Robbantak az ingatlanárak Európában - Magyarország az élmezőnyben

Elemzések2020. jan. 29.Növekedés.hu

A 2007-2019-es időszakban az EU 28 országa közül hazánk ingatlanpiaca a negyedik legtempósabb áremelkedést mutatta.

A lenti ábra mutatja az Eurostat kimutatását a 2007-2019-es időszak ingatlanpiaci trendjeiről, piros színnel látható az ingatlanárak, kékkel a bérleti díjak átlagos változása az adott országra vonatkozóan, százalékosan.
A vizsgált 13 év alatt - a 2019-es adatokból hiányzik a negyedik negyedév - az Európai Unióban átlagosan 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanok bérleti díjai, és 19 százalékkal az árak.Az egyes országokra jellemző értékek jelentős szórást mutatnak, az árak a legjobban dráguló Ausztriában például 86 százalékkal mentek fel, míg a leggyengébb ingatlanpiacot felmutató Görögországban 40 százalékkal csökkentek.
Jelentős drágulás volt még megfigyelhető Luxemburgban - +81 százalék - és Svédországban - 80 százalék -, de komoly felfutást mutatott a magyar ingatlanpiac is, a maga 62 százalékos felértékelődésével, amivel hazánk a 28 ország összevetésében a negyedik pozíciót foglalja el.

Érdekesen alakultak a többi régiós ország ingatlanárai.
Miközben a cseheknél hazánkhoz hasonló tempójú, mintegy 60 százalékos felértékelődés volt tapasztalható, addig Szlovákia 37 százalékos, míg Lengyelország 9 százalékos drágulást regisztrált.
A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán olvasható.