Szlovákiában sokkal gazdagabbak a gazdagok

Elemzések2018. jún 4.Növekedés.hu

Ingatlan, pénzügyek, energia, informatika, mezőgazdaság – ezekből az ágazatokból gazdagodtak meg a szlovák milliárdosok. Meglepő módon a Magyarországhoz képest fele olyan népes országban a milliárdosok egyáltalán nem szegényebbek, sőt a szlovák jövedelem-különbség magasabb a hazainál. Meglepő, de igaz, a 9,9 milliós Magyarországon nincsenek annyira gazdag emberek, mint a csak 5,4 milliós Szlovákiában. A lista elejére ez mindenképpen igaz állítás, hiszen mint látni fogjuk, a szlovák listát érdemben nagyobb vagyonnal vezetik, mint a Napi.hu legfrissebb magyar listáját. Ráadásul a szlovákoknak legalább két eurómilliárdosuk is van, míg nálunk csak Csányi Sándor tekinthető egyértelműen eurómilliárdosnak (a maga 320 milliárd forintos vagyonával). A második Mészáros Lőrinc (280 milliárd forint) esetében még rezeg a léc, de az őt követő Demján Sándor-örökösök, Gattyán György, vagy Bige László már érdemben elmarad az egymilliárd eurótól. Bár mindkét listára elmondható, hogy sok olyan vállalkozó van rajta, akinek erős politikai kapcsolatai, vagy állami üzletei is vannak, Szlovákiában ez talán nyíltabb, hiszen ott a listavezető egy politikus. Igaz, nem Szlovákiában, hanem Csehországban. Később aztán már kiegyenlítettebbé válik a magyar és a szlovák sorrend, az első húszba egyaránt 150 millió eurós vagyonnal lehet a két országban bekerülni.

Többféle számvetés

A szlovák milliárdosokról eltérő listák élnek egymás mellett, de az egészen biztos, hogy a legvagyonosabbak között nagyon sok az üzlet és a politika határán tevékeny 50-es, 60-as férfi. A top 30-ba mindössze egyetlen hölgy került be, Mária Blašková, aki több százmillió eurós vagyonát (a becslések 150 és 400 millió euró között szóródnak) a férjétől, Ľubomír Blaškó acélkirálytól örökölte. Ami pedig az ágazatokat illeti, a nagy vagyonok forrásai a pénzügyek, az informatika, az ingatlan, az energia és viszonylag sok esetben a mezőgazdaság voltak.

Cseh, vagy szlovák?

A leggazdagabb szlovák egy cseh. Ez metodika kérdése, de ha a Forbes.sk listáját nézzük, és nem a csehek, hanem a szlovákok között rangsoroljuk Csehország szlovák származású miniszterelnökét, akkor a leggazdagabb határozottan Andrej Babiš, aki 3,4 milliárd eurós vagyonnal rendelkezik. Ő az egyedüli tulajdonosa az Agrofert-csoportnak. Ebben a hatalmas konglomerátumban mezőgazdasági, pénzügyi és műtrágya-érdekeltségek is vannak, és bár a politikus most éppen szünetelteti az aktív üzleti tevékenységét, végleg természetesen nem vált meg azoktól. Érdekesség, hogy Andrej Babiš kifejezetten sok hazai érdekeltséggel is rendelkezik, az agrárintegrációs, az étolaj és más mezőgazdasági ágazatokban.

Egy másik eurómilliárdos

Szintén euróban is milliárdos Ivan Chrenko, a HB Reavis ingatlanvállalat 1,1 milliárd euróval bíró tulajdonosa. Vágsellye (Šaľa) nem éppen a legnagyobb szlovákiai város, de a listavezető Babišnak itt van a gigantikus méretű Duslo műtrágyacége, Chrenko pedig ebből a 25 ezres városkából származik. A milliárdos ma már Pozsonyban él, és vagyonát szlovák és cseh bevásárlóközpontok építésével szerezte.

A zavaros Penta

Az eurómilliárdosok után jönnek az eurószázmilliomosok. Ez egy elég vegyes mezőny, és szinte mindenkinek súlyos botrányai is voltak. A zavaros Penta Investments egy szinte felfoghatatlan méretű csoport, öten vannak, innen ered a név, Magyarországon a húsiparba fektettek be, de pénzügyi, egészségügyi, ipari és médiaérdekeltségek is vannak ebben a különös csoportban. Az öt vezető közül Jaroslav Haščák a legvagyonosabb 830 millió euróval. Amikor pár éve egész Szlovákiát megrázta egy korrupciós és lehallgatási botrány, a Gorilla-ügy, a legkeményebben éppen a Penta Investments érdekeltsége lepleződött le. Mindez nem rázta meg a csoportot, amely már bőven kinőtte Szlovákiát, Lengyelországban, Németországban és Hollandiában is vannak a cégnek érdekeltségei.

600 millió euró felett

A negyedik és az ötödik helyre 600 millió euró feletti vagyonnal lehetett beférni, a rózsahegyi papírgyáros Milan Fiľo 670 millió euróval a negyedik, övé a helyi fociklub is. Éppen megelőzi Miroslav Trnkát, az Eset biztonsági szoftvergyártó tulajdonosát. Különös egybeesés, hogy miközben ő is vírusirtóból gazdagodott meg, a cseh gazdaglistán is elől van két vírusos üzletember, Eduard Kučera és Pavel Baudis, ők az Avast nevű cég tulajdonosai.

Pénzügyi csoport

Ami a reálgazdaságban a Penta, az a pénzügyekben a J&T Finance csoport. A három főember, Jozef Tkáč, Patrik Tkáč és Ivan Jakabovič egyaránt topmilliárdosok (legalábbis forintban). Igazi nemzetközi tőkepiaci játékosok, felvásárolnak, szétdarabolnak, eladnak. Ügyleteik olykor komoly negatív médiavisszhangot váltanak ki, több botrányba is belekeveredtek, de szép lassan kinőtték a brókerkedést, beszálltak bankokba, turisztikába, ingatlanba, médiába. ma már több mint ezer ember dolgozik nekik

Sokan politizálnak is

A lista éllovasaiból nagyon sokan kapcsolódnak a politikához is, elsősorban a most hatalmon levő Smer párthoz. Így Juraj Široký, a Váhostav építőipari vállalat tulajdonosa. Jozef Brhel pedig korábban államtitkár is volt, de immár energiaipari érdekeltségei vannak.

És a magyarok…

Korábban szintén a politikában is dolgozott a leggazdagabb felvidéki magyar, Világi Oszkár is, akinek 150 millió euróra becsült vagyona élelmiszeripari, mezőgazdasági, erdészeti, borászati, vendéglátóipari érdekeltségekben áll. Világi dunaszerdahelyi, a közeli Somorján pedig vicces módon egymás szomszédja három nagyon fontos magyar celebritás. Bugár Béla politikus mellett ugyanis egy utcában lakik a második és a harmadik leggazdagabb szlovákiai magyar, Czucz István és Hideghéthy Ferenc.