Egykor börtönsziget volt, ma már a világ egyik legszebb szigetének tartják

Utazás2019. nov. 27.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Fernando de Noronha-szigetcsoporton egykor Brazília legveszélyesebb bűnözőit tartották fogva, manapság már inkább a páratlan szépségű partjairól és változatos vadvilágáról híres. A képeket elnézve akaratlanul is felmerül a kérdés: vajon tényleg büntetés volt ide száműzni az elítélteket?

A Brazília partjaitól mintegy 350 kilométerre fekvő Fernando de Noronha-szigetcsoportot méltán tartják a világ egyik legszebb helyének. Nevét egy 16. századi felfedezőről kapta. A 21 kisebb vulkanikus szigetből álló együttes az Atlanti-óceán ékköve. A szigetek legfőbb vonzereje a tengeri növény- és állatvilág, a tengeri teknősök, a delfinek, a viharmadarak és más állatok. Ám a gyönyörű helyet szigorú környezetvédelmi politika jellemzi.

Amikor 1988-ban a Fernando de Noronha Pernambuco állam fennhatósága alá került, több mint 75 százalékát tengeri környezetvédelmi területté nyilvánították – olvasható a bbc.com portálon.

Forrás: Wikimedia Commons

A szigeten mindössze 420 turista tartózkodhat egyszerre egy napon.

Érkezéskor mindenkinek természetvédelmi adót kell fizetnie, amelynek mértéke a szigeten töltött napok számától függ.

Bár a szigetcsoport manapság nagyon felkapott a turisták körében, ez nem mindig volt így.

Az egyik szakaszát a 18. és a 20. század között börtönként használták; Brazília legveszélyesebb bűnözőit tartották itt fogva, mivel lehetetlen volt megszökni.

Mostanra azonban a hely az egzotikus vidékek kedvelőinek egyik kötelező úticéljává vált.