Tönkre is mehet a Netflix

Elemzések2019. nov. 7.Devecsai János

Amerikában már a következő hónapokban megtörhet a streaming szolgáltató egyeduralma.

A Netflix jelenleg a videótárak királyának számít. A számaik lenyűgözőek: 190 országban több mint 150 millió előfizető használja a szolgáltatásukat. Az Amerikából indult „online téka” teljesen megváltoztatta a tévézési szokásokat. Hisz főleg nekik köszönhető, hogy a tengerentúlon és most már Nyugat-Európában is az emberek tömegével kezdték el visszamondani a kábel előfizetéseiket (csak az USA-ban az elmúlt 10 évben közel 35 millió háztartás szabadult meg a drága TV-s csomagoktól). A Netflix a videó streaming nagy úttörőjeként ugyanis verhetetlen alternatívával rukkolt elő: a szolgáltatást igénybe véve pár gombnyomással filmek és sorozatok százaihoz lehet hozzáférni.  

A videótár a kisebb piacokon is elkezdett megerősödni. Október óta például a felületet nálunk is lokalizált, vagyis aki itthonról használja a Netflixet, annak a címek és a tartalomleírások magyarra is le vannak fordítva.

Látszólag jól megy tehát a cég szekere. A felszín alatt azonban komoly problémák vannak. Jelenleg a Netflix örült tempót diktál: Amerikában csak most novemberben 73 új sorozat évaddal és filmmel jelentkeznek. A Forbes adatai szerint idén a tartalomgyártásra költött összeg nagysága a társaságnál a 15 milliárd dollárt is elérheti.

Az óriási kínálat a nemzetközi piacokon segít nekik a növekedésben, viszont teljesen elszívja a cég forrásait. A hosszútávú adósságaik értéke jelenleg meghaladja a 14 milliárd dollárt. Mindez nem is lenne akkora probléma, ha működne az eredeti terv. A társaság célja ugyanis az volt, hogy ledózerolja a piacot és olyan megkerülhetetlen piacvezetővé válik, amelynek a pozíciója hosszútávon is be lesz betonozva.

Csakhogy mióta egyértelművé vált, hogy az otthoni tartalom-fogyasztásban a streamingé a jövő, boldog-boldogtalan elkezdte önteni a pénzt a hasonló szolgáltatásokba. Nálunk még ez az ágazat gyerekcipőben jár, hisz csak két nagy szereplő az HBO GO és a Netflix osztozkodik a piac túlnyomó részén. De tőlünk nyugatabbra már jelen van a Hulu és az Amazon Prime is, no meg számos kisebb szolgáltató (például fuboTV, CBS All Access, Sling TV).

A szereplők száma pedig folyamatosan nő. Az Apple szolgáltatása, a TV+ november elsején indult, de az igazi nagy kihívó jövő hét kedden fog beszállni a ringbe. Akkor debütál Amerikában a Disney+. Ez azért is nagy szó, mert korunk legnépszerűbb filmjeit nagyrészt ez a cég gyártja. Idén az öt legsikeresebb filmből négy Disney produkció volt. Aki ezeket a jövőben szeretné az otthona nyugalmában streamingről is megnézni, az valószínűleg előbb-utóbb előfizet a Disney+-ra.

A Fox stúdiót nemrég bekebelező mamutvállalat jelenleg az egyik legnagyobb szórakoztatóipari cégnek számít a világon. A pénzügyi helyzetük kifejezetten stabil. Vagyis igencsak jó esélyekkel vágnak bele a streaming piac meghódításába. A hírek szerint a saját gyártású tartalmakra ők se sajnálják a pénzt: a jövő héten induló Star Wars TV-sorozat, a „The Mandalorian” nyolc epizódja például 100 millió dollárba került.

A Netflix és a Disney+ közötti csata persze így is várhatóan évekig el fog húzódni. Az Disney ugyanis először Amerikában akar megerősödni. Bár jövőre már Latin-Amerikában és Nyugat-Európában is meg fognak jelenni, a Disney+ Ázsiában és a mi térségünkben csak 2021 szeptemberétől lesz elérhető.

Az biztos, hogy a streaming piacon a verseny a jövő évtől még kiélezettebb lesz: a WarnerMedia májusban elindítja az HBO Max-ot, ami a GO-nál is színesebb kínálattal fog jelentkezni.

A helyzet úgy áll, hogy a Netflixnek egy kisebb csodára lenne szüksége ahhoz, hogy az egyeduralmát megtartsa. A jelek szerint a befektetők bizalma is kezd meginogni: a részvényárfolyam július óta 380 dollárról 288 dollárra esett vissza.

Miközben a külföldi piacokon még most is folyamatosan nőnek, Amerikában az idei második negyedévben 130 ezerrel csökkent az előfizetőik száma. Nyolc év után először fordult elő ilyesmi a Netflixel. Ráadásul még azelőtt, hogy a Disney+ vagy az HBO Max egyáltalán megjelent volna a színen. Jelenleg komoly esély van rá, hogy a Netflix a maga milliárdos adósságállományával pár éven belül el fog vérezni.