Sokkal hamarabb véget érhet az izraeli háború,mint gondolnánk

Elemzések2023. nov. 9.F. T.

Gyorsan zajlik a Hamász fő bázisának bekerítése: az intenzív harcok hamar véget érhetnek. A teljes béke persze soká valósulhat meg, hosszas nemzetközi szervezésre lesz szükség, hogy a terrorszervezet helyét megfelelő polgári közigazgatás vehesse át.

Izrael egy hónapja meghirdette a Hamász terrorszervezet elleni háborút, miután azok elkövették teljesen értelmetlenül a civil lakosság mészárlását.

A tartalékosok gyorsan jöttek, 400 ezres izraeli haderő vonult fel Gáza mellett, melyet gyorsan felszereltek mindennel, amihez a városi, sőt, alagutakban folytatott hadviseléshez szükséges.

Kezdeti időhúzás

Ezt követően teltek a napok, a Gázai övezet intenzív bombázása zajlott, de a csapatok bevonulása csak nem kezdődött meg. Ekkor kezdett úgy tűnni, hogy hosszú háborúra kell felkészülni: valójában a késlekedést az okozta, hogy egyrészt a Hamász a túszok rendkívül lassú elengedésével akart időt nyerni, másrészt a lakosság egy része Gáza városában és környékén maradt.

Az időt azonban nem lehetett tovább húzni, hisz ez csak növelte a civil áldozatok számát, javította a Hamász lehetőségeit, és ami még a Hamász célja volt:

növelte a nemzetközi elégedetlenséget, a konfliktus kiszélesedésének esélyeit.

Felgyorsultak az események

Ezt a trükköt azonban Izrael már jól ismeri, sokszor vívott csatát terrorszervezetekkel. Pontosan tudja, hogy ilyenkor nem lehet húzni az időt, akkor sem, ha ezzel kevesebb túsz szabadul ki.

A műveletnek gyorsnak, hatékonynak kelle lennie, melyben az ellenségnek egy perc nyugta sincs, lehetőségei szűkülnek, levegőt sem tud venni. Az eredmény kezd látszani: Gáza városát teljesen körülvették, belvárosába behatoltak, és már az alagutak felderítése és megsemmisítése is folyik. 

Közben a még ott lévő civil lakosságnak adnak naponta 4 órát, amíg viszonylagos tűzszünet van, így távozhatnak a bekerített katlanból. Valószínűleg egy részük csak akkor tud útnak indulni, amikor őket civil pajzsként fogva tartó terroristákkal már végeztek az izraeliek, vagy meggyengítették őket.

Márpedig ott maradni civilként nem egy életbiztosítás: egy terrorszervezetet csak úgy lehet kifüstölni, ha minden házat, minden lakást, minden pincét, emellett minden intézményt (iskolát, kórházat) elfoglalnak.

Jól felszerelt, tapasztalt túlerő

Ha a civilek nagy részének sikerül kijutni, a hadművelet felgyorsulhat, hisz egy 400 ezres, kiválóan felszerelt és kiképzett hadsereg üldöz egy néhány ezer, legfeljebb 10-20 ezer fős terrorosztagot. Kétségtelen, hogy ezek

halálukig küzdenek, és nem is várható semelyik ponton, hogy a megmaradók reménytelen helyzetükben megadják magukat.

Közben megint próbálkoznak azzal, hogy néhány túszért több napos tűzszünetet kérjenek, és nyilván hasonló trükkökkel még előjönnek, de a teljes megsemmisülésük már nem lehet hosszú idő, talán pár hét.

Az a tény, hogy Izrael hosszú harcról beszél, két dolgot jelenthet.

Egyrészt nem szabad, hogy az ellenség elbizakodottságot érezzen, másrészt a tényleges, intenzív gázai városi harcok után nyilván lesznek még kisebb utóműveletek, melyben a még különböző helyeken megbúvó, vagy emberek között elvegyülő Hamász-katonákat megtalálják.

Másrészt a rendezés, a Gázai övezet jövőjének kialakítása úgy, hogy ott még egyszer ne létesülhessen terrorszervezet, ugyanakkor az izraeli megszállás sem maradjon fenn, hosszú időt vehet igénybe, jóllehet ez már a gyakorlatban a háború utáni rendezés időszaka.