Több mint 200 éve nem volt ilyen fiatal miniszterelnök Nagy-Britanniában

Elemzések2022. okt. 25.Sz.A.

Rishi Sunak korábbi pénzügyminisztert választották meg a brit Konzervatív Párt vezetőjének, kedden már le is teheti a kormányfői esküt, miután találkozik III.Károly brit uralkodóval. Sunak indiai felmenőkkel rendelkezik, felesége révén kifejezetten tehetős a családja, tanulmányait a legjobb egyetemeken végezte. Mindössze 42 éves, ilyen fiatal miniszterelnök 200 éve nem volt Nagy-Britanniában.

Rishi Sunak lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, rövid időn belül a harmadik kormányfő, miután a Konzervatív Párt új elnökének választotta hétfő délután. Sunak Boris Johnson kormányában töltötte be a pénzügymiszteri tisztséget, idén nyáron történt kilépése pedig nagyban hozzájárult Johnson bukásához.

A Konzervatív Párt frissen választott vezetője kifejezetten rossz gazdasági helyzetben, és nagyon alacsony politikai támogatottság mellett veszi át a kormányrudat.

Az ellenzéki Munkáspárt 56 százalékon áll, miközben a konzervatívok támogatottsága mindössze 19 százalékra olvadt.

Ez azt jelenti, hogy - a YouGov felmérése alapján -, hogy ha ma lennének a választások, 507 munkáspárti és 48 képviselő jutna be az alsóházba.

Leggazdagabb képviselő

A párt mélyrepülését kellene most megállítania Rishi Sunaknak, aki a leggazdagabb képviselőnek számít felesége, illetve egy informatikai nagyvállalatot tulajdonló apósa révén.

A család vagyonának összege 877 millió dollárra (közel 370 milliárd forintra) tehető,

Sunak személyes vagyonát 500 millió fontra (közel 240 milliárd forintra) becsülik.

Sunak Southamptonban született indiai származású, középosztálybeli szülőktől, édesapja orvos, édesanyja gyógyszerészként dolgozott. Sunak a legdrágább magániskolákba járt, majd Oxfordban filozófiát, politikai ismereteket és közgazdaságtant tanult, majd a Stanford Egyetemen szerzett mesterdiplomát. 

Karrierjét a Goldman Sachs befektetési banknál kezdte, felesége Akshata Murty, házasságukból két lányuk született.

Sunak 2015-től parlamenti képviselő, majd 2020-tól 2022 nyaráig töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget Boris Johnson kabinetjében.

A brexit kérdésében a kilépés mellett kampányolt.

Sunak Margaret Thatcher egykori miniszterelnök hívének számít

Sunak Margaret Thatcher egykori miniszterelnök hívének számít, és a járvány alatti mentőcsomagok miatt nagy népszerűségre tett szert.

Politikai kereszttűzben

Az új miniszterelnököt több szempontból is érték már támadások: elsősorban a vagyona, másrészt felesége adóügyei miatt, amiért a neje nem fizetett Nagy-Britanniában adót a tengerentúli jövedelmei után.

A leendő kormányfőt az a vád is érte, hogy pénzügyminiszterként is megtartotta az amerikai zöld kártyáját. Továbbá a járvány alatti illegális kormányzati partik egyikén ő is részt vett, amiért pénzbírságot kapott.

Gazdasági problémák nyomása alatt

A gazdaság terén Sunak szinte a lehetetlenre vállalkozik. Maga is úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia jelentős gazdasági kihívásokkal áll szemben, amihez stabilitásra és egységre van szükség - elsősorban a pártján belül.

A brit gazdasági növekedés a harmadik negyedévben gyakorlatilag lenullázódott, negyedéves alapon mindössze 0,2 százalékos emelkedést mutatott, a folyó fizetési mérleg kifejezzen rosszul fest, miközben az államháztartási hiány már most a GDP 6 százalékára rúg.

A járvány alatti költekezés és az erős gazdasági visszaesés miatt az államadósság-GDP ráta is jelentősen megemelkedett, jelenleg 96 százalékon áll.

A gazdasági problémák zöme nyilvánvalóan a brexitből, a járvány miatti leállásból és a kereskedelmi láncok megszakadásából fakad. A brit külkereskedelmi hiány jelentős mértékben romlott, már a hétmilliárd fontot is meghaladja, a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 2,6 százaléka.

Sunak már korábban is erősen kritizálta Liz Truss adócsökkentési terveit,

arra hivatkozva, hogy nincs rá megfelelő fedezet a költségvetésben. Az adócsökkentés okozta a font gyors árfolyamgyegülését, és mindössze 44 nap után Truss bukását.

Az új kabinet egyik legnagyobb kihívása továbbra is a 10 százalék feletti infláció lefaragása, és a magas energiaárak kompenzálása a lakosság és a vállalkozások részére.

Jól reagáltak megválasztására a pénzpiacok

Sunak a munkáját teljes politikai bizonytalanság mellett kell megkezdenie, az ellenzéki pártok mindegyike előrehozott választásokat követel a Konzervatív Párt gyenge teljesítménye és a támogatottságának elvesztése miatt. A skót elszakadási kísérletek is felerősödtek az utóbbi hónapokban, az új kormányfőnek ezt a kérdést is kezelnie kell.

Ennek ellenére a pénzpiacok viszonylag jól fogadták Sunak jelölését,

a brit államkötvények kamata csökkent, a font minimálisan erősödött, a londoni tőzsde pedig emelkedéssel zárt hétfőn.

Narendra Modi indiai miniszterelnök már hétfő délután jelezte, hogy a brit-indiai kapcsolatok erősödését várja az új kormányfőtől.