Tartott az MNB – itt vannak az okok!

Elemzések2020. okt. 20.Harsányi Péter

Nem módosított a Magyar Nemzeti Bank a kamatkondíciókon a mai kamatdöntő ülésén. A hazai és a nemzetközi infláció mérséklődése, valamint a járványhelyzet fokozódása egyaránt szerepet játszhattak a döntésben. A jegybank hamarosan közzéteszi a részletes közleményt is.

A döntés

A Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon. Az alapkamat 0,60 százalékon, az egynapos betéti kamatláb -0,05 százalékon, az egynapos és az egyhetes fedezett hitelkamatláb pedig 1,85 százalékon maradt.

A jegybank még szeptember 24-én 0,60 százalékról 0,75 százalékra emelte a három hónapos betéti kamatlábat a megnövekedett inflációs kockázatok miatt.

Növekvő mozgástér

Rendkívül pozitív fejlemény, hogy a hazai inflációs mutatók jelentősen mérséklődtek szeptemberben. A fogyasztói árindex 3,4 százalékra süllyedt, míg az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció 3,5 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan érezhetően mérséklődtek az inflációs várakozások is.

Forrás: MNB

Az eurózóna fogyasztói árindexe az év végéig a negatív tartományban maradhat, majd ezt követően is csak nagyon lassan kezdhet emelkedni. Emiatt egyrészről nincs importált inflációs nyomás másrészről az Európai Központi Bank akár már decemberben fokozhatja a kötvényvásárlási és likviditásfokozó programjait.

A járványhelyzet súlyosbodásával Magyarországon is visszaeshet a lakossági fogyasztás, ami a hazai árszínvonal további mérséklődését vonhatja maga után. A szolgáltatói szektorban is jóval puhábbá válhat az árképzés.

Az MNB várakozásai alapján az inflációs mutatók az elkövetkezendő negyedévekben fokozatosan visszasüllyedhetnek a 3 százalékos cél közelébe.

A fenti folyamatok eredményeképpen a Magyar Nemzeti Bank rövidtávon várhatóan nem módosít számottevő mértékben a monetáris kondíciókon.

A járványhelyzet alakulása jelentős bizonytalanságot szül, emiatt az MNB decemberi inflációs és gazdasági prognózisai lesznek hangsúlyosak. A kockázatok azonban inkább lefelé mutatnak.

A kilátások érdemi romlására a jegybank valószínűleg célzott eszközökkel reagálhat. Erre jó példa lehet a kötvényvásárlási program fokozása, melynek segítségével alacsony szinten maradhatnak a hosszú lejáratú kötvényhozamok.