Komoly nyomás alatt a világ egyik legnagyobb pénzjegynyomdája

Elemzések2019. nov. 27.Növekedés.hu

Az Egyesült Királyság papírpénzeit előállító De La Rue nyomda bejelentette: ha átszervezési terve nem válik be, elveszítheti működőképességét. A hírre a részvényárfolyam 20 százalékot esett.

Az Egyesült Királyság papírpénzeit előállító De La Rue nyomda bejelentette: ha átszervezési terve nem válik be, elveszítheti működőképességét. A hírre a részvényárfolyam 20 százalékot esett. 

A De La Rue a héten tette közzé gyorsjelentését, amelyből kiderült, hogy – az egy évvel korábbi 7,1 millió fontos nyereség után – a szeptember 28-án zárult hat 12,1 millió font adózás előtti veszteséget kellett elkönyvelnie. A cég az osztalékfizetést is felfüggesztette.

A csőd a De La Rue is csak a legrosszabb lehetséges forgatókönyv, ugyanakkor a jelentés szerint „a pénzügyi helyzet bizonytalansága komoly kétségeket támaszt a vállalat működőképességének fenntartását illetően”.

Az évente világszerte kibocsátott 171 milliárd darab papírpénz körülbelül 11 százalékát néhány kereskedelmi nyomda készíti el. A De La Rue ezek között jelenleg a legnagyobb: körülbelül 140 központi bank számára nyomtat bankjegyeket és világszerte több, mint 2500 főt foglalkoztat. 

Ha a vállalat bajba kerül, valószínűleg egyik versenytársa veheti át a Bank of Englanddal, az angol központi bankkal fennálló szerződését. A De La Rue legfőbb konkurense a német Giesecke & Devrient, amely körülbelül 100 központi banknak dolgozik. Jelentős szereplője e piacnak a kanadai Banknote Company és az egyesült államokbeli Crane Currency is.

A De La Rue-t az elmúlt két év során több jelentős kudarc érte; elveszítette például a brit útlevelek Brexit utáni időszakban történő elkészítésére vonatkozó szerződést. Tavaly májusban veszteségként kellett leírnia 18 millió fontot, miután Venezuela központi bankja nem fizetett egy megbízásért. Egy dél-szudáni „korrupciógyanús” eset kapcsán át kellett esnie vizsgálaton is. 

Gyorsjelentésében a De La Rue beszámol tervezett intézkedéseiről is: felgyorsítja átszervezési programját és csökkenti élőmunka-ráfordításait. A tervek közt között szerepel új bankjegy-biztonsági elemek beépítése is annak érdekében, hogy a cég megerősítse helyzetét a „rendkívül erős” piaci versenyben. 

A vállalat elismeri, hogy nem segített a csúcs-vezetésben kialakult példátlan zűrzavar sem: gyors egymásutánban változott az elnök, a vezérigazgató, a pénzügyi igazgató és több más igazgató személye is. „Az igazgatóság úgy véli, hogy a testületben és az operatív vezetésben lezajlott jelentős változások, valamint a vállalat átszervezése okolható a jelentési időszak gyenge teljesítményéért – olvasható a gyorsjelentésben. – Ezek a tényezők járultak hozzá ahhoz, hogy a cég történetében még nem volt ekkora különbség az előre jelzett és a valós eredmény között”.

A De La Rue a szakadék szélén táncol

idézi a BBC Neil Wilsont, a Markets.com vezető piaci elemzőjét. Az igazgatótanács pedig figyelmeztet: ha az új vezérigazgató, Clive Vacher tervei nem hoznak eredményt, fennáll a veszélye, hogy a vállalat elveszíti működőképességét.