A magyar határtól 600 km-re zajlanak a harcok - térképen az ukrán konfliktus

Elemzések2022. feb. 24.Dajkó Ferenc Dániel

Jelenleg Kijevtől 20 kilométerre vannak az orosz csapatok, és a két legfontosabb ukrán kikötőváros is támadás alatt áll. A magyar határ közelében fekvő ukrajnai várostól, Beregszásztól még nagyon messze, légvonalban is több mint 600 kilométerre zajlanak a harcok. Térképen az orosz-ukrán háború.

Sokáig nem lehetett tudni megtörténik-e

Ősz óta folyamatosan nőtt a feszültség Ukrajna és Oroszország között, azonban a nyílt konfliktus sokáig csak egy távoli, esetleges lehetőségnek látszott. 2022 elején, már több nyugati ország vezetője, többek közt az Egyesült Államok elnöke Joe Biden és az Egyesült Királyság miniszterelnöke Boris Johnson is azt nyilatkozták, hogy már biztos, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát.

Oroszország azonban sokáig tagadta ezeket a vádakat, sőt arról számolt be, hogy elkezdte visszavonni a csapatait az ukrán határtól.

Most már látható, hogy ez nem így történt. A héten felgyorsultak az események. Oroszország elismerte a szakadár köztársaságok, Donyeck és Luhanszk függetlenségét, majd ma hajnalban lerohanta Ukrajnát.

20 kilométerre Kijevtől

Ukrajnából azóta folyamatosan érkeznek a hírek az orosz előre nyomulásról. Habár ilyenkor sok az egymással ellentétes hír, és nagyon nehéz megállapítani, hogy pontosan milyen csapatmozgások történnek Ukrajna területén, az már biztosan látszik, hogy

az orosz csapatok megközelítették Kijevet a délutáni órákban és körülbelül 20 kilométerre vannak az ukrán fővárostól.

Viszonyításképp Donyeckből Kijev légvonalban 582 kilométerre, míg közúton 747 kilométerre van, tehát ez jól mutatja, hogy

a harcok már az eredeti gócpont szakadár köztársaságoktól nagyon messze folynak.

Kijev esetében egyébként külön sérülékenységet jelent, hogy nagyon közel van a Fehérorosz határhoz, ahol szintén komoly haderőt vont össze Oroszország. A legfrissebb információk alapján úgy tűnik, hogy Oroszország kihasználva a lehetőséget ebből az irányból is megindult Kijev felé és már Csernobil városában vannak az orosz csapatok.

Támadás alatt a kikötővárosok

Mindeközben Odesszából, Ukrajna legfontosabb kikötővárosa felől is intenzív harcokról érkeznek hírek. Napközben már arról is lehetett hallani, hogy az orosz csapatok már el is foglalták Odesszát, ez azonban egyenlőre úgy tűnik nem igaz, és az ukrán csapatok tartják még mindig ellenőrzésük alatt a kikötővárost.

Oroszországnak egyébként nyilvánvaló célja, hogy Odesszát és mellette a másik fontos kikötővárost Mariupolt is ellenőrzése alá vonja,

ennek érdekében pedig a Fekete-tenger felől orosz csapatok szálltak partra mindkét városban. A hírek alapján az ukrán hadiflotta nagy része megsemmisült.

Az orosz-ukrán háború: A térképen jelölt ukrán városok ellen komoly rakéta- és légitámadást hajtott végre a mai napon Oroszország. Az ovális piros jellel jelölt területeken vonta össze még korábban a csapatait Oroszország, így támadást is ezekről a területekről indíthat/indíthatott Ukrajna ellen. A halvány lila színnel jelölt területen a két szakadár köztársaság található. Mariupol és Odessza folyamatos támadás alatt áll. Kijevtől 20 kilométerre van a front.

Rakétákkal lövik a városokat

Eközben folyamatosak a rakétatámadások és a légitámadások is Ukrajnában.

A leginkább érintett városok, Harkov (az ukrán fegyvergyártás központja), Odessza, Mariupol, Poltava, Dnyipro, Zaporizzsja, Kramatorszk, Lviv/Lemberg, Ivano-Frankivsk és Kijev, illetve Kijevtől kissé északra a fehérorosz határ közelében Csernobil és Pripjaty környékét is bombázzák az oroszok.

Ezen a területen még korábban komolyabb haderőt vont össze Ukrajna, ezért támadják az oroszok.

A légitámadások elől óvóhelyekre menekülnek az emberek.

Messzebb van Kijev a határtól, mint Magyarország legnagyobb hosszúsága

Számunkra Ukrajna szomszédjában mindezek a hírek persze rendkívül aggasztóak, hiszen hazánkhoz viszonylag közel zajlanak a harcok. Ukrajna viszont elég nagy ország, így a konfliktus zóna jelenleg még közel sincs olyan közel hozzánk, mint mondjuk a jugoszláv háborúk idején volt.

Kijev a magyar határ közelében lévő Beregszásztól légvonalban 611 kilométerre van, közúton pedig körülbelül 800 kilométerre.

Viszonyításképp hazánk legnagyobb hosszúsága kelet-nyugati irányban 530 kilométer, tehát még légvonalban is több mint egy magyarországnyi hosszúságú terület van a magyar határ és a támadás alatt álló ukrán főváros között.

A magyar főváros és Kijev távolsága természetesen még nagyobb.

Budapest légvonalban 900, míg közúton 1100 kilométerre van az ukrán fővárostól.

Donyeck, szakadár köztársaság még ennél is messzebb van Budapesttől: 1400 kilométerre légvonalban és 1740 kilométerre közúton.

Összeségében tehát jelenleg még messze zajlanak a magyar határtól a harcok,

de nem lehet tudni, hogy milyen gyors lesz az orosz előrenyomulás, és hogy Ukrajnának mekkora részét tervezi Oroszország megszállni.

Ez valószínűleg nagyban függ attól, hogy mennyire lesz nehéz számukra elfoglalni Kijevet.

Menekültek érkezhetnek

A magyar határon valószínűsíthetően a legnagyobb problémát az ukrán menekültek érkezése fogja okozni. Ennek kezelése érdekében a Honvédség már jelen van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Emellett Magyarország a magyar légteret is fokozottan védi

és arra is felkészült a Honvédség, hogy az esetleg Ukrajnából átsodródó fegyvereseket is az országhatárainkon kívül tartsák.