Tamás

Az Európai Unió elhagyását támogatók egyik fő érve volt, hogy nemcsak teljes szuverenitását szerzi vissza az Egyesült Királyság, de egykori birodalmára támaszkodva még növeli is szerepét. Ezt most megcáfolta egy karibi szigetország, amely levonta a brit lobogót, és köztársasággá alakult.

Teljes szuverenitás

November 30-án Barbados, a közel 300 ezer lakosú karibi szigetország köztársasággá alakult, az államfői szerepet a köztársasági elnök vette át II. Erzsébet brit királynőtől, egyidejűleg szimbolikusan leeresztették a brit lobogót, és átadták Károly hercegnek, a brit monarchia trónörökösének. A lépés leginkább szimbolikus, de a teljes szuverenitást hirdető brit EU-szkeptikusok számára elgondolkoztató:

volt gyarmataik közül is van, aki a teljes szuverenitásra vágyik, és lehet még több is a jövőben.

Jelképes szerep

Az a tény, hogy az angol, avagy brit uralkodó több ország államfője is, egy érdekes politikai szituáció, tulajdonképpen annak eredménye, hogy legalább jelképesen szeretett volna megőrizni valamit a Brit Birodalomból az Egyesült Királyság, aminek mára csak annyi szerepe maradt, hogy valami emlékeztet az egykori nagyságra.

A királynőnek, mint államfőnek tényleges szerepe még annyira sincs az adott országokban, mint egy köztársasági elnöknek, hisz ha bármibe beleszólna, azt a szuverenitás csorbításaként élnék meg, ezért szerepe arra korlátozódik, hogy felkérje és kinevezze a kormányt alakító miniszterelnököket, és ezt sem kell személyesen megtennie (kora miatt erre már nem is lenne alkalmas): mindegyik országban képviseli őt valaki.

Átmentési kísérlet

Hogyan is alakult ki vajon ez az érdekes helyzet, és követhetik-e mások is Barbados példáját? A történet igen messzire nyúlik vissza, hisz lényegében Nagy-Britannia volt az első európai hatalom, amely gyarmatot vesztett, amikor az Amerikai Egyesült Államok függetlenné vált. 1867-ben aztán, amikor Kanada is önálló államiságot alakított ki, megpróbálták a britek úgy alakítani, hogy az ország azért valamilyen részleges brit fennhatóság alatt legyen független, és ezzel elkezdtek felkészülni arra, hogy a továbbiakban megőrizzék részlegesen a birodalmat.

A Brit Birodalom megnevezés helyett már a 19. század végén is felmerült, hogy szebb nevet kéne adni az óriási konglomerátumnak (ahogy Lenin az Orosz Birodalom helyett a jobban hangzó Szovjetunió nevet alkotta meg), így emlegetni a kezdték a Brit Nemzetközösséget, vagy egyszerűen csak Nemzetközösséget. Az államfő azonban még mindehol egyértelműen a mindenkori brit uralkodó volt.

Amerikai nyomás

Az első világháború után már nyomás nehezedett a britekre, főleg a háború megnyerésébe jócskán, sőt döntően besegítő amerikaik részéről, hogy kezdjék meg a régivágású birodalom leépítését. Erre 1926-ban a Balfour-nyilatkozat lett a megoldás, amely szerint a Nemzetközösség nem birodalom, hanem egyenlő országok közössége. Ez azonban távolról sem volt így, ahogy a Szovjetunió esetében sem, ahol ugyanezt hirdették.

A második világháború után, melynek megnyerésében még jelentősebb volt az amerikai szerep Nyugat-Európában, már szó sem lehetett arról, hogy az európai hatalmak megtartsák gyarmataikat. A britek azonban jelképesen meg akartak valamit tartani, ezért a nemzetközösség megmaradt formálisan, tényleges szerepe alig van. A gyarmatok néhány apró szigetcsoport kivételével függetlenné váltak, de

egy részük elfogadta azt, hogy a brit uralkodó maradjon meg államfőnek, a többiek köztársasággá alakultak, vagy saját királyt választottak.

14 ország államfője

Jól mutatott, hogy a két nagy volt gyarmat, Kanada és Ausztrália belement ebbe a megoldásba, de az egymillió lakos feletti volt gyarmatok közül még Új-Zéland, Pápua-Új Guinea és Jamaika is ide tartozik. Mostantól még mindig 14 ország államfője a brit uralkodó, az említetteken kívül csak apró szigetországok tartoznak a csoportba. Érdekesség, hogy Ausztrália pár éve népszavazást tartott a kérdésben, és egyelőre a jelenlegi helyzet fenntartását preferálták, a jövőben ez persze változhat.

Sikeres ország egykori sérelmekkel

Barbados most másként döntött: pontosan 55 évvel a brit uralom megszűnése után ezt az utolsó, a gyarmati múltra emlékeztető szálat is elvágták. A kis ország esetében érthető a döntés: túlnyomórészt a szigetre a britek által behurcolt rabszolgák leszármazottai lakják, akikben erős öntudat alakult ki, ugyanakkor az ország gazdaságilag viszonylag sikeres, szemben a többi hasonló állammal, melyet rabszolga-leszármazottak alapítottak, mint Jamaica, Haiti, vagy Afrikában Libéria és Sierra Leone.

Barbados ráadásul a koronavírus-járványt is viszonylag sikeresen vészelte át eddig, sőt, elsőként bocsátott ki olyan egyéves „digitális nomád” vízumot, mellyel európaiak és amerikaiak a kellemes, trópusi klímájú országot választhatták home office helyett, ha igazolták stabil jövedelmüket. Gyerekeik jelképes díjazásért vehetik igénybe a helyi iskolarendszert, ami az angol nyelvre tekintettel nagy előny.

Időben léptek

Az ország tehát sikeres, és a Brexit miatt kissé elárvult és súlyos gondokkal küzdő Egyesült Királyságtól most időszerűnek találták ezt a szimbolikus elválást is, amiben még annak is szerepe lehetett, hogy a királynő már 95 éves, egészsége romlik, és új angolt királyt már semmiképpen nem szerettek volna maguknak, így még időben léptek.

Hiú ábránd

Kérdés, hogy követik-e a példát más országok is? A nagyon apró, pár tízezres lakosú szigetországok esetében ennek nincs sok jelentősége, az izgalmas kérdés hosszabb távon Ausztrália, Új-Zéland és Kanada lesz. Mindenesetre

Boris Johnson brit miniszterelnök álma a valamelyest feléledő brit nagyságról eddig hiú ábrándnak bizonyult.