Tartotta a kamatszinteket az MNB

Elemzések2020. dec. 15.Harsányi Péter

A konszenzusnak megfelelően szinten tartotta a kamatlábakat a Magyar Nemzeti Bank a mai kamatdöntő ülésén.

Tartás

A Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon. Az alapkamat 0,60 százalékon, az egynapos betéti kamatláb -0,05 százalékon, az egynapos és az egyhetes fedezett hitelkamatláb pedig 1,85 százalékon maradt.

Mozgástér

A hazai fogyasztói árindex 2,7 százalékra mérséklődött novemberben, illetve az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció is a jegybanki 3 százalékos cél közelében tartózkodik.

Előretekintve az elhúzódó járványhelyzet hatására mérsékeltebb lehet a belső kereslet, ami az árak emelkedését is fékezi. Emellett az eurózóna inflácója az év elejéig negatív lehet, de az ezt követő 2-3 évben is jelentősen elmarad az Európai Központi Bank 2 százalékos céljától. A tartósan alacsony külső infláció az importon keresztül lassítja a hazai árdinamikát.

A külső és belső folyamatok következtében éves átlagban 2021-ben és 2022-ben fokozatosan visszasüllyedhet a hazai infláció 3 százalék közelébe. Az infláció oldaláról tehát van elegendő mozgástér ahhoz, hogy szükség esetén tovább lazuljon a pénzpolitika.

Korábbi lépések

Az MNB novemberben már 1500 milliárdról 2500 milliárd forintra bővítette a Növekedési Hitelprogram Hajrá keretösszegét a nagyfokú érdeklődés hatására. Eddig nagyságrendileg 1000 milliárd forint kedvezményes hitel jutott a hazai kis és közepes vállalkozásokhoz az NHP Hajrának köszönhetően.

Emellett 1000 milliárd forintról 2000 milliárd forintra növelte a jegybank a kötvényvásárlási programjának technikai keretösszegét. Szükség esetén tehát az MNB jövőre akár további 1000 milliárd forint értékben vásárolhat állampapírokat. Ezáltal alacsony szinten maradhatnak a kötvénypiaci hozamok és az új kötvénykibocsátásokon jelentős kamatmegtakarítást realizálhat az államháztartás.

Régiós kitekintő

A régióban Lengyelországban a legalacsonyabb az irányadó ráta, miközben Lengyelországban mérték novemberben a legmagasabb inflációt.

Kis egyszerűsítéssel élve, az irányadó rátából levonva az inflációt, Lengyelországban a legalacsonyabb, Romániában pedig a legmagasabb az elérhető reálkamat.

Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el az irányadó ráta, az infláció és az intézményi befektetők által elérhető reálkamatláb szempontjából.

Az irányadó ráta, az infláció és a reálkamatláb alakulása a régiós országokban

 

Magyarország

Lengyelország

Csehország

Románia

Irányadó ráta

0,60%

0,10%

0,25%

1,50%

Infláció

2,70%

3,00%

2,70%

2,10%

Reálkamatláb

-2,10%

-2,90%

-2,45%

-0,60%

Forrás: Bloomberg, MNB, növekedés.hu