Nyugdíjasként saját lábon? Sokan félnek, hogy hozzátartozóik segítségére szorulnak időskorukban

Hírek2020. okt. 20.Növekedés.hu

A magyarok számára kiemelten fontos az időskori anyagi függetlenség megteremtése, mégis keveset tesznek érte. Az OTP Nyugdíjpénztár friss kutatása szerint százból 78-an nem akarnak a rokonaikra támaszkodni nyugdíjas éveikben, a megkérdezettek 45 százaléka mégis valamelyik hozzátartozója segítségére számít időskorában.

Az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült kutatásban a megkérdezettek 50 százaléka válaszolta azt, hogy saját maga szeretné megteremteni nyugodt időskorának pénzügyi feltételeit, 28 százalékuk nem terhelné ezzel a rokonait, különösen a gyermekeit és az unokáit nem, 2 százalékuk pedig inkább hitelt venne fel, minthogy kölcsön kérjen a rokonoktól.

A válaszadók ötödét leginkább az aggasztja időskorával kapcsolatban, hogy hozzátartozói segítségére szorul majd, amikor viszont arra a kérdésre kellett felelni, hogy kitől számítanak segítségre nyugdíjasként, a válaszadók 23 százaléka a házastársát, 22 a közeli rokonait, 7 százaléka pedig az államot jelölte meg. A függetlenség sokak számára elméletileg fontos ugyan, de a gyakorlatban már jóval kevesebben szándékoznak megtenni a megteremtéséhez szükséges lépéseket: 39 százalékuk nem is tervez nyugdíjpénztári megtakarítással félretenni nyugdíjas éveire.

„Mégis van ok a bizakodásra. A kutatásunkból az is kiderül, hogy az online belépés lehetősége a válaszadók mintegy negyedének nyitja meg a kaput a nyugdíj-előtakarékosság felé”

– számolt be Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

„Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a takarékoskodást lehetőleg már fiatalon, akár havi 5 ezer forinttal is el lehet kezdeni, mert ennek köszönhetően milliós összeget is felhalmozhatnak időskorunkra azok, akik tenni is akarnak nyugdíjas éveik anyagi függetlenségéért. Azt látjuk, ők egyre többen vannak, hiszen az idei év első hat hónapjában a járvány ellenére 5.600-an csatlakoztak a Pénztárhoz, valamint növekedett mind az egyéni, mind a munkáltatói hozzájárulások mértéke az előző év azonos időszakához képest”

tette hozzá.

Az online ügyintézés módjáról és feltételeiről az OTP Nyugdíjpénztár weboldalán található részletes tájékoztató.