Közel 5000 forint lesz a minimál órabér Németországban, itt állunk most az európai minimálbér rangsorban

Hírek2022. jún. 4.Sz.A.

Németországban 12 euróra emelik a minimál órabéreket az inflációs nyomás miatt októbertől. Az Európai Unióban vásárlóerő paritáson számolva a németeknél és a Benelux államokban a legmagasabb a minimálbér. A magyar minimálbér - a jelenlegi árfolyammal számolva - havi 510 euró, a garantált bérminimum 660 euró, ami a minimálbér-lista végefelé van, de vásárlóerőt nézve kissé jobban állunk.

Az Európai Unió 27 országából 21-ben van hivatalos minimálbér, melyek értéke az alábbi Eurostat táblázatban látható. A forintárfolyam gyengülése miatt a január elsejétől érvényes hazai 200 ezer forintos minimálbér most 510 eurót ér, míg a 260 ezres garantált bérminimum 660 euróra jön ki 393-as forint-euró árfolyammal számolva.

A forintárfolyam gyengülése miatt a január elsejétől érvényes hazai 200 ezer forintos minimálbér most 510 eurót ér, míg a 260 ezres garantált bérminimum 660 euróra jön ki 393-as forint-euró árfolyammal számolva.

Németországban októbertől 12 euróra (4700 forint) emelik fel a minimál órabéreket, amelyet megszavazott a Bundestag - számolt be a dw.com. Németországban 2015-től van érvényben minimálbér, a jelenlegi intézkedés 6,2 millió alkalmazottat érint. Az emelés mértéke óránként 2,18 euró, összeadva havi szinten összesen 400 euró pluszt jelent egy 1400 eurós fizetés esetében. A minimálbér felhúzása szerepelt Olaf Scholz kancellár választási ígéretei között. 

Összehasonlításképp az olaszoknál most a nem hivatalos minimum órabér 9 euró (3500 forint) körül alakul - számol be az Il Fatto Quotidiano hírportál.

Ha a vásárlóerő paritást, vagyis az adott országban az árszínvonalat is nézzük, akkor a minimumbérek rangsora a következőképp alakult januárban az Eurostat adatai szerint.

Ha a vásárlóerő paritást, vagyis az adott országban az árszínvonalat is nézzük, akkor a minimumbérek rangsora a következőképp alakult januárban az Eurostat adatai szerint.

Itt látszik, hogy Magyarország a régiós középmezőnyben helyezkedik el, igaz, január óta gyengült a forint árfolyama, ugyanakkor a Balti államokban a magyarhoz képest magasabb lett az infláció, 16-20 százalék körül alakult májusban.

A legjobban továbbra is a Benelux államokban és Németországban lehetett keresni.

Májusban 7,9 százalék volt az infláció mértéke Németországban, ami az 1973-as olajválság óta a legmagasabb szint. Az EU-ban a legnagyobb pénzromlást májusban Észtországban mérték (20%), a legkisebbet pedig Máltán és Franciaországban (5,5-6%). 

Infláció alakulása Németországban 2012-2022

Infláció alakulása Németországban 2012-2022

Németországban az élelmiszerek ára 11 százalékkal, míg az energiaárak több mint 38 százalékkal emelkedtek Németországban, az inflációs nyomás pedig továbbra sem szűnik.

A Német Kereskedelmi Szövetség felmérése alapján a német lakosság negyede veszélyben érzi a megélhetését a drágulás következtében.