Sohasem volt még ilyen drága az arany

Elemzések2024. márc. 21.F. P.

A több éves bázisból való sikeres kitörés után folytatja az emelkedést az aranyár: újabb és újabb csúcsok dőlnek.

Az arany ára éveken át épített egy bázist, melynek teteje 2070-2075 dollárnál volt. Többször eljutott oda, majd lefordult, de az utóbbi hónapokban már nagyon tapadt ehhez a szinthez, ahogy az a grafikonon is látszik.

Arany uncia/dollár, 5 év: tankönyvi kitörés. Forrás: stooq.com

Egy napra jóval a szint fölé szaladt még decemberben, de napon belül visszaesett, viszont lefelé nem ment már 2000 dollár alá az ár.

Végül nagy erővel áttörte a szintet, és azóta fölötte is van: sikeres a technikai elemzésben kitörésnek nevezett folyamat. Ilyenkor megnövekszik a további emelkedés esélye, és eddig ez így is lett:

most a 2200 dolláros szintet is áttörte az ár.

Szemben a bitcoinnal, ami egy belső érték nélküli eszköz, így nem véletlen, hogy hatalmas ingadozások vannak benne, hisz teljesen spekulatív a piaca, az arany stabil, aminek egyik oka lehet, hogy a jegybanki vételek erősek, különösen Kína esetében.

A nagy ázsiai országnak minden oka megvan arra, hogy devizatartalékainak minél nagyobb hányadát aranyban tartsa, különösen az amerikai elnökválasztásig.

Nem tudni ugyanis, hogy ha Donald Trump visszatérne, hogyan viszonyulna Kínához: előző ciklusában az addig jó kapcsolatokat Kína ellen indított vámháborúval törte meg, és már eddig is tett olyan kijelentéseket, hogy még magasabb vámokat alkalmazna.

Kína számára mindenesetre dollárt vagy amerikai államkötvényt a legkevésbé vonzó tartani, így érthető, hogy jelentős aranykészletet halmoz fel. Az első két hónapban jelentős volumenű volt a kínai vásárlás, a márciusi tranzakciókról értelemszerűen később lesznek információk.