Meddig tarthat ki az albérletárak maximálása? Az ingatlanfejlesztők kivonulással fenyegetnek Berlinben

Elemzések2020. jan. 14.Sz.A.

Ördögi kör kezd kialakulni Berlinben. Az ingatlanfejlesztők a város elhagyásával, és az új projektek törlésével fenyegetőznek az albérleti árak állami maximalizálása miatt, márpedig ha a lakásépítés lassul, tovább emelkednek az árak.

Megcsappant az új ingatlanfejlesztők száma a berlini albérleti árak állami maximalizálása miatt, ráadásul az önkormányzat döntését alkotmányellenesnek ítélte a német belügyminisztérium. A berlini önkormányzat most közölte, hogy öt évre mindenképp befagyasztaná a bérlakások díját a német fővárosban, mert az elmúlt évtizedben gyakorlatilag megduplázódtak az árak. Most újabb radikális intézkedéssel igyekszik megakadályozni a berlini lakásbérleti díjak további emelkedésének Katrin Lompscher, a német főváros városfejlesztési és lakásépítési osztályának vezetője – olvasható a Bloomberg hírében.

Az önkormányzat ugyanis továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ingatlanok életkorához igazodó felső határokat vezessenek be, így több bérlő lakbércsökkentést kérhet.

Amint arról korábban már beszámoltunk, az önkormányzat döntése alaposan felrázta az ingatlanpiacot: a Haus und Grund, Németország legnagyobb ingatlantulajdonosi szövetsége a döntés megismerését követően felszólította tagjait, hogy még az új jogszabály megjelenése előtt emeljék meg a bérleti díjakat. Több berlini ingatlanfejlesztő vállalat részvényeinek értéke pedig jelentősen csökkent.

A tervezett intézkedés bejelentését követően olyan elemzések is napvilágot láttak, amelyek szerint, ha megvalósítják a tervet, Berlin elveszítheti eddigi vonzerejét, elsősorban az építőipari befektetők szemében.

Az önkormányzat szerint nem szabad komolyan venni annak a "néhány vállalatnak" a fenyegetőzését, amelyek távoznának Berlinből a terv megvalósulása esetén. Ha továbbra is pályán akarnak maradni, nem hagyhatják ki a számításból, hogy Berlin vonzó piac. 

A német főváros baloldali vezetését az ösztönözte az ügyben fellépésre, hogy az elmúlt egy évtizedben megduplázódtak az albérleti árak Berlinben.

Az elképzelést ellenző közgazdászok és nagy ingatlanbefektetők viszont azzal érvelnek, hogy a megfizethető lakbérek felé egyetlen út vezet, méghozzá a lakásépítések számának növelése.

Az önkormányzat azt reméli, hogy a német főváros képes lesz évi húszezer lakást építeni, részben az általa vezetett hivatal ellenőrzése alá tartozó beruházók segítségével. 

A Deutsche Wohnen SE szerint az önkormányzat elképzelései komoly kétségeket vetnek fel:

a legnagyobb berlini lakásépítő cég a bejelentés hatására egymilliárd euró értékű felújításra, illetve építésre vonatkozó tervét vizsgálja felül. Az ingatlanfejlesztő vállalat szerint minél tovább tart a bizonytalanság, annál nagyobb kárt okoz. A Deutsche Wohnen piaci értékének már csaknem harmadát elvesztette a tervezett reformok bejelentését követően, igaz, azóta már sikerült a veszteséget felére csökkenteni.

Az árplafon ellen tiltakozók azzal érvelnek, hogy az építeni tervezett új lakások, illetve és a benyújtott építési engedélyek száma valóban csökken, a befektetőket elbizonytalanította az új helyzet.

Ha Berlinnek sikerül a reformokat elfogadtatni és azok nem bizonyulnak ismét alkotmányellenesnek, az más városok számára is példát mutathat.

A végső szót a bíróság mondja ki, az ítéletig azonban marad a bizonytalanság.