Tele vannak a brit kocsmák, mégis a tönk szélén állnak

Elemzések2020. júl. 11.D.J.

Az egyik szakmai szervezet a British Beer and Pub Association (BBPA) szerint az év végéig a szigetországban 18 ezer pub juthat csődközelbe.

Idén július negyedike nem csak Amerikában volt piros betűs ünnepnap. A brit vendéglátósok is örülhettek, hiszen három hónap után végre újra kinyithattak. A pubokban annak rendje és módja szerint fürtökben lógtak az emberek. Mindez azonban koránt sem jelenti azt, hogy a kocsmárosok máris hátra dőlhetnek. A sörözők szakmai szervezetének a BBPA-nak a vezetője Emma McClarkin szerint, ha nem kapnak pénzügyi segítséget a szektor szereplői, akkor akár a 40 százalékuk -vagyis mintegy 18 ezer pub- még az év végéig tönkre is mehet. McClarkin szerint körülbelül egy évbe telhet mire az ágazat újra lábra tud állni.

A járványügyi szabályok lazítását ugyan most sokan a legközelebbi kocsmában ünneplik meg, de sejthető, hogy pár hét és a pubokban újra elkezdenek majd ritkulni a vendégek.

Már csak azért is, mert Angliában a sörkultúra egyébként is évek óta haldoklik.

Az első nagy bezárási hullám a 2008-as válsággal kezdődött meg. A szakértők akkor még abban bíztak, hogy a krízis után minden visszaáll a régi kerékvágásba. De nem így lett. A bezárások ha kisebb léptékben is, de tovább folytatódtak. Az Egyesült Királyságban egy átlagos héten kilenc kocsmára kerül lakat. A szakmai szervezetek egy része szerint a magas adókkal és a költségekkel van a baj. Régen ha volt csapolt sör, már vendég is volt. Mostanában azonban szükség van legalább egy széles képernyős TV-re is, amin jó ha fut valamelyik fizetős sportcsatorna.

Amikor pedig épp nincs futball meccs, akkor a vendégek számítanak az élőzenére, no meg némi harapnivalóra is. Sok pub tulajdonos, akinek nincs engedélye az étel árusításra, ha csak időszakosan is, de kénytelen ingyen kínálni néhány egyszerűbb fogást.

A pubkultúrát eleve felforgatta még 2007-ben a dohányzás kiszorítása. Mióta a kocsmákban nem lehet rágyújtani egyre többen inkább a baráti társaságukkal a saját otthonukban kerítenek sort az italozásra. Már csak azért is, mert a csapolt és a boltban kapható sörök ára között egyre nő a szakadék. A plusz költségek miatt ugyanis a pubokban egyre drágább a "folyékony kenyér".

Egy biztos: ha egyszer már bezárt egy hely akkor az újbóli kinyitásra minimális az esély. A legtöbb tönkrement pubot a tulajdonosok lakássá alakítják, és a bérbeadásából igyekeznek megélni. Hogy a megszűnt helyeknek legalább az emléke megmaradjon indult egy weboldal „The Lost Pubs Project” néven. Ezen a szájton külön adatbázist vezetnek a becsukott pubokról.

A járvány várhatóan főleg a kisebb helyeket fogja csődbe kergetni. Ezekben ugyanis gyakran csak nagy nehezen lehet betartani a távolságtartási szabályokat.