Rossz hír a magyar gazdaságnak: a német cégek nem egykönnyen térnek magukhoz

Elemzések2021. máj. 9.D.J.

A Volkswagennél úgy látják, hogy a második negyedév idén valószínűleg több kihívást tartogat, mint az első.

Mivel Németország az elsőszámú gazdasági partnerünk, nekünk különösen fontos, hogy épp mi történik a leggazdagabb uniós országban.

Elvégre a Németországba irányuló magyar export csak tavaly elérte a 11,8 billió forintot. A nálunk működő hatezer német cég pedig idehaza mintegy 300 ezer embernek ad munkát.

Most hogy elindultak az oltások a legtöbb elemző abban bízott, hogy a német cégek derűlátóbbá válnak.

Ám az IFO gazdaságkutató intézet felméréséből épp az derült ki, hogy a következő hat hónap megítélésében mérséklődött a német cégek optimizmusa.

Az IFO elnöke Clemens Fuest szerint főleg a járvány harmadik hulláma és az ellátási láncokban keletkezett zavarok aggasztják a társaságokat.

Szinte minden gyártóvállalatnál látni fennakadásokat. De a legnagyobb gondot a globális chiphiány okozza, amely miatt április 21-én már a kecskeméti Mercedes gyárban is le kellett állítani a termelést. Ez idén nem is először fordul elő, hisz már januárban is volt egy hasonló leállás.

Akkor is a félvezetőknél fellépett hiány volt a ludas.

A probléma gyökere, hogy a chipgyártásért a világon nagyrészt két cég felel: a dél-koreai Samsung Electronics és a tajvani TSMC. A kapacitásaik azonban végesek. A járvány alatt pedig az is leterhelte őket, hogy több ország, így például Kína elkezdett komoly készleteket felhalmozni a chipekből.

A félvezetők gyártói néhány területet, így az autószektort már nem igen tudják kiszolgálni. A Volkswagennél a Seat márka vezetője Wayne Griffiths arról számolt be, hogy az információik szerint a második negyedév idén valószínűleg több kihívást tartogat, mint az első.

Az IFO felmérése szerint a megkérdezett német vállalatok 45 százalékánál voltak problémák a beszállítókkal. Ez az arány 1991 óta nem volt ilyen magas.

De azért vannak jó hírek is. Németországban a legtöbb ágazatban a kereslet továbbra is erős, ráadásul a harmadik negyedévben már beindulhat egy tartós emelkedés – véli Andrew Kenningham, a Capital Economics elemzőház közgazdásza. A szakember szerint középtávon kifejezetten jók a német gazdaság kilátásai. Az euróövezetben valószínűleg a német lesz az első gazdaság, amely vissza fog állni a pandémia előtti szintre. Méghozzá valamikor 2022 első felében.