Tovább gyorsult az infláció júniusban

Elemzések2021. júl. 8.Harsányi Péter

A várakozásokat jelentősen meghaladva, 5,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júniusban éves alapon. Ezzel már második hónapja haladja meg az infláció az 5 százalékot. A dráguláshoz ezúttal is a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok árának megugrása járult hozzá leginkább. Az idei évben az árdinamikát fokozza emellett a koronavírus utáni gyors újranyitás, az idei évben várható 7,4 százalékos béremelkedés és az unió egyik leggyorsabb gazdasági helyreállása.

Idén júniusban a fogyasztói árak átlagosan 5,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen, de érezhetően drágultak a szolgáltatások is.

Az üzemanyagokért 24 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban.

A ciklikus termékek árváltozását kiszűrő maginflációs és adószűrt maginflációs mutatók szintén gyorsultak májushoz képest. Mindkettő értéke 3,8 százalékra emelkedett.

Forrás: MNB

Mi mennyivel drágult?

Az élelmiszerek ára átlagosan 3,2 százalékkal drágult júniusban éves alapon. A tartós fogyasztási cikkekért 3,7 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 9,2, a szobabútorok 7,5 százalékkal kerültek többe.

Egyes termékkörök árváltozása éves alapon, 2021 június


Forrás: KSH, növekedés.hu

A személygépkocsik drágulása a megnövekedett keresletre és az ellátási láncok akadozására vezethető vissza. A koronavírus miatt kevesebben szeretnének utazni tömegközlekedéssel, ezért egyre többen vesznek autót. A szobabútorok áremelkedése pedig a faanyag brutális drágulásának a következménye.

A dohányáruk lényegesen magasabb ára a dohánytermékek jövedéki adó emelésének az eredménye, mely összhangban van az uniós irányelvekkel.

A szolgáltatások esetében a korábbi évek átlagánál magasabb árdinamika főként a belföldi üdülés, illetve a mobiltelefon, internet szolgáltatások árváltozásához kapcsolódott.

Az üdülési szolgáltatások 7,3 százalékos drágulása pedig a kereslet-kínálati súrlódásokkal magyarázható. Az emberekben óriásira nőtt az igény az utazás és a vendéglátóhelyek iránt. Az újranyitás után ezáltal egy óriási elhalasztott kereslet találkozott egy korlátozott kínálattal. A sok pályaelhagyó miatt még mindig jó harmadával kevesebben dolgoznak a vendéglátásban mint a járvány előtt. Ráadásul a koronavírus újabb hulláma miatt nehéz visszacsábítani a munkavállalókat. Jelentős béremelkedés zajlik a szektorban.

Kilátások

Az üzemanyagárak extrém mértékű éves alapú emelkedése az egy évvel ezelőtti alacsony bázisra vezethető vissza. Ez a hatás az elkövetkezendő időszakban mérséklődni fog.

Az importált infláció valamelyest magasabban alakulhat a magasabb külső árszínvonal következtében. Ezt a hatást a forint elmúlt időszakban kibontakozó erősödése fékezheti.

A versenyszférában az átlagbérek az idén várhatóan 7,4 százalékkal növekedhetnek, ami hozzájárul a gyorsabb árdinamikához. Emellett a GDP 2021 során akár 6 százalékot meghaladó mértékben bővülhet. Magyarországon valósulhat meg az egyik leggyorsabb kilábalási folyamat az egész Európai Unión belül.

A korábban gondoltnál gyorsabb béremelkedésnek és gazdasági növekedésnek azonban infláció emelő hatása van. Ennek fényében az idei év egészében átlagosan 4,1 százalék lehet az infláció, mely ugyanakkor 3 százalék közelébe süllyed a következő években az MNB előrejelzései szerint.

Jegybanki válasz

Az infláció megugrása miatt, illetve az inflációs várakozások hűtése érdekében az MNB átalakította a monetáris politikai eszköztárát. A jegybank kamatemelési ciklust indított, illetve elkezdte fokozatosan kivezetni a válságkezelő intézkedéseit.

A jegybanki alapkamat emelésének a dinamikája a friss adatoktól függ. Kereskedelmi banki várakozások alapján több lépésben 1,5 százalékig emelkedhet az alapkamat jövő év első negyedévéig.

Ennél jelentősen nagyobb szigorításra vélhetően nem lesz szükség, hiszen a mögöttes folyamatokat jobban megragadó adószűrt maginflációs mutató idén, jövőre és 2023-ban is átlagosan 3 százalék közelében alakulhat a Magyar Nemzeti Bank előrejelzései szerint.

Inflációs mutatók várható alakulása, aktuális MNB előrejelzés

Forrás: MNB