Szerbiában építhet új gyárat a Volkswagen Csoport

Hírek2019. márc. 9.Növekedés.hu

A Volkswagen 440 milliárd forintos befektetéssel összeszerelő gyárának helyszínt keres.

Az elmúlt év végén a német autógyártó csoport, a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess jelentette be, hogy keresik egy, számos márka összeszerelésére szolgáló kelet-európai gyár helyszínét, amely várhatóan 2022-ben kezdi meg tevékenységét.

A beruházás értéke meghaladja az 1,4 milliárd eurót, nagyjából 440 milliárd forintot. 

Európa legnagyobb autógyártójának beruházásáért számos ország küzd, így Románia, Bulgária, Szerbia és Törökország. – Még nem született döntés arról, hogy az új gyár hol épül fel – olvasható a romania-insider.com hírportálon Mark Langendorf, a VW kommunikációs főosztályának képviselőjének nyilatkozata.

Nem hivatalos források szerint ugyanakkor a német vállalat már eldöntötte, hogy az új gyár Szerbiában épül fel, „tekintettel a kedvező gazdasági környezetre és a nagyszámú alkatrészbeszállító jelenlétre”. 

Szakértők azonban tudni vélik, hogy a Szerbia mellett szóló döntő érv az országban található jelentős lítium kincs. Ez a fém az elektromos akkumulátorok egyik legfontosabb alapanyaga. Az új gyár valószínűleg a Skoda Karoq és a Seat Ateca városi sportautók összeszerelésével kezdi munkáját. Alkalmazottainak száma mintegy 5 000 fő lesz.