Óvatosabb a részvényekkel a Fidelity

Elemzések2019. jún. 12.Harsányi Péter

Mérsékelt alulsúlyozást tart indokoltnak a Fidelity a nemzetközi részvénypiacok tekintetében a júniusi eszközallokációs stratégiájában, miután az elmúlt időszakban felerősödtek a lefelé ható kockázatok.

  • Mérsékelt alulsúlyozást tart indokoltnak a Fidelity a nemzetközi részvénypiacok tekintetében a júniusi eszközallokációs stratégiájában, miután az elmúlt időszakban felerősödtek a lefelé ható kockázatok a részvénypiaci fundamentumok, illetve a kereskedelmi háború vonatkozásában
  • Regionális bontásban leginkább az európai részvényeket súlyozzák alul, míg mérsékelt felülsúlyozás a feltörekvő régió és az ázsiai részvények esetében látható
  • Ezzel párhuzamosan magasabb készpénzarányt preferálnak
  • A devizák közül a dollár esetében gyengülést várnak, az eurót illetően semleges állásponton vannak, míg a japán jen erősödhet várakozásaik alapján

Devizák – dollár, euró, japán jen

A dollár esetében gyengülés várható, miután a Fed hirtelen befejezte a kamatemelési ciklust, valamint jelentősen lassult az Egyesült Államok gazdasága és maginflációs mutatója. Ezenfelül az amerikai ikerdeficit, valamint a piaci eszközök drága árazása szintén a dollár gyengülésének irányába hat.

Az eurózónát továbbra is számos gazdasági és politikai kockázat övezi, miközben az Európai Központi Bank változatlanul nem képes megemelni a -0,40 százalékon álló betéti kamatlábakat. A negatív hírek nagy része ugyanakkor már beárazódhatott az euró árfolyamába, illetve a külső környezet esetleges gyorsulása jótékonyan hatna a közös európai fizetőeszközre. Ennek fényében semleges a Fidelity az euróval kapcsolatban.

A japán jen vonzerejét növelheti a defenzív jellege és az olcsó értékeltsége. Emellett a jen erősödése mellett szól, hogy az amerikai gazdaság lassulásával a kamatkülönbözetek ismét szűkülhetnek.


Az alábbiakban a Fidelity régiós részvénypiacokkal kapcsolatos várakozásait mutatjuk.

Egyesült Államok

Jelenleg semleges állásponton vannak a Fidelity szakemberei, miután az erős idei részvénypiaci teljesítmény, a lassuló gazdasági növekedés, a részvények már kevésbé vonzó értékeltsége, illetőleg a kereskedelmi háború megoldatlansága visszafoghatja ezen eszközosztály teljesítményét az elkövetkezendő hónapokban.

Európa (az Egyesült Királyság nélkül)

A közelmúltban ugyan néhány kedvező fejleményt tapasztalhattunk, valamint Olaszország is kijött a recesszióból, de az Európai Központi Bank még mindig kárelhárító üzemmódban van, és továbbra sem képes megemelni a negatív betéti kamatlábakat. Ezenkívül egy jelentősebb és fenntartható gyorsulásra lenne szükség Kínában – tekintettel a szoros gazdasági kapcsolatokra -, hogy megváltoztassa a Fidelity a jelenlegi pesszimista várakozásait az európai részvényekkel kapcsolatban.

Feltörekvő piacok - globális

Ugyan rövidtávon magasabb volatilitással, azaz hektikusabb árfolyammozgásokkal számolnak, középtávon már mérsékelt emelkedést prognosztizálnak a feltörekvő régiós piacokon, miután Kína újabb serkentő intézkedéseket jelenthet be a kereskedelmi háború miatt.

A relatív árazottság ráadásul kedvező, és a dollár jövőbeni gyengülése szintén támogató lehet.

Feltörekvő piacok – ázsiai régió

A kereskedelmi háború valószínűleg rövidtávon negatívan hat majd az ázsiai piacokra, mindazonáltal a bejelentett kínai kormányzati és jegybanki élénkítő intézkedések a későbbeikben javíthatják a régió megítélését. Az értékeltségi szintek is támogatók, míg a kínai belső piac bekerülése az MSCI indexekbe szintén érezhető hátszél lehet. Következésképpen mérsékelten felülsúlyozzák a Fidelity szakértői ezt a térséget.

Makrogazdasági környezet

A Fidelity vezető gazdasági indikátora egy enyhe gyorsulást jelez előre, azonban az óvatosság indokolt, miután a kereskedelmi feszültségek ismét megemelkedtek.

Középtávon egyébként mind az Egyesült Államok, mind Kína képes menedzselni a védővámok kedvezőtlen hatásait, bár rövidtávon a feszültségek negatívan hatnak a befektetői hangulatra, ami növeli egy-egy negatív korrekció esélyét a részvénypiacokon.

A piacok szempontjából pozitívum, hogy Kína az első negyedévben nagymértékű költségvetési lazítást hajtott végre, és drasztikusan növelte a hitelkihelyezéseket, míg a Fed átváltott egy számottevően lazább, támogatóbb üzemmódba. A most felsorolt, a globális növekedést egyébként leginkább támogató faktorok egy kis késéssel, az év végétől fejthetik ki hatásukat.

A magasabb infláció békülékenyebbé tenné Donald Trump-ot?

Érdemes szoros figyelemmel követni a protekcionista intézkedések inflációra gyakorolt hatását az Egyesült Államokban.

Egy esetlegesen magasabb inflációs környezet ugyanis befolyásolhatná Donald Trump hozzáállását a kereskedelmi háborúhoz, különösen a közelgő elnökválasztás árnyékában.

Az eredeti angol nyelvű teljes anyag itt érhető el.