Most érdemes aranyba fektetni?

Elemzések2019. júl. 22.Szabó Anna

A tőzsdei rekordok ellenére, vagy pont azért, a legnagyobb befektetési házak az arany árának emelkedésével számolnak. Mutatjuk, mely tényezők állnak a nemesfém népszerűségének hátterében.

Az arany már nem csak az ázsiai kereskedelemben is befutó: egyre több befektetési ház számít arra, hogy a közeljövőben tovább emelkedhet a nemesfém ára. Előrejelzésük szerint az új magaslatok hamarosan megüthetik az 1.480-1.500 dolláros unciánkénti árfolyamot, amiből az optimista és rámenős befektetők jót profitálhatnak. Az aranyárak várakozások szerinti növekedése csak részben magyarázható a Fed várható júliusi kamatcsökkentésével és a mostanában fellángoló közel-keleti feszültségekkel, ennél azonban sokrétűbb a változás oka.

A második féléves gyorsjelentési szezon végén egyre többen számítanak lassuló gazdasági növekedésre és csökkenő profitokra az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában.

A fák nem nőnek az égig

Piaci elemzők egyértelműen az amerikai gazdaság egyik leghosszabb, immár közel tíz éve tartó felívelő szakaszának végétől tartanak. Ebben a peridusban ráadásul a gazdasági mutatók kivételesen jól szerepeltek: a magas foglalkoztatottság mellett mérsékelt maradt infláció, ami továbbra is alacsony kamatkörnyezet fenntartását teszi lehetővé. Mindez azonban nem tartható fenn hosszú távon.

Az éves vállalati profit az USA-ban meghaladta a 2 ezer milliárd dollárt, amely közel duplája az egy évtizeddel korábbinak, amiben egyszeri hatások is szerepelnek.

Az emelkedésben jelentős szerepet játszott például a társasági adócsökkentés, amely 35 százalékról 21-re mérsékelte az adóterheket. Emellett a deregulációs intézkedéseknek köszönhetően is sok pénz szabadult fel, amely a részvénypiacra áramlott: az S&P 500-as, a Dow Jones és a Nasdaq Composite is rekordmagasságba jutott július közepére.

„Paradigmaváltás” jöhet a globális piacokon

Ray Dalio, aki a világ legnagyobb hedge fundjának alapítója, úgy látja, hogy az arany lehet a megoldás, mivel a központi bankok egyre agresszívebb szabályozásokat vezetnek be a devizákkal kapcsolatban, amivel a befektetések „paradigmaváltását” okozzák.

Dalio egy LinkedIn bejegyzésben azt írta, hogy a befektetők nagyrészt részvényhez hasonló hozamú készletekbe és egyéb tőkébe halmozták fel a vagyonukat. Ennek eredményeként túl sok ember tart ilyen jellegű értékpapírokat, ami csökkenő hozamokat eredményez.

„Úgy gondolom, hogy ezek nem lesznek valóban megtérülő befektetések, és azok járnak majd a legjobban, akik olyan értékálló dologba fektetnek be, mint az arany, amikor a pénz értéke csökken a jelentős hazai és nemzetközi konfliktusok következtében.” – írja a Bridgewater Associates vezetője.

„Úgy vélem, hogy az arany hozzáadása a portfolióhoz hozzásegítene a kockázatok csökkentéséhez és a megtérülés növeléséhez.”

Az arany érték emelkedett, amikor Dalio közzétette a bejegyzést. Legutóbb 0,7 százalékot nőtt, így körülbelül 1421 dollár az ára unciánként.

Közelgő Fed-kamatcsökkentés

Közleménye két héttel azelőtt érkezett, hogy a Federal Reserve várhatóan negyed százalékponttal csökkenteni fogja a referencia kamatlábat.

Ez a lépés a pénzügyi válság idején végrehajtott történetileg kedvező közel nulla szintek emelésének hároméves ciklusa után következik be.

A válság óta a Fed és számos nemzetközi partnere alacsony szinten tartják a kamatlábakat, és olyan politikákat alkalmaznak, mint a mennyiségi lazítás vagy a kötvények és egyéb pénzügyi eszközök megvásárlása, hogy növeljék a kockázatvállalást, ami segít a pénzügyi eszközök birtokosainak.

Ez idő alatt a vállalati és az államadósság összege ingadozott, a központi bankokat olyan helyzetbe helyezve, hogy alacsonyan kelljen tartaniuk a kamatlábakat. A Fed olyan programba kezdett, amivel megpróbálta normalizálni az irányelveket, de most várhatóan visszaáll az egyszerűsített módra, mivel csökkenti a kamatlábakat, és megállítja a kötvények értékcsökkenését.

„Úgy vélem, hogy az adósság és a deviza értékcsökkenéséből származó bevételek végül váratlanul felgyorsulnak, ami csökkenti a pénz értékét és a hitelezők valódi hozamát.

A kérdés az, hogy a hitelezők meddig engedik majd a központi bankoknak, hogy negatív valódi hozamot nyújtsanak, mielőtt másba fektetik be az eszközeiket.” – jelentette ki a befektetési guru.

Dalio hozzátette, hogy bizonytalan abban, hogy mikor fog megtörténni ez a váltás, de úgy gondolja, hogy „közeledik és nagy hatással lesz arra, hogy milyen lesz a következő paradigma.”

Túl sok vagyont tartanak negatív hozamú kötvényekben

A részvényhozamok csökkenése, a növekedés lassulásától való piaci félelmek mellett fontos szempont, hogy a kockázatkerülés miatt egyre több pénzt, már 13 ezer milliárd dollárt tartanak negatív hozamú kötvényekben a befektetők – hívja fel a figyelmet a Financial Times.

A kockázatkerülés erősödése onnan is látszik, hogy a Barclay bank számításai szerint ez az összeg tavaly októberben még hatezer milliárd dolláron állt, és

„az arany árának emelkedése és a negatív hozamú kötvényállomány emelkedése közötti összefüggés egyértelű”.

Nagy befektetői házak szerint az aranyra egyre inkább úgy tekintenek, hogy az amerikai gazdasági lassulás, a tőzsdei árfolyamok későbbi csökkenése, a gyengülő dollár, és a Fed kamatcsökkentésének kockázatainak kivédésére az egyik alkalmas eszköz lehet.