Mekkora bajban van a brit gazdaság? 

Elemzések2022. okt. 7.Sz.A.

A rezsiárak emelkedése miatt megélhetési válság sújta a brit lakosság jelentős részét a a gazdasági növekedés lenullázódott, a fontot pedig csak az adócsökkentési terv visszavonása és a brit jegybank mentette meg. A Fitch és az S&P hitelminősítő is negatívra rontotta a brit államadósság kilátását a magas államadósság és az államháztartási hiány miatt.

A héten a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia "AA mínusz" államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings. A hitelminősítő azzal indokolta a lépést, hogy a brit kormány által bejelentett - adócsökkentési és energiaár-támogatási elemekből álló - program az államháztartási hiány növekedéséhez vezet.

Így a brit államháztartási hiány az idén 7,8 százalék, jövőre 8,8 százalék lehet a GDP arányában, az államadósság pedig 2024-re a GDP 109 százalékáig emelkedhet.

Ez az arány több mint kétszeresen haladná meg az általa az "AA" besorolási sávban tartott szuverén adósok államadósság-rátáinak mediánszintjét, amely jelenleg 49 százalék.

Október elsején az S&P Global Ratings is stabilról negatívra rontotta a brit államadósság-osztályzat kilátását hasonló indokokkal.

A rosszul kezelt gazdasági problémák, a magas infláció, a sokakat érintő megélhetési válság miatt a kormányzó Konzervatív Párt népszerésége sokat esett, a Munkáspárt támogatottsága pedig jelentősen emelkedett.

A font mélypontra került

A font mindenesetre nagyon megszenvedte az új kormány gazdasági programjának bejelentése utáni politikai bizonytalanságot. Különösen rossz helyzet, ha a font értékvesztését a dollárhoz viszonyítjuk: az amerikai dollárhoz képest ez a ’80-as évek óta nem látott mélypontra került szeptember végén a font. Az új kormányfő pénzügyminisztere, Kwasi Kwarteng szeptember végén jelentette be az új kormány gazdaság élénkítőnek szánt mentőcsomagját, amely többek közt adócsökkentéseket, a lakossági rezsiárak befagyasztását tartalmazta.A mentőcsomag rövid idő alatt pánikot keltett a befektetők körében és komoly eladási hullám zajlott le a kötvénypiacon.

A program bírálói szerint az új kormány válságkezelési terve rendkívül költséges, hiszen az adócsökkentések miatt komoly bevételektől eshet el az államháztartás, a lakosság rezsikiadásainak a csökkentése pedig különösen forrásigényes, ráadásul a program hatására nem fog érdemben gyorsulni a brit gazdasági növekedés.

A bevételkiesés és a pluszkiadás az államháztartási hiány emelkedéséhez vezethet, ami arra kényszerítheti az Egyesült Királyságot, hogy növelje az egyébként nem alacsony, a GDP értékének 100 százaléka körül járó államadósságát.

Nagy-Britannia folyó fizetési hiánya (millió font)

Nagy-Britannia folyó fizetési hiánya (millió font)


Olaj a tűzre, hogy épp a mostani intézkedésekre adott reakció tovább drágítja a brit államadósság finanszírozását.

Az angol font gyengülése miatt a devizában felvett államadósság törlesztése eleve drágábbá válhat, az pedig, hogy tömegesen váltak meg a brit államkötvényektől a befektetők egyre feljebb srófolva a kamatokat, amelyek négy százalék feletti szintre kerültek.

Kevesebbet fizessenek a gazdagok?

A lakosság reakciója sem könnyíti Liz Truss és kormánya helyzetét. Habár az adócsökkentés többnyire népszerű szokott lenni, most azonban van egy programpont, amely mély felháborodást váltott ki szerte Nagy-Britanniában. A tervezet egyik pontja alapján ugyanis jövő áprilistól eltörölnék a 150 ezer fontot meghaladó jövedelmeket eddig terhelő 45 százalékos adókulcsot. Érthető, hogy a megélhetési válság felé sodródó lakosság igazságtalannak érzi, hogy a leggazdagabbakat is támogatja a kormány ilyen nehéz időkben. Még annak ellenére is, hogy közben a lakosság alsóbb rétegei is részesülnének az új kedvezményekből.

A mostani gazdaságélénkítő csomag azonban nem csak a nehéz finanszírozhatóság és a lakosság ellenállása miatt problémás.

Az angol gazdaságot hasonlóan Európa, sőt a világ más részeihez, súlyos infláció sújtja. Júliusban és augusztusban is 10 százalék körüli inflációt mértek a szigetországban, ami a helyi viszonyokhoz képest rendkívül magasnak számít. Ilyen mértékű inflációt az elmúlt 25 évben nem láttak az Egyesült Királyságban. Az infláció letörésének érdekében a brit jegybank visszafogottan, de folyamatosan emeli az alapkamatot, amivel némileg hűti is a gazdaságot.

Az éves infláció alakulása (%)

Az éves infláció alakulása (%)

Az új angol kormány válságkezelő terve azonban épphogy élénkítené a gazdaságot és emelné a fogyasztást. Mindez most egy nehezen megoldható feladat elé állítja a Liz Truss vezette kormányt.

A font gyengülését végül az adócsökkentési terv visszavonása megállította, de a brit jegybanknak kellett közbelépnie, hogy a nyugdíjalapok veszteségét korrigálhassa. Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter bocsánatot kért a nem elég részletesen kidolgozott adócsökkentési terv okozta "mini-turbulencia" miatt, és látszólag helyreállít a rend a Konzervatív Párton belül is. 

Nagy-Britannia gazdasági kálváriája a Brexit óta tart

A fontot és a brit állampapírokat érintő megrázkódtatás azonban kifejezetten kedvezőtlen időszakban érte Nagy-Britanniát. A brit gazdaság csak egy hajszállal kerülte el a recessziót az első félévben, mindössze 0,2 százalékos növekedést mértek a második negyedévben.

Az Európai Unióból és ezzel a közös piacról való kilépés azonban évek óta súlyos terhet jelent a szigetország gazdaságának. A 2008-as pénzügyi válságot a 2010-es évek közepére épphogy kiheverő Egyesült Királyságot amúgy is rossz pillanatban kapta el a Brexit, ezt követte a járvány, most pedig az energiaválság.

Nagy-Britannia külkereskedelmi mérlege (millió font)

Nagy-Britannia külkereskedelmi mérlege (millió font)

Összességében a brit GDP növekedés már 2017-től lassulni kezdett.

Tehát épp azután, hogy Theresa May, akkori miniszterelnök bejelentette országa kilépési szándékát az EU-ból. Ennek következtében a brit gazdasági növekedés 2019-re viszonylag alacsony szintre, 1,7 százalékra csökkent. Ezt a visszafogott növekedést azonban gyorsan elsodorta a koronavírus okozta válság. Az ország egyetlen év alatt, 2020-ban 11 százalékos gazdasági visszaesést szenvedett el. Ezzel a G7 országok közül messze a brit gazdaság szenvedte el a legnagyobb csökkenést.Összehasonlításképp még az egyébként gyengélkedő a turizmus miatt különösen kitett olasz gazdaság is kevésbé zuhant be, mint a brit.

Ennek pedig már teljesen egyértelműen a Brexit az oka. Az Egyesült Királyság tényleges kilépése az Unióból ugyanis épp 2020-ban történt meg, tehát pont a járvány tombolásának az évében. Ez a két esemény pedig együttesen nagyon megviselte az ország gazdaságát. Ezt követően a járvány utáni újraindítás sem sikerült túl fényesen. 2021-ben az egy évvel korábbi 11 százalékos mínuszt mindössze 7,4 százalékos növekedés követte, ami az előző évi alacsony bázist is figyelembe véve azt jelenti, hogy 2021-ben nem érte el a brit gazdaság teljesítménye a 2019-es szintet. A növekedés az idei első negyedévben azonban felgyorsulni látszott.

Hatalmas lyukak az államháztartásban

Főként az alacsony bázis miatt a növekedés az év első három hónapjában elérte a 8,7 százalékot éves alapon. Ám a második negyedévben a megugró energiaárak, és az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság miatt 2,9 százalékra lassult a bővülés. A helyzet pedig azóta valószínűleg tovább romlott.

A brit folyó fizetési mérleg történeti léptékben is súlyos mínuszokban van, nagy az államháztartási hiány, növekszik az államadósság és lassul a gazdasági növekedés. Ezt súlyos infláció és rendkívül gyenge font egészíti ki, ami nagyon beszűkíti az új angol kormány mozgásterét.

Egy ilyen helyzetben az energiaárak esetleges további emelkedése, a font gyengülésének a folytatódása, vagy a drágulás miatt a fogyasztás visszaesése könnyen recesszióba taszíthatja Nagy-Britanniát.