Tényleg ennyi pénz van a sörben?

Elemzések2017. dec 2.Növekedés.hu

A világ sörpiaca rendívül koncentrált, folyamatos integrációk után néhány nagy játékos fedi le a világpiac 50 százalékát, miközben a maradék 50 százalékon milliónyi kisebb sörfőzde osztozik. A tőzsdén jegyzett óriások remekül szerepelnek, ugyan meg kell küzdeniük a kézműves sörök terjedésével és a nagy adósság-állományaikkal, de a növekedés egyelőre megállíthatatlan. A világ legnagyobb sörcégei, így

  • a piacvezető, belga-amerikai-dél-afrikai Anheuser-Busch InBev (Stella Artois, Budweiser, Corona, Miller, Leffe),
  • az európai Carlsberg (Carlsberg, Tuborg)
  • és Heineken (Amstel, Heineken),
  • illetve az itthon kevéssé ismert, de Kínában erős CR Snow (Snow)
egyaránt remek számokat produkálnak az idén. Mi lehet a titok? Több sört iszunk a fejlett világban? Vagy esetleg a legnagyobb sörfogyasztó németek húztak bele?  

Feltörekvő országok

Nem, korántsem erről van szó, de a fogyasztási szokások globális kiegyenlítődése révén a világ nem-sörfogyasztó országai is bekapcsolódtak az „ivászatba”. Pár éve az orosz piac volt nagyon jó, újabban az ázsiai. Ezt a hatást hívják, vélhetően a McDonalds globális sikerei révén hamburger-effektusnak. Mindenki ugyanazokat a filmeket, ugyanazokat a fogyasztási szokásokat látja, és valóban kiegyenlítődnek az étel-ital nemzetközi trendjei.

Kína nagyon megy

A belga-maerikai AB 2016-ban vette meg a dél-afrikai SABMillert (a mi Dreherünk korábbi tulajdonosát), és azóta negyedévről, negyedévre jobb és jobb eredményeket produkál. Igaz a felvásárlás során nagyon eladósodott, hiszen akkor a 20 százalékos piacvezető vette meg a 10 százalékos másodikat, ez pedig jó nagy falatnak bizonyult. Szerencsére a tervezett 2,8 milliárd dolláros szinergia helyett ma már azt kommunikálja a cég, hogy 3,2 milliárd dollárt spóroltak a közös működtetéssel. A növekedés motorja Kína, ahol kétszámjegyű a fogyasztás bővülése, a globális csoport meg is szerezte az egyik legnagyobb kínai gyártót, a Harbint, de remekül hasított Brazília sörpiaca is.

Vietnam és Forma-1

A dán Carlsberg Vietnamra koncentrált, ahol vett egy nagy helyi sörgyárat (Habeco). Érdekesség, hogy Ázsia nem teljesít egységesen, mert az indiai piacon viszont elmaradt az áttörés. A Heineken már 125 sörgyárat birtokol, és globális erejét mutatja, hogy a foci BL és a rögbi szponzorációja után tavaly a Forma 1-be is beszállt. A cégek pénzügyi számai is javulnak, elsősorban az egyszeri és a pénzügyi hatásoktól kiszűrt EBITDA-mutatók.

Jönnek a kézművesek

Ám a világ fogyasztási szokásai változnak, egyre inkább teret hódítanak a kis, kézműves márkák. Minden nagy cég értékes sörmárkákkal rendelkezik, de az egyik legfontosabb kihívásuk, hogy miként tudnak a kézműves sörök piacán is labdába rúgni, mert a fogyasztás, elsősorban a fejlett piacon egyre inkább ebbe az irányba tolódik el. Eddig két válasz született
  • a kézműves sörök folyamatos felvásárlása
  • a meglevő márkák felülpozícionálása, vagyis a gyártók egyre több márkát igyekeznek a legmagasabb prémium kategóriákba besorolni
A sörpiacnak 2017-2020 között ez a trend, illetve a nagymérték eladósodottság leküzdése lehet a legnagyobb kihívása, de az elemzők folyamatos nyereség-növekedést várnak, így vételre ajánlják a nagy sörgyártókat.  

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.