Sikeres privatizációs program zajlik Szerbiában

Elemzések2019. jún. 12.Növekedés.hu

A szerb Gazdasági Minisztérium felügyelete alatt álló 85 vállalatból 15 ez év végéig magánkézbe kerül, olvasható a b92.net hírportálon.

Dragan Stevanovic, a Minisztérium államtitkára szerint a MSK Kikinda, a HIP Petrohemija, a JAT Tehnika és a JAT Apartmani pályázati kiírása minden bizonnyal elkészül, de lehetséges, hogy körülbelül egy tucat további vállalat is meghirdetésre kerül és néhány már akár idén új tulajdonoshoz kerülhet.  

A fennmaradó 70 vállalat egy részének idei pályáztatása sem lehetetlen” mondta az államtitkár, és megemlítette: ebben a csoportban vannak gyógyfürdők is.

A Koszovó-ban és Metohija-ban működő mintegy 30-40 vállalat privatizációja jelenleg „nem megvalósítható, nem lehetséges” mondta Dragan Stevanovic.

A privatizációs folyamat megfelelően halad Szerbiában. Különösen eredményes volt 2018-ban, amikor befejeződött az RTB Bor bánya-és kohászati komplexum, valamint a PKB mezőgazdasági kombinát értékesítése, amelyeket eddig a magánosítás legnagyobb kihívásainak tekintettek.

Dragan Stevanovic szólt arról is, hogy a szerb állam ezekért a vállalatokért 350, illetve 120 millió dollár vételárhoz (mintegy 100, illetve 35 milliárd Ft-nak megfelelő összeg) jutott, és az új tulajdonosok további beruházásokra vállaltak kötelezettséget.